0
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma'da 301 madencinin ölümüne neden olan madene faciadan önce olumlu rapor veren müfettişlerin soruşturulmasına izin verilmemesini Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Öz, gerek Soma Araştırma Komisyonu tutanaklarından, gerekse madencilerin ifadelerinden yola çıktı, facia öncesinde Soma'da denetimlerin nasıl yapıldığını ortaya koydu. Milletvekili Öz, Soma'da müfettişlere verilmeyen izin, büyük bir skandalın gizlenmesine hizmet edebilir. Soma'da denetimlerin nasıl üstünkörü yapıldığını, iş müfettişlerinin birçok yerde olduğu gibi firmaların tuttuğu taksilerle madene taşındığını, kısa süreli ve gelişigüzel denetimlerin ardından, şirketlerin ziyafete varan yemek sofralarıyla ağırlandığını sürekli dile getirdik. Şimdi iş müfettişlerine Bakanlık tarafından verilmeyen izinler, facianın arkasındaki siyasi sorumluluğu gölgelemek, adli soruşturmayı ve Meclis Araştırma Komisyonunun çalışmalarını aksatmak içindir. Dikkat edelim, Soma Araştırma Komisyonu Başkanının aynı gün basına söylediği sözler kritik... 'Bu kazada mutlaka bir ihmal var' diyen, " olayın bütün resmi ortaya çıkmazsa çözüm üretemeyiz" diye konuşan komisyon başkanı, müfettişlere iznin verilmemesi, bilirkişi raporlarının bir türlü komisyona ve savcılığa ulaştırılmamasına karşı oldukça manidar konuşmuştur." ifadesini kullandı.
Millletvekili Öz, konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e yazılı önergeyle iletti. Sakine Öz'ün Bakan Çelik'e sorusu şöyle:
"Soma'da meydana gelen maden faciasının öncesi ve sonrasında madencilerimizin sürekli olarak Bakanlık denetimlerinden şikâyetçiydi. Madencilerimiz, gerek Soma'da, gerekse Meclis'te faciayı araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda, madene inen Bakanlık müfettişlerinin üstünkörü incelemelerde bulunduğunu, ayrıntılı teftişlerin hiçbir zaman gerçekleştirilmediğini söylediler.
Meclis Araştırma Komisyonu"na bilgi sunan bazı iş müfettişlerinin de paylaştığı üzere, birçok yerde olduğu gibi Soma'da da müfettişlerin ödeneksizlik ya da suiistimaller nedeniyle iş yerlerine çoğu zaman firmaların ücretini ödediği taksilerle gittiği, yemek masraflarının da firmalar tarafından karşılandığı bilinmektedir.
Facianın çok açık ve net ihmallerin, kasta varan suiistimallerin ardından geldiği gerek resmi açıklamalarla, gerekse madencilerimizin resmi kayıtlara geçmiş ifadeleriyle ortadayken, bahse konu madene "olumlu" raporu veren müfettişler hakkında soruşturmaya izin verilmiyor.
Müfettişlerin adli yönden soruşturulmasına izin verilmediği bilgisinin basında çıktığı gün, Komisyon Başkanı ve Aksaray Milletvekili Sayın Ali Rıza Alaboyun, basına bir demeç Verdi ve "bu kazada mutlaka bir ihmal bulunduğunu, olayın bütün resmi ortaya çıkmazsa çözüm üretilmeyeceğini" belirtti. Müfettişlere soruşturma izninin verilmeyişinin, olayın yasama ve yargı yönünden aydınlatılması açısından kamuoyundaki kaygıları arttırdığı açıktır.
Bakan Faruk Çelik'e sorularım açık ve net: Soma Kömürleri AŞ'nin bu maden ocağının son teftişini yaparak olumlu yönde rapor veren müfettişlerin soruşturulmasına neden izin verilmemiştir? Facia öncesindeki son teftişte, müfettişler madende hangi bölgeleri gezmiş, madende ne kadar süre kalmıştır? Bilirkişi raporlarındaki gecikmenin nedeni nedir, ne zaman savcılığa sunulacak, kamuoyu ve TBMM Araştırma Komisyonu ile ne zaman paylaşılacaktır
Yorum Yazın