0
Manisa’nın Salihli İlçesinin Dombaylı Köyü (Mahallesi ) Kayısı Üreticisi Yaşanan Don olaylarının üreticiyi zora soktuğu belirterek hükümetten yardım istiyorlar. Üreticilerle yapılan konuşmada Kayısı üreticisi dertlerini şöyle sıraladılar.
Üretici Fatih Özkan
Köylerinin 2 Dekardan 200 Dekara kadar kayısı bahçelerinin olduğunu Kayısının çeşitlerinin temmuz ayına kadar devam ettiğini bölgede kayısı üreticisi olarak söz sahibi olduklarını belirttiler. Bunlardan ZAZA Çeşidinin erkenci olarak başladığını IĞDIR PİREMA Çeşitlerinin olduğunu belirtirken REKSONA MEKTEPLİ Olarak 10 Çeşit olarak yetiştirilmektedir.
Köylerindeki 10 BİN ila 15 BİN Dölün arazilerinin olduklarını damlama sisteminle Kış Gübresi zirai ilaçlar toprağın işlenmesi köylünün 3 -4 Milyon harcadıklarını belirtirken bu sene bunun karşılığı olmadığı gibi dondan ayazdan vakitsiz yağan yağmurdan bu yağan yağmurun çiçek zamanı 30 Gün devam ettiğini kayısıların tozlaşamadığını tozlaşanlarında Dondan etkilendiğini üreticinin zor durumda olduğunu belirtiler.ve insanların cebinde para olmadığını Kahvede çay içecek paraların olmadığını belirtiler. Ve hükümetin kendilerine yardım etmesini isdediler.Haziran ayında sulama birliğine damlama suyu parası ödenecek zor durumdayız dediler. Tarımın girdisinin çok pahalı olduğunu ilaç ,Mazot, Gübre pahalı olduğunu belirtirken buna rağmen köylü üretmek için masraftan kaçmadığını belirttiler. Tarsim sigorta Yaptırdınız mı sorusuna ben daha önce 4 Sene önce sigorta yaptıdım Ağaç başına 60 kilodan yazıldı fakat bu ağaçlar 200 kg aşağıya kayısı vermediğini söylerken çiçek zamanı geldiklerini çiçek açımı güzel çağla tutum zamanı geldiler çağla güzel meyva zamanı burada % 19 Kaysı var sizim o zamanlarda Meteoroloji don diye bir şey söylemedi siz bakım yetrsizliği diye rapor tuttular o sene yaptıranlardan hiçbir kimse zararını alamadım.Karşılığını alamadım onun için yaptırmadım dedi
Diğer üretici Cem Özkan üretici olarak 3-4 senedir verim alamıyoruz girdilerimiz pahalı Mazot Gübre İlaç işin içinden çıkamıyoruz borçlarımız yükseldi nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz dediler bankalardan kıredi çekeceğiz fakat nasıl ödeyeceğiz seneye ne olacağını bilmiyoruz dedi ADALA Mahallesinden diğer üretici Alican ASLAN Aynı mağduriyetini belirtirken Sigorta yaptırmadıklarını sigortacıların bahçeleri gezerken yanlarına bile almadıklarını kendi bildiklerine sigorta yapıyorlar bizim zararımızın yarısını bile karşılamıyorlar. Burada toplam 15 -20 Bin dölüm arazi var .Gübre Parası ilaç parası cebimizden gidiyor. Dölüme 30 ila 40 yakın ağaç olduğunu ağaç Başına ortalama 100kg verdiğinde Çevreden 1000 tondan aşağıya kayısı çıkmadığını belirten üreticiler zor durumda olduklarını belirttiler.
DONBAYLI MUHTARI Atagün DULDA Köydeki 24 nisandaki dolu ve soğuk sonunda mağdur duruma düştüğünü köylerinde 15000 dölüme yakın sofralık kayısı yetişmektedir bu kayısılar dondan etkilendiğinden %90 zarar görmüştür. Çiftçimiz mağdurdur Tarım Kredi Ziraat Bankasına borçlarını ödeyememektedir. Çiftçimiz geçim sıkıntısı çekmektedir. Üretici mal toplamayadıkları için Sulama birliğine borcunu ödeyemeyecek belki ağaçlarını sulamayacak seviyeye gelecek. Devletten yardım etmesini istiyoruz dediler.
Yorum Yazın