0
MHP’Lİ AKÇAY SARIGÖL’DE DOLUDAN ZARAR GÖREN BAĞLARDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Milliyetçi Hareket Partisi Manisa milletvekili Erkan Akçay Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk, ilçe başkanı Ali Çakır, MHP Manisa Milletvekili adayları Zeynel Balkız ve Mehmet Memiş ile birlikte 3 Haziran 2015 Çarşamba günü dolu afetinden zarar gören Sarıgöl’ün Tırazlar, Çanakçı, Sığırtmaçlı, Ahmetağa ve Selimiye köyleri ile Kavakkırı mevkiinde incelemelerde bulundu.
Çanakçı köyünde çiftçilere geçmiş olsun dileklerinde bulunan MHP’li AKÇAY, “30-31Aralıktaki yoğun kar yağışı nedeniyle Manisa’da 120 bin dekar alanda 6 bin zeytin üreticisi zarar görmüştür. 22-24 Nisan tarihleri arasındaki don afeti nedeniyle Manisa’da 220 bin dekar alanda 15 bin üzüm ve meyve üreticimiz çiftçimiz zarar görmüştür. 8-9 Mayıs 2013 tarihinde Sarıgöl ve Alaşehir’de benzer bir dolu felaketi yaşanmıştı. Bu afetten zarar gören çiftçilerimizin zararlarının karşılanmasına yönelik çalışmalarımız ve soru önergelerimiz üzerine Tarım Bakanı Mehdi Eker buraya yani Sarıgöl’ün Çanakçı Köyüne gelerek vatandaşlarımızın zararlarının karşılanacağını söylemesine rağmen bu zararlar karşılanmamıştır. Ancak ne hikmetse Malatya’daki kayısı üreticisinin ve Karadenizdeki fındık üreticisinin zararları karşılanmıştır. Sayın Genel Başkanımız 9 Mayıs’daki Manisa Mitinginde Manisa’daki afetten zarar gören tüm üreticilerimizin zararlarının karşılanacağını söylemişti. Ben de buradan Sarıgöllü hemşerilerimize 7 Haziran seçimlerinden sonraki MHP iktidarında Sarıgöllü üzüm üreticilerimizin tüm zararlarının karşılanacağı müjdesini veriyorum.”dedi
AKP Hükümeti Manisalı Çiftçilerimizin Zararlarını Karşılamıyor
Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Tırazlar, Çanakçı, Sığırtmaçlı, Ahmetağa ve Selimiye köyleri ile Kavakkırı mevkiindeki üzüm bağları 3 Haziran günü gerçekleşen yoğun dolu yağışı zarar gördü. Olay sonrasında afet bölgesine giden MHP’li AKÇAY sabahın erken saatlerinden itibaren dolu felaketinden zarar gören bağlarda incelemelerde bulundu. Üzüm bağlarındaki incelemeleri sonrasında açıklama yapan Akçay 8-9 Mayıs 2013 tarihindeki dolu afetini hatırlatarak, “2013’teki dolu afetinde de Sarıgöl merkezde Adaarası ve Kavakkırı Mevkii, Güneydamlar, Bahadır, Sığırtmaçlı, Doğuşlar, Yeşiltepe, Yukarıkoçaklar, Tırazlar, Çanakçı, Çimentepe, Bağlıca, Dindarlı, Alemşah ve Dadağlı köylerindeki yaklaşık 936 çiftçimizin 26 bin dönüm bağında yüzde 20 ile yüzde 100 arasında zarar oluşmuştu. Yaklaşık 10 bin dekar bağ ise yüzde 100 oranında hasar görmüştü. Sadece Sarıgöl’deki hemşerilerimizin zararları 40 milyon lirayı bulmuştur. Dolu afetinden zarar gören çiftçilerimiz talep ve sorunlarını hemen meclis gündemine taşımıştım. 14 Mayıs 2013’te meclis genel kurulunda bir konuşma yaptım. 28 Mayıs 2013 tarihinde de çiftçilerimizin zararlarının karşılanması ve taleplerinin yerine getirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanına bir soru önergesi verdim. Bu çalışmalarımız üzerine Tarım Bakanı Mehdi Eker Sarıgöldeki afetten yaklaşık iki hafta sonra Sarıgöl’e gelerek Tırazlar Köyünde incelemelerde bulunmuş, Çanakçı Köyünde vatandaşlarımıza hitap ederek vatandaşlarımızın zararlarının karşılanacağını söylemesine rağmen bu zararlar karşılanmamıştır. Ancak ne hikmetse Malatya’daki kayısı üreticisinin ve Karadeni’zdeki fındık üreticisinin zararları karşılanmıştır. Sayın Genel Başkanımız 9 Mayıs’daki Manisa Mitinginde Manisa’daki afetten zarar gören tüm üreticilerimizin zararlarının karşılanacağını söylemişti. Ben de buradan Sarıgöllü hemşerilerimize 7 Haziran seçimlerinden sonraki MHP iktidarında Sarıgöllü üzüm üreticilerimizin tüm zararlarının karşılanacağı müjdesini veriyorum.” Dedi.
Sarıgöl Afet Kapsamına Alınmalıdır
Sarıgöl’deki dolu afetinin üzüm bağlarında oluşturduğu zararın üzüm rekoltesini olumsuz etkileyeceğini belirten AKÇAY: “Sarıgöl’de 11 mahallede 42 bin dekarda 2.400 çiftçinin yüzde 10 ile yüzde 100 arasında zararı vardır. Doludan zarar gören bağlarda bu yıl üzüm alınamayacağı gibi gelecek yıl da üzüm alınması zordur. Bu bağlarda yeniden budama ve ilaçlama yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla hasat yapamayacak olan çiftçilerimizin özellikle tüm zararların karşılanması ve çiftçilerimizin kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının 3 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerekmektedir. Bölgenin mutlaka afet bölgesi kapsamına alınması gerekmektedir. Ayrıca sigorta primlerinin yüksek olması ve tapu sorunu sebebiyle sigorta yaptıramayan çiftçilerimiz de bulunmaktadır. Bu çiftçilerimizin de öncelikle zararları karşılanmalıdır. Sonrasında da sigorta primlerinin yeniden düzenlenmesi ve tarım arazilerindeki zilyetlik tespitleri sonrasında çiftçilerimizin sigortalarını yaptırmaları kolaylaştırılmalıdır.”
Osma Bekar
Yorum Yazın