Meclis Üyesi Oylamada Neden Şerh Koyduişte Açıklamalar
Soma Belediyesinin geçtiğimiz ay yapılan toplantıda Bir caddenin isminin değişmesi istenilmişti.
Evet bu cadde Darbeci Kenan Evren caddesi idi.
Soma Belediyesi'nin geçtiğimiz ayı meclis toplantısında Turgutalp Mahallesi'ndeki bulunan Kenan Evren Caddesi'nin isminin değiştirilmesi idi. 01 10 1019 tarihinde
Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyeleri Ahmet Kartay Oğuzhan Gezer Hakan Coşkun Şerif Ali Nalbant ve isim imzaları ile Murat Maan’ın sadece ismi açılarak verilen mütalaada Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş isminin bir caddeya verilmesini talep ettikleri bu talep sonrası hukuk tarifeleri Komisyonu toplantısında komisyon kararına şerh düşen Soma Belediyesi AK Parti meclis üyesi Ali Sezer konuyu şöyle değerlendirdi. Bu karar benim şahsi düşüncelerimden ibarettir.
Sandıkla gelenin yine sandıkla gitmesi darbelerin ülkelerin gelişiminde kalıcı hasarlar yaralar bıraktığı ayrıca yargılamaların bağımsız mahkemeler tarafından yapılıp kamu adına idam edilmesini prensip olarak kabul etmekle birlikte kamu vicdanının tarih yargılamasının da önemli hususların dan biri olduğunu düşünmekte olan Demokrasiyi sözde değil özde özümsemiş bir meclis üyesiyim.
Bu önergede Kenan Evren isminin verilmesi 1980 ihtilalinden sonra ülkemizin diğer yerlerinde olduğu gibi zamanın mevcut tasarruf sahiplerinin de birilerine şirin görünmek için bir yarış içinde olduğu kanatındayım. Kenan Evren 12 Eylül 1980 askeri darbenin başındaki isimdir cuntacıdır. 80 İhtilali’nden önce bu aziz vatanın gençleri kamplara bölünmüş, kardeş kardeşe vurdurularak darbenin olgunlaşması beklenmiş, darbeden sonra da mağduriyetler devam etmiş ve ettirilmiştir..
Kenan Evren 12 Eylül darbesi nedeniyle yargılandığı davada müebbet hapse mahkum edilmiş idi ancak davanın yargıtay süreci devam ediyordu.
Bu nedenle Kenan Evren Cumhurbaşkanı sıfatıyla her cumhurbaşkanına uygulanan resmi devlet töreni ile uğurlandı Ankara'da devlet mezarlığına defnedildi ve tarihte 12 Eylül darbesinden müebbet hapse mahkum olan 17 Genelkurmay Başkanı olarak tarihte yerini aldı.
Hem de vicdanlarda mahkum oldu. İsmin ilçemizde bir caddeye verilmesi vicdanları kanatıyor.
Ordu anayasa İhlas suçlarına iştirak etmiş kişilerin isimlerinin kaldırılması düşüncesine katılıyorum bu ülkede 1980 İhtilali'nin 20 sene evvel başını Orgeneral Cemal Gürsel çektiği 38 kişiden oluşan milli birlik komitesi ismi ile Maruf bir komite vardı. Ne zaman kuruldu. Henüz tespit edilemedi. Farklı görüşler serdeleniyor. 1955'te kurulduğu söyleyenler de var. İhtilalden 1 yıl önce diyen de. Başbakan merhum Adnan Menderes ve bakanları Hasan Polatkan idam edilmişlerdir Fatih Rüştü Zorlu idam edilmemişlerdir.
1960 ihtilalini gerçekleştiren 38 kişiden oluşan komite bir üyenin trafik kazası da ölmesi sonucu 37 ye düşmüş Orgeneral Cemal Gürsel'in onayıyla Korgeneral Cemal Madam oğlunun tasfiye sonucu demokratik yaşama geçişe karşı çıkarak Ordu'nun yönetimde kalmasını savunan üye komite üyeliğinden düşürülmüş ve üyelerin her biri yurtdışına Bir nevi sürgüne gönderilmiş sürgüne gönderilen 14 lerin arasında Alparslan Türkeş de vardır. 1960 İhtilali'nin Ankara radyosundan tüm yurda duyurulması anonsu ihtilalin kudretli Albay Alparslan Türkeş'e nasip olmuştur. 8 9 Şubat 1969 tarihinde Adana'da yapılan genel kongre’de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi adı Milliyetçi Hareket Partisi adını almıştır. MHP nin kurucusu genel başkan olarak vefatına kadar hizmet etmiştir
Sonuç olarak darbeci Kenan Evren isminin kaldırılmasının doğru bulmak la beraber yerine koyulacak ismin darbenin mağdur ettiği Vatan evlatlarından dizinin olmasına da daha yerinde bir karar olmadığını düşünüyorum bu konuyu meclisin takdirlerine sunarım dedi yapılanan oylamada AKP meclis üyesi Ali Sezer’in Ret oyuna karşı ve MHP evet CHP nin çekimser kaldığı oylamada Caddenin ismi Alpaslan Türkeş Caddesi oldu.
Yorum Yazın