Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Genel Sekreter Tamer Küçükgençay, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şubesi Başkanı Şevket Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Maden Ege Bölgesi İşçileri Sendikası Recep Satır Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Çakır Türkiye Maden İşçileri Sendikası, 2 Nolu Şube Yöneticisi Fahri Yalçın ve sendikaların yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Cengiz Topel Meydanı’nda bir basın açıklaması yapan Tamer Küçükgencay şunları söyledi, “ Şimdiye kadar maden işçilerinin acılı ailelerinin yanlarında durmamız gerekiyordu ve biz bunları yaptık. Ben önce teşekkürle başlamak istiyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanan 6 maddede, Atabacası, Işıklar ve Geventepe ocakları çalışanlarının kıdem tazminatının onaylanması hepimizi mutlu etti.
Bunun için başta Enerji Bakanlığı, Manisa Milletvekillerine ve bu iş için mücadele eden arkadaşlara teşekkür ederim. Uyar Madencilik çalışanlarının 7 yıldır alamadıkları haklar var. Bu insanlar perişan, yorgun, işsiz ve evlerine gelen icra ile uğraşan insanlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Uyar Madenciliğin adı onlarca kez konuşuldu. Buna rağmen bir türlü bu konuya yanaşılmadı.
Firmanın sahibi Azim Uyar işçinin haklarını ödemeyen bu uyanık arkadaşımız dedi ki, ‘Benim atık kömürün var. Bizler bu kömür karşılığında işçilerin tazminatını ödemek istiyoruz.’
Bu konu ile ilgili Enerji bakanımız ve Türkiye Kömür İşletmeleri ile görüşmeler yaptık.
Maden sahibi Azmi Uyar bir dilekçe ile Türkiye Kömür İşletmeleri ile ben bu kömürden vazgeçiyorum kömür alın. Uyar Madencilik çalışanlarının tazminatlarını ödeyin dedi..
Buraya kadar her şey doğru diyelim fakat Türkiye Kömür İşletmeleri buraya ekipler gönderdi numunelerini aldı.
Numuneler sonunda yapılacak işlemlere göre ekonomik değerine göre kömürün nasıl alınacağını karar verilecek.
Uyar Madencilik için sahasında bulunan kömürün değeri ne kadar? 15 milyon TL. Sayın Azmi Uyar; ver imzanı al 15 Milyonu yatır arkadaşların parasını bu iş böyle çözülür. Değilse burada eylemler bitmez.
Bizler sendika olarak bunun takipçisiyiz.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Uyar madenciliğin yaptığı haksızlıkları gideresiye kadar arkadaşlarımızın yanlarında durmaya devam edeceğiz. Eğer bu çalışmalar sonunda bayrama kadar haber gelmezse bundan sonra yapılacak olan işçilerin her tür eyleminde yanındayız.
Soma acıların kenti. 6 yıldır bu arkadaşlarımız çok acılar çektiler.
Hatta 301 şehit ailelerinden haklarını halen alamayanlar varken bu mağduriyetin hızlı bir şekilde giderilmesi gerekir. Biz diyoruz ki Soma da acılar dinsin. Uyar madencilik mağdurları için fikrimiz şudur. Biz artık bu insanları mutlu görmek istiyoruz.
cTKİ’NİN YENİ GENEL MÜDÜRÜ’NE SERT TEPKİ
Türkiye Kömür İşletmeleri’nde bilindiği üzere 2 ay önce
Genel müdür değişmişti. Dünkü işlem kayıtlarına bakıldığında Soma’da 48.000 ton kantardan çıkan kömür var. Açık ve net söylüyorum. TKİ’nin ülke genelinde yüzde 65 kömür üretimini gerçekleştirilen Soma’yı ziyaret etmeyen bir genel müdür var.
SOMA BU KADAR YOK SAYILIR MI?
Sen genel müdür olarak iki aydır gelmeyeceksin de ne zaman geleceksin. Sen bu Türkiye Kömür İşletmeleri’ni satılınca mı geleceksin savınca mı geleceksin.
Bu memlekete kazalar olunca mı geleceksiniz.
Soma'yı herkes ciddiye almak zorundadır. Biz sendika olarak diyoruzki Soma İşletmesi Müessese Müdürlüğü olmalıdır.
Ciddiye alan yok. Üreten yer dedik ciddiye alan yok. Burada kazalar olabilir dedik ciddiye alan yok. Yeni Anadolu üzerinden 3 kez çıkan ihale, açık ocakların iadesi söz konusu bunu başaramadılar.
Şimdi taktik meselesini söylüyorum. Yeni Anadolu duracak, Kartalkayası A panosu yeni Anadolu şirketine verilecek.
Bizler sendika olarak bunun takipçisiyiz. Biz buna Soma olarak sendikası ile herkesi ile hayır diyeceğiz. Böyle bir anlayışı kabul etmiyoruz.” dedi.
ARTIK BİZLER CİDDİYE ALINMAK İSTİYORUZ
Türkiye Kömür İşletmeleri(TKİ)’nde bir yönetim oluşuyorsa ilk ziyaret edilecek yer Soma’dır..
Türkiye Kömür İşletmesini kontrol şubeye mi çevirmek istiyorsunuz. Sizlerin müdürlük anlayışı bu mudur. Hayır arkadaşlar Soma müdür üretemiyor. Yardımcı gönderemiyor. Artık siyasetimizin bile sorgulamamız gerekir. Bu alınamayan haklar da dahil. Hiçbir sendika hiçbir işçinin haklarını almamazlık istemez.
Artık bizler ciddiye alınmak istiyoruz. Bizler üretiyoruz söz sahibi değiliz. Yok sayılıyoruz. Bizler ne zaman hatırlıyorlar biliyor musunuz Ölünce hatırlamıyoruz. Gözlerimiz kör olunca, ayaklarımız kopunca hatırlanıyoruz.
Artık bu saçmalıklar dursun diyoruz. Ben şubelerim için Türkiye Kömür İşletmeleri’nden randevu istediğim zaman verilmelidir. Pandemi var diye randevu vermiyorsun. Ancak bu işçilerin hepsi bu süreçte kömür etmeye devam etti. Biz Maden İş Sendikası’nın görüşünü açık ve net olarak söylüyoruz. Uyar Madencilik çalışanları hakkını alacak. ELİ, Kartalkaya ile üretimini yapacak.
Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi de Yeni Anadolu şirketi yatırım yaparak burada görevine devam edecek.
HAYATINDA MADENCİLİK YAPMAMIŞ ANCAK SENDİKACILIĞA SOYUNANLARA PRİM VERMEMEK GEREKİR
“Ben burada şunu da söylemek istiyorum hayatında hiç Madencilik yapmamış, madenciliği bilmeyen ama sendikacı olarak yetişmiş ekmeğini sendikacılıktan kazanan kişilere de prim vermemek gerekir. Onların amacının Soma’yı kullanıp başka yerleri eklemeye çalıştıklarını Mecliste gördük. Önce bizim çözülecek Soma işimiz var. Burada maden iş sendikası vardır. Biz öyle internetten atıp tutmak istemiyoruz, yaptığımız işlerle de övünmek istemiyoruz. Genel başkanımız ve bizler yaptığımız sayısız görüşmeleri ne fotoğraflandırdık, ne bir şey yaptık. Bir emek var ortada. Ama yeter artık. Diyaloğu seçtikçe birileri bir şeyden anlamıyor. Biz maden iş sendikası olarak işçilerin işçilerimizin yanındayız.”
TKİ’ye buradan tekrar sesleniyorum, yapacağı hamlelere dikkat etsin. Şubemizde şubelerimiz de burada. Bu saatten sonra her şeyi yakmaya hazır bir Maden İş Sendikası var.
Soma Kömürleri Atabacası, Geventepe ve Işıklar Maden Ocağı çalışanlarının tazminatlarının ödenmesinin yolunun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Ancak yaklaşık 7 yıldır çözülmeyen Uyar Madencilik çalışanlarının tazminatlarının da bir an önce ödenmesini istiyoruz.
UYAR MADENCİLİK MAĞDURLARI, “BİZE LAF DEĞİL, İCRAAT LAZIM”
Uyar Madencilik işçilerinin sorunu 7 yıldır çözülmedi. Bize gelince hak hukuk adaletten bahsediyorlar. Hukuksuzluk yaparak bu sahaları Uyar’a verdiler, şimdi bize gelince hukuk ve adaletten bahsediyorlar. Verirken bunu düşünmedin mi. TKİ’si de, siyasette, Uyar’da işin içinde. Şeytan üçgeninde bunu yaptılar. Şimdi hak, hukuk, adalet. Nerede bunun adaleti. 7 yıl oldu benim hakkımı vermediniz ya ne adaletinden bahsediyorsunuz. Uyar Madencilik’te hayatını kaybeden Yunus Güçlü’nün 6 çocuğu kaldı geride ne oldu. Adalet mi uygulandı. Adaletin batsın. Yeter artık çektiğimiz. Bize laf değil, icraat lazım. 7 yıldır laf söyleniyor ancak elimize geçen bir şey yok.”
Yorum Yazın