0
301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının yaşandığı Manisa'nın Soma ilçesindeki B termik santrali de özelleştirilecek.
Soma'da yaşanan özelleştirme katliamının ardından bir özelleştirme faaliyeti daha gündeme geldi. 2003 yılında özelleştirme kapsamına alınan Soma B santrali için çalışmalar hızlandırıldı.
Özelleştirilme için yapılan ön toplantıya AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, MHP Manisa Millet Vekili Erkan Akçay CHP ve AKP' MHP nin Soma ilçe Başkanları katıldı.
Tes-İş ve Maden-İş Soma ilçe teşkilatlarının yanı sıra Şoförler ve Ticaret Odası Esnaf ve Sanatkarlar Odası yöneticilerinin de katıldığı toplantıda yöneticiler görüşlerini bildirdi
CHP milletvekili Hasan Ören, MHP milletvekili Erkan Akçay , Tes iş ve Maden İş Soma ilçe teşkilatlarının karşı çıktığı özelleştirmenin yapılmasının yanlış olduğu görüşüne varıldı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Santralın özelleşmesinin Somaya bir katkı getirmeyeceğinden bahsederken ticaret odası bu Somanın kahrını biz çekiyoruz biz kanser oluyoruz bu santralı Somalıya verin denildi
Özelleştirme yöntemi ise varlık satışı, kullanım izninin devri veya işletme hakkının verilmesi şeklinde belirlendi.
Şöyle Özetlenirse
SOMA SEAŞ Termik santrali her biri 165 Mw gücünde 6 üniteden oluşmaktadır.
Santral
Saatte : 990 bin Kwh
Günlük : 23 milyon 760 bin Kwh
Aylık : 712 milyon 800 bin Kwh
Yıllık : 8 Milyar 672 milyon 400 bin Kwh Elektrik üretmektedir.
Santralımız 2013 yılı itibariyle 1-2-3-4. üniteler %43 5 ve 6. üniteler %51 kapasite ile yani ortalama % 47 kapasite ile çalışmıştır. Böyle iken bütün giderler çıktıktan sonra 2013 dönem net kan 41 milyon 326 bin 798 liradır.
Santralımızın üretimi % 90'larda çalıştığı zaman üretim gelirini ikiye katlayacaktır.
Santralımızın ürettiği elektrik enerjisinin kapasitesini net görebilmek için şöyle bir örnek verebiliriz. İlçemizde bulunan 5 Bin kişilik işçi potansiyeline sahip İmbat Madencilik A.Ş nin 1 Aylık Elektrik tüketimi 4 Milyon Kw/Saattir. Yani 1 Ayda üretilen elektrik enerjisi ile 178 adet İmbat Madencilik gibi şirketlere santralımız elektrik verebilme kapasitesine sahiptir. Bu örnek ile Soma SEAŞ Elektrik Santralının sanayideki önemi ortaya çıkmaktadır.
Santral da 740 Kamu işçisi, 150 Mühendis ve Memur, 700 Taşeron işçisi olmak üzere toplam 1590 kişi çalışmaktadır. Kamu işçisi ve memur olarak çalışan personele aylık yaklaşık olarak 2 milyon 225 bin lira, Taşeron olarak çalışan personele yaklaşık 700 Bin Lira toplamda 2 Milyon 925 Bin Lira ücret ödenmektedir. Bu para önce çalışan olarak 1590 aileye yani ortalama 4 800 kişiye daha sonra 100 Bin nüfuslu Soma halkına ve esnafma gelir sağlamaktadır.
Santralde Elektrik üretilirken kullanılan (yakılan) kömür miktarının nakliye usulü kamyonlarla taşman kısmı şöyledir. Bir vardiyada (8 saatte) 140 kamyon 2940 ton, 24 saatte 420 kamyon yaklaşık olarak 8 820 tona tekamül etmektedir. Bu kömür tüketiminden kaynaklanan Ege Linyitleri İşletmesine günlük olarak yaklaşık 750 Bin Lira ödenmektedir. Aynı zamanda buradan günlük 420 kamyoncu esnafi ve ailesi ekonomik olarak faydalanmaktadır. Bunun yanında Santralimize bant yoluyla günlük 14 Bin 730 Ton kömür girdisi sağlanmaktadır. Bundan dolayı da ayrıca Ege Linyitleri İşletmesine yaklaşık 1 Milyon 252 Bin lira gibi ödeme yapılmaktadır. Bant yoluyla ve Kamyon ile taşınan bu kömür ücreti için toplamda Ege Linyitleri İşletmesine 2 Milyon lira gibi yüksek bir rakam ödenmektedir.
Ayrıca İlçemizde bulunan Soma Seyahat firması işçi ve memurların işyerine naklini yapmaktadır. Bundan dolayı 1 yılda 832 Bin Lira gibi ek bir gelir elde
etmektedir. Diğer taraftan minibüs kooperatifi de bu personel taşıma işinden yıllık 312 Bin Lira gelir elde etmektedir.
Santralımızın özelleşmesi halinde Ege Linyitleri İşletmesi, Kamyoncular Kooperatifi, Soma Seyahat, Minibüsçüler Kooperatifi, Soma Halkı, Soma Esnafı ve Sanayisi çok ağır ekonomik kayba uğrayacaktır.
Yukarıda bahsedilen bu ekonomik kayıpların yanında yakın zamanda Soma da yaşadığımız özel teşebbüste bulunan Soma Kömür İşletmelerindeki kaza neticesinde 301 madenci kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Özel sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri düzenli olarak alınmadığından bu tür ölümlü kazalar yaşanmaktadır. Dolayısıyla, SEAŞ özelleştirilmesi sonucu böyle faciaların yaşanabileceği aşikardır. Bu ölümlü faciaların yaşanmaması ve ekonomik kayıpların
SEAŞ Temiİk Santralmm özelle5tirilmesinin doğru olmadığını söylüyoruz dediler.
Yorum Yazın