Başbakan Binali Yıldırım’ın zeytinlikler konusunun istismar edildiğini, fiili durumu hukuki hale getirmek için zeytinliklerin fabrika ve madenciliğe açılacağına dair açıklamasına Sanayi Komisyonu Sözcüsü ve CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan yanıt verdi.
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Dünya Çevre Günü’nde Meclis’in önündeki en ciddi sınavın zeytinlik, kıyı ve mera kanun değişiklikleri olduğunu belirtti. Denizli Milletvekili Arslan, “Zeytini yok etmeye çalışanlar mı zeytinin hamisi kesiliyor? Çevre Günü’nde Başbakana çağrım, zeytinlik, kıyı ve mera maddelerinin tasarıdan çekilmesidir. Aksi halde Valilikte oluşturulacak Kurul siyasi talimatla çalışacak, milyonlarca zeytinliğin kesilmesine yol açılacak. Başbakan ve Sanayi Bakanı zeytin sayısını artırmış olmayı bu yasanın hiç değişmemesine borçlu. Bu yasaya iğne ucu kadar dokunulursa, dikilen zeytinlikler tek tek sökülür, zeytinlikler maden ve fabrikanın tozui dumanı altında kalır. Başbakan, tasarıya karşı çıkan kendi milletvekillerinin açıklamalarını dikkate almalı” dedi.
Milletvekili Arslan şu açıklamayı yaptı:
AKP’Lİ BİRÇOK VEKİL ZEYTİNLİK KESECEK TASARIYA KARŞI
“Başbakan kendi milletvekillerinin açıklamalarına dikkate almamış. Kendi şehrinde zeytinlikten geçinen hemşehrileri olan hiçbir AKP Milletvekili bu yasaya ilk etapta taraftar olmamıştır. İşte alt komisyon raporu… Milli Eğitim Komisyonu, AKP’li üyelerin de oyuyla zeytinlik maddelerinin tasarıdan çıkarılmasını oybirliğiyle önerdi. İşte Sanayi Bakanı, kendisine geçen hafta sonu içeriden sert bir uyarı gitmeseydi, Milli Eğitim Komisyonunda açıkça tasarıdan zeytinlik maddelerini çıkarabileceği müjdesini vermişti.
İşte Sanayi Komisyonundaki toplantıyı uzun süre kalmadan terk eden AKP’li üyeleri; hiçbirinin vicdanı ve toprak bilgisi bu tasarıdan yana değil.
O halde bu ısrar neyin nesi, kimin hevesi? Kim ve kimler bu konuya ısrarcı oluyorlar ?
ZEYTİN YASASINA DOKUNAN, DİKTİĞİ ZEYTİNİ KESER
Başbakan, madem ki 2002’den bugüne zeytinliklerin sayısını arttırmış, o zaman aynı yolda devam etmesi gerekirken, neden zeytinliklere zarar verecek ve hatta yok edecek yasayı getiriyor? Bu zeytin ağaçları 15 yılda 170 milyona çıktıysa bu yasalar değişmediği ve mevcut zeytinlere zarar verilmediği içindir. O nedenle lütfen Zeytin Yasasına dokunmayın, dokunursanız zeytini ve zeytinciliği bitirirsiniz.
Zeytin stratejik bir sanayi ürünüdür. Zeytinlikleri arttırarak üretimini arttırmak ve zeytin sanayiini geliştirmek gerekirken bu değişiklik zeytinin gelişmesine engel olacaktır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.
Zeytinlik yasasına iğne ucu kadar dokunursanız, o maddeye evet derseniz, 170 milyon ağaç sayısı birden 70 milyona düşer, başladığınız yere dönersiniz. Bugün o tek madde yasalaştığı takdirde maliyeti 100 milyon ağaçtır.
OY VERECEK MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ
Bu maddeye el kaldırıp indirecek olanlara tekrar sesleniyorum; çocuklarınıza, torunlarınıza gururla anlatacağınız bir hikayeniz olsun, zeytinlikleri korudum diye bir mirasınız olsun.
Bu hafta Zeytinlikleri koruyan yasaya en ufak bir istisna maddesi eklenirse, Başbakan zaman gelir sofrasındaki zeytini bile bulamaz. İspanya'dan ve Yunanistan’dan ithal etmek zorunda kalır, vatandaşın tabağı kahvaltıda ve sahurda boş kalır. O zeytinlik maddesi geçerse, valinin patron olduğu, Ankara’dan talimatla işleyecek Kurulun o zeytinlikleri kestirmesi, madene ve fabrikaya açması her zaman mümkün olur.
BAŞBAKAN İZMİRLİ ZEYTİNCİYE KULAK VERMELİ,
SANAYİ YATIRIMINI ERZİNCAN’A DA GÖTÜRMELİ
Başbakan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı yanındaki maden lobisinden kurtulsun, kulağını tarım ve sanayiyi birlikte yaşatmaya kararlı milyonlara kulak versin. Zeytincilerin itirazlarını ve isyanlarını dikkate alsın. Başbakan, vekili olduğu İzmir’in zeytincisinin sesine kulak versin, Başbakan madem Doğuya yatırım gitsin istiyor, versin teşvikleri, sanayi tesisleri için memleketi Erzincan’daki boş arazilerde yer göstersin,yatırım orada da yapılsın.
Sanayi ve madencilik hiçbir ülkede tarıma rağmen gelişmedi. Zeytinlikle ilgili o madde genel Kurulda geri çekilirse, biz elbirliğiyle ülkemizi zeytinde 2030’da Avrupa birincisi yaparız. Şimdi zaman, zeytinliklere yasayla ölüm fermanı yazma zamanı değil, zeytini koruma ve zeytin ağacını arttırma zamanıdır. Zeytini sanayiyle bütünleştirme, ülkemizi zeytinde daha büyük marka yapma zamanıdır.
Bugüne kadar 6 defa gelip Meclisten geri dönmüşse, 2 Meclis Araştırma Komisyonu raporunda Zeytinlik yasasına zinhar dokunulmasın denmişse, Meclisin bir bildiği vardır. Bırakın günübirlik ve tek taraflı düşünenleri, tarımla sanayiyi birlikte düşünen sanayiciye dinleyin.Zeytinciliğe ve Zeytin Sanayine zarar verecek tasarıdaki maddeyi geri çekin.
Yorum Yazın