0
TÜRKÄ°YE BÜYÜK MÄ°LLET MECLÄ°SÄ° BAÅžKANLIÄžINA
AÅŸağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELÄ°K tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
13 Mayıs faciasının hemen ardından en çok tartışılan konulardan birisi kazadan kısa süre önce ocakta iÅŸ saÄŸlığı ve iÅŸ güvenliÄŸi açısından hiçbir sıkıntı bulunmadığını belirten 25.03.2014 tarihli teftiÅŸ raporu olmuÅŸ ve söz konusu incelemeyi yapan müfettiÅŸlerin yargılanıp yargılanmayacağı ise merak konusu olmuÅŸtu. Bu sürede Savcılık aralarında bu müfettiÅŸlerin de bulunduÄŸu kamu görevlilerinin soruÅŸturulması için izin talebinde bulunmuÅŸtu. Kazadan 4 ay sonra, geçtiÄŸimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından söz konusu müfettiÅŸlerin soruÅŸturulması için izin verilmediÄŸi bilgisi basına yansıdı.
Bakanlığınız bürokratlarının hazırladığı, tarafınızdan imzalanan 23 sayfalık ön inceleme raporundan sonra 12 müfettiÅŸ ile Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Müdürü Kasım Özer hakkında soruÅŸturma izni verilmedi.
MüfettiÅŸleri hiçbir ÅŸekilde suçlu görmeyen, denetimlerin aslında iÅŸlevsiz olduÄŸunu kabul eden bu raporda; “teftiÅŸ ve denetimin iÅŸ kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmayacağı, iÅŸ teftiÅŸinin, noksanı bulunmayan iÅŸ yerinin bir dakika sonrası için garanti teÅŸkil etmeyeceÄŸi” belirtilmektedir.
Yine aynı raporda hayretle okuduÄŸumuz bir örnek verilmiÅŸ ve iÅŸ kazaları ile trafik kazaları bir tutularak adeta tüm sorumluluktan kaçınılmıştır. Devletin “etkin denetim” görevi yok sayılarak iÅŸ kazalarında önceden yapılacak tam ve etkin denetimlerin rolünün hiçe sayan, ve bu alanın tamamen özel sektörün inisiyatifine bırakıldığını açıkça ortaya koyan raporda bu anlayış “denetim iÅŸ kazaları ve meslek hastalıklarını ortadan kaldırmayacağı gibi, aksi deÄŸerlendirmede her iÅŸ kazasında ilgili müfettiÅŸi, iÅŸlenen her adli olayda emniyet mensuplarını, her trafik kazasında trafik polislerini suçlamak gibi bir sonucu doÄŸuracaktır” cümleleri ile karşımıza çıkmıştır.
Bu baÄŸlamda;
1. Söz konusu ön inceleme raporunu kimler hazırlamıştır? Bu kiÅŸilerin görevi nedir?
2. Rapordaki anlayış ile düÅŸünüldüÄŸünde gerekli önlemleri almak iÅŸyerine ait ise, denetimlerden iÅŸ kazalarını önlemesi beklenmiyorsa, müfettiÅŸlerden planlı bir denetimde ne gibi sonuçlar beklenmektedir? Bu planlı denetimler neden yapılmaktadır?
3. MüfettiÅŸlerden insanüstü bir yetenekle görmesini beklemediÄŸimiz ancak bilimsel veriler ışığında hazırlanmış bir mevzuat sayesinde mutlaka görmesini beklediÄŸimiz madenlerdeki eksikliklerin, denetimlerde tespit edilebilmesi için yeni bir mevzuat çalışması düÅŸünülmektedir?
Yorum Yazın