Biz Balık Yemeyi Değil Tutmayı Öğretiyoruz
Manisa'nın Soma ilçesinde, kadınlar yaptıkları ürünlerle, her kesime parmak ısırttı lar.
Soma Emekçi kadınlar 13 Mayıstaki maden kazasından sonra, iktisadi işletme ile başlayan 4 yıldır hizmet veren bu dernek hem çalışanlarına, hem de yaptıkları ürünlerle, organik gıda yediriyorlar.
İşletmenin, kooperatifleşme faydası olacağını düşünen Soma Alevi Kültür Derneği Başkanı Aysun Gökçe ve aynı zamanda, Dernek bünyesi altında kurdukları soma Emekçi Kadınlar Derneğin’ de hizmet veren, daha, sonraları bu hizmetin karşılığında daha iyi hizmet verebilmek için kooperatifleşme ye giden Aysun Gökçe şunları söyledi.
Kooperatiflerin resmi dairelerle ilişkileri ürün satışları daha kolay olduklarını, bu ürünleri ihaleye girmeden bile satıla bildiğini, öğrenen Gökçe onun için kooperatif kurmaya karar verdik.
Bunun dışında burada çalışan kadınların yöğmiye ile çalışan kadınların, kendi iş yerleri olsun. Şu anda kooperatifimizin ve kadınlarımızın kendi iş yerleridir. 3 Ekim tarihinden itibaren 7 ortaklı kurulmuş olan kadın, Emekçiler kooperatifiyiz.
Bu arada üye kadın sayımızı artıracağız. Aramıza katılan kadınlar üretime katkıda bulunan kadınlar olacaklar. Soma Emekçi kadınlar ne üretiyor. Sebzeli erişte üretiyoruz. Bunu yapmamızdaki Amaç evlerde annelerin kerevizi ıspanağı, diğer sebzeleri yediremediği için böyle bir fikirle yola çıktık. Bunda da başarılı olduk. Bu ürün için de kimsenin aklına gelmeyen, balkabağı ıspanak kereviz pancar domates biber ve havuç bunları püre haline getiriyoruz. Daha sonra bunlara süt ve yumurta katarak tam buğday unu ile erişte haline getiriyoruz.
Bunun dışında mevcut tarhanamızın bir özelliği nohutlu olması yarı yarıya nohut kullanıyoruz. Bunun içerisinde domates biber soğan nohut kekik tarhana otu dediğimiz bölgesel bir otumuz var.
Bunun dışında siyah zeytin yeşil zeytin kırma zeytin ve zeytin yanımız var.. Bunların dışında, Ege ve Soma'ya has menemen sosumuz var. Bunlar acılı ve tatlı, kırmızıbiber turşu muz, bu yörede yetişen kuşburnu marmelattımız var. Balkabağı reçeli, çilek reçeli vişne reçeli, ve mevsimsel olarak reçellerimiz var..
Bunların dışında, domates, salça ürünlerimiz var.. Bizler bu ürünleri alırken, İyi tarım yapılan yerlerden hormonsuz gıdaları organik tarlaları seçiyoruz. Ürünü aldığımız kişiler genellikle kadınlardır. Amacımız kadınlara dokunmak sa üreten de kadın yetiştiren de kadın olsun diyoruz.. Bu dernek 2007 yılında açılan bir dernektir.
Biz bu derneği sadece ibadethane olarak kullanmıyoruz. Biz kaymakamlıktan destek isteyerek, halk eğitim ile birlikte 7 ,..8 dalda kurs açtık. Burada çevre kadınlara iğne oyasından tutunda kumaş boyama ya kadar her türlü eğitim verildi.
Bunun dışında bünyemizde, aş evimiz var. Burada yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz çeşitli yerlerde çalışıyorlar Bu da bizleri mutlu ediyor.
Bizler herhangi bir bağış almadan, bu işlerimizi yürütüyoruz. Çeşitli katıldığımız programlarda şunları söyledim. Bizlere balık vermeyin. Bizler kurslara katılanlara balık tutmayı öğretmeye başladık.. Yapacağımız genel kurulda, kazancımızın yüzde onunu eğitime harcayacağız. Bizler bu eğitime katkı yı iktisadi işletme iken de yapıyorduk. Okul dönemlerinde öğrencilere kırtasiye giysi bot gibi yardımları devamlı yapıyorduk. Biz bu geleneği Soma Emekçi kadınlar olarak sürdürmek istiyoruz. Burs verdiğimiz çocuklarımız var. Bunları daha da ilerletmek istiyoruz. Bizim amacımız üreten kadınlar olarak bir yerlere dokunmak birilerinin elinden tutmak, beklentimiz de şudur. Birileri de bizim elimizden tutsun ki, bizde karşı taraflara daha çok el verebilerim. Dedi.
Yorum Yazın