Ben O Ä°ÅŸletmenin Sorumlusu DeÄŸilim
Manisa’nın Soma İlçesinde 301 Madencinin Hayatını Kaybettiği
Maden kazasından sonra Soma Kömürleri A.Ş Patronu,Alp Gürkan Ve 4 yönetim kurulu hakkında ,bilirkişi raporu doğrultusunda ,delillerin ortaya çıkmasıyla , Alp Gürkan ile yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur ve Haluk Evinç hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
Bugün İfadelerini Soma Adliyesinde 2.Asliye Ceza Mahkemesinde Haluk Evinç ve Murat Bodur ifadelerini verdiler.
Haluk Evinç ifadesinde şunlara yer verdi, "24 yıldır Soma Kömür İşletmelerinin çeşitli ocaklarında görev aldım. Olay tarihinde Işıklar İşletmesinde müdür olarak çalışıyordum. Olay günü kazanın meydana geldiği haberini alır almaz hemen Eynez'e gittim. Gaz izleme odasına girdiğimde ana nefeslikten duman çıktığını gördüm. Yer altında yetkili olarak kimin bulunduğunu sorduğumda İsmail Adalı'nın olduğunu söyledi. İsmail Adalı bana havalandırmanın ters çevrilmesi talimatını verdi, ben Akın Çelik'i arayarak durumu haberdar ettim. Akın Çelik'te havalandırmanın ters çevrilmesi talimatını onayladı. Bu talimatı harekete geçirmek için harekete geçtim. Temiz hava çıkışındaki arkadaşları tahliye ettik. Ben olay olduğu tarihte Işıklar İşletmesinde müdürdüm. Benim Eynez işletmesinde herhangi bir yetkim yoktur. Bilirkişi raporunda acil durum yöneticisi olarak görünüyorsam da benim böyle bir yetkim yoktur, ben bundan haberdar değildim. Daha sonra yaptığım incelemede acil durum yöneticisi olarak gözüktüğümü öğrendim, ancak bana böyle birşey tebliğ edilmedi. Buna dair herhangi bir imzam yoktur. Ben Işıklar işletmesinde yerlatı ve yerüstü yıkama tesisi, üretim, emniyet, iş güvenliği olmak üzere bu işletmedeki tüm sorumluluk bana aittir. Bu kadar sorumluluğum olmasına rağmen Eynez işletmesinde acil durum yöneticisi olmak imkansızdır. Kaldı ki acil durum yöneticisi olarak görevlendirilen kişi maden ocağını iyi bilmesi gerekir. Ancak ben Işıklar İşletmesinde çalıştığım için Eynez ocağından çok haberdar değilim. Bu yüzden hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Bilirkişi raporunda da benim Işıklar İşletmesinde müdür olduğum ve acil durum yöneticisi gözüken şeklinde ibare geçmektedir. Ben kağıt üzerinde yönetici olarak gözüktüğümü öğrendim. Ancak buna dair herhangi bir yetkim yoktur." şeklinde konuştu.
Mağdur avukatlarının sorularına da cevap veren Evinç, Eynez Maden Ocağı'nda Acil Durum yöneticilerinin ocakta en rütbeli kişi kimse onun olduğunu dolayısıyla Acil Durum yöneticilerinin Akın Çelik ve İsmail Adalı olduğunu kaydetti.
Alp Gürkan'ın maden faciası sonrasında Ramazan Doğru'nun yerine Genel Müdür olarak kendisini atadığını belirten Haluk Evinç, "Ramazan Doğru'nun tutuklanması sonrasında olaydan yaklaşık 6 ay sonra Alp Gürkan Genel Müdür olarak beni atadı. Genel Müdürlüğü ben yaptım." diyerek şu anda da 10 aydan bu yana şirketle ilişiğini kestiğini kaydetti.
MURAT BODUR, "DEFTER KAYITLARINI RAHMETLÄ° MEHMET EFE TUTUYORDU"
Bir diğer ifadesi alınan sanık Soma Kömür İşletmesi'nde çalışan Jeoloji Mühendisi Murat Bodur ise "2010 yılında Soma Kömür İşletmesinde Jeoloji Mühendisi olarak çalışmaya başladım. Yer altında hazırlık birimindeydim. daha sonra bağırsaklarımdakiş kronik rahatsızlıktan dolayı yer üstünde çalışmaya başladım. 2012 yılında eğitim birimine katıldım. Yaklaşık 1 yıl getir götür işi yaptıktan sonra 2013 yılı haziran ayında C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesini aldım ve 2013 yılı Eylül ayından sonra Eynez Ocağında Eğitim Mühendisi ve C sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olarak görev aldım. Benim bu olayla ilgili bir kusurum yoktur. Ben yeraltından sorumlu değilim. Yer üstünde görevliydim. Benim defter tutma gibi bir zorunluluğum da yoktu. İşletmedeki iş sağlığı ve güvenliği için tutulan tek defteri Baş Mühendis Mehmet Efe tutmaktaydı." dedi.
Manisa Barosu Genel Sekreteri Av. Seçkin Ege Değerli, "Talimat dosyasında ifadelerini veren bu yöneticiler beyanlarıylada şirketin ne kadar keşmekeş içersinde işletildiği kazaya nasıl adım adım gidildiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yönetici sıfatını taşıyan sanığın ifadesiyle birkez daha şirketin iş güvenliğini işçi sağlığını hiçe saydığını tekrar tekrar görüyoruz. Biz Baro olarak her zaman ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.
Mahkeme sonrasında açıklama yapan mağdur avukatlarından Sercan Aran, "Bugün Soma davasının ek davasındayız. Alp Gürkan ve şirketin 4 yöneticisinin yargılandığı davanın ilk talimat duruşmasındayız. Bu dosyada Alp Gürkan dışında Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Haluk Evinç ve Murat Bodur sanık olarak yargılanıyor. İkametleri Soma'da görünen Hasluk Evinç ve Murat Bodur'un talimat ifadeleri için ailelerle birlikte buradaydık. Haluk Evinç ifadesini verdi. Akhisar'da görülen davada olduğu gibi diğer sanıklarda olduğu gibi ailelerin gözlerinin içine baka baka yalan söyledi. Evet yalan söylemek kaununen onların hakkı, ama biz gerçekleri biliyoruz. Bu gerçekler ortaya çıkana kadarda bu davanın peşini bırakmayacağız. Diğer sanık Murat Bodur ise sorularımıza cevap vermedi. Asıl mahkemede soruları cevaplayacağını söyledi. Ne olursa olsun bugün olmazsa bile başka bir zaman mahkemede biz bu sorularımızı soracağız. 301 insanı katledenlere hesabını soracağız." dedi.
Maden faciasında eşi Mustafa Kaya'yı kaybeden Naciye Kaya ise "Her zamanki gibi yine hikaye dinledik. Çok başarılı bir çalışma yapmışlar. Ama kurtarma çalışmasında 301 kişi öldü.
Böyle konuşunca bunlar acımızı daha çok artırıyor. Bunların gelmesi çözüm değil esas enerji bakanı da gelmesi lazım buraya biz onu istiyoruz." dedi.
Yorum Yazın