0
Hasan ÖREN
Manisa Milletvekili
13 Mayıs 2014 günü Soma ilçemizde meydana gelen ve 301 işçimizin hayatını kaybettiği elim kaza maden ocaklarında alınması gereken iş güvenliği tedbirlerini yeniden gündeme getirmiştir.
Bilindiği üzere Türkiye Kömür işletmelerine ait maden alanları rödovans sözleşmeleri ile özel sektöre devredilmiştir. Kazanın meydana geldiği kömür ocağı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilmektedir. Üretilen kömür ise TKİ tarafında satın alınmaktadır.
Kazanın meydana geldiği maden ocağını Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. 2009 yılından bu yana işletmektedir. Şirket sahibinin “TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu TKİ’ye rödovans payı dahil 23,80 dolara çıkarma taahhüdü verdik” açıklaması özel sektörün çalışma tarzının devreye girmesi olarak yorumlanmıştır.
Taşeron üretim sistemi ile devlet arasındaki 6 kat fark, işçi ücretlerinin düşüklüğü ve alınmayan iş güvenliği tedbirleri ile maliyeti düşürmelerinden kaynaklanmaktadır. “Vahşi Madencilik” daha çok kar için, işçi hayatını hiçe saymaktadır.
Bunlara göre;
1- 1- 2009 yılından bu yana kazanın meydana geldiği maden ocağını rödovans sözleşmesi ile işleten Soma Kömürleri A.Ş.’nin zorunlu olarak alması gereken iş güvenliği tedbirleri nelerdir?
2- 2- Yapılan denetimlerde eksik görülen iş güvenliği tedbirleri nelerdir? Eksik tedbirlerin tahmini yatırım maaliyeti ne kadardır?
3- 3- Firmanın aldığı iş güvenliği tedbirleri nelerdir. Bu tedbirler için yaptığı yatırımların tutarı ne kadardır? İşçi başına düşen tutar ne kadardır?
4- 4- Kazanın meydana geldiği maden ocağını 2004 yılına kadar işleten TKİ’nin iş güvenliği yatırımları toplamı nedir ? İşçi başına düşen tutar ne kadardır?
5- 5- Dünyada ve ülkemizde madencilik sektöründe iş güvenliği yatırımlarının toplam yatırımlara oranı nedir?
Yorum Yazın