0
MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Soma’daki maden kazasından yaklaşık 9 saat yeraltında mahsur kaldıktan sonra kurtarılan maden işçisi Salih Erkan’ı Celal Bayar Üniversitesinde ziyaret etti.
Maden işçisi Salih Erkan, Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden kazasında yaklaşık 9 saat yeraltında mahsur kaldıktan kurtarıldı. Kaza sonrası Akhisar Devlet Hastanesinde iki gün kalan Salih Erkan daha sonra taburcu edildi. Geçen hafta uzun süreli zehirli gaza maruz kalmaktan dolayı rahatsızlanan Salih Ercan önce Manisa Devlet Hastanesinde bir gün müşahade altında tutulduktan sonra Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesine sevk edildi.
MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesinde Gastroentroloji bölümünde yatan Salih Erkan’ı ziyaret etti. Salih Erkan’ın durumu ile ilgili olarak doktorlardan bilgi alan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY’a hastane müdürü Taner Dulkadir eşlik etti.
Ziyaret esnasında konuşan Salih Erkan, “ Manisa Milletvekilimiz Erkan AKÇAY ile kaza sonrası Soma’da tanıştık. Sonraki günlerde görüşmelerimiz devam etti. En ufak bir sorununuz olursa 24 saat beni arayın dedi. Kaza sonrası iki gün Akhisar Devlet Hastanesinde müşahade altında tutuldum. Daha sonra kendimi iyi hissettim. Kaza günü yaklaşık 9 saat yeraltında mahsur kalarak zehirli gaz soluduğum için ciğerimde bazı sorunlar oluşmuş. Bunun üzerine 28 Mayıs Çarşamba günü Manisa Devlet Hastanesinde bir gece kaldım. 29 Mayıs Perşembe günü Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edildim. Bu esnada bazı sorunlar yaşadık. Bu süreçte Manisa Milletvekilimiz Erkan AKÇAY ile görüştüm. Sağ olsun sayın vekilimiz bu sorunları çözmemizde bize yardımcı oldu. Ayrıca bu sayın vekilimin beni ikinci ziyaret edişi. Geçen Cuma akşamı Ankara’dan gelir gelmez beni ziyaret etti. Bu gün de Ankara’ya dönmeden önce tekrar ziyaretimize geldi. Maden işçilerimizin sorunlarıyla ilgili olarak yapmış olduğu çalışmalar ve vermiş olduğu kanun tekliflerinden dolayı sayın vekilimize ayrıca teşekkür ediyorum. Bundan sonra da Ankara’da bizim sözcümüz olacağını biliyorum.” Dedi
Ziyaret esnasında doktorlardan bilgi alan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Salih kardeşimizle Soma’daki o elim kazada yaklaşık 9 saat yeraltında mahsur kalarak zehirli gaza maruz kalmıştır. Salih kardeşim ile Soma’daki kaza sonrası tesadüfen tanıştık. Daha sonra görüşmelerimiz devam etti. Salih kardeşim geçen hafta beni arayarak uzun süre yeraltına zehirli gaza maruz kalmasından dolayı ciğerinde bazı sorunlar olduğunu bu nedenle 28 Mayıs Çarşamba günü Manisa Devlet Hastanesine geldiğini ve burada bir gece kaldıktan sonra Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesine sevki esnasında bazı problemler yaşandığını söyledi. Biz de bu konuda kendisine yardımcı olmaya çalıştık. 30 Mayıs akşamı Ankara’dan gelir gelmez Salih kardeşimizi ziyaret ettik. Ancak mesainin bitmiş olmasından dolayı doktorlarından bilgi alamadık. Bu gün Ankara’ya dönmeden önce kendisini tekrar görerek doktorlarından bilgi almak istedik. Salih kardeşimiz Celal Bayar Üniversitesinde kendisi ile çok iyi ilgilenildiğini söyledi. Bunun için hastane müdürümüz nezdinde tüm çalışanlara teşekkür ediyoruz.” dedi.
Madencilerimize verilen sözlerin takipçisi olacağız.
Soma’daki siyaset-patron-bürokrasi üçgenindeki ihmallerden dolayı katliam gibi kazadan dolayı 301 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Soma’daki maden kazası ile ilgili TBMM Araştırma Komisyonu kuruldu. Ben de bu komisyonun üyesiyim. İnşallah bu cinayetin sorumlularını tespit edip edeceğiz. Bundan sonra bu tür kazaların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılmasını sağlamaya çalışacağız. Soma’daki kaza sonrası AKP Hükümeti madencilerimize bazı sözler vermişti. Ancak TBMM’ye sevk edilen kanun tasarısında bu sözlerin tam olarak yerine getirilmediğini görüyoruz. Bizler hükümetin bu sözlerinin takipçisi olacağız. Ayrıca Salih kardeşimiz gibi kaza esnasında yeraltına çalışan ve yanındaki onlarca mesai arkadaşının ölümüne şahit olan kardeşlerimizin psikolojileri bozulmuştur. Bu insanlar tekrar yer altına girip nasıl çalışacaktır. Salih kardeşimizin durumunda olan yani kaza esnasında yeraltında çalışan ve onlarca arkadaşının ölümüne şahit olan madencilerimize kamuda iş hakkı verilmelidir. Ayrıca hükümet yer altı maden çalışanları için taban aylığı, iş güvenliği ve erken emeklilik sözü vermiştir. Bizim bu yönde kanun tekliflerimiz vardır. Ancak hükümet taban aylığı ve iş güvenliği konusunda hiçbir çalışma yapmazken erken emeklilik diyerek yer altı madencilerinin 50 yaşında emekli olmasını teklif etmektedir. Oysa bizim kanun teklifimize göre değişimli olarak yeraltına 20 yıl çalışan ve 4000 bin gün prim ödeyenler 8100 gün prim ödemiş gibi emekli olmaktadır. Yani yeraltında çalışan bir madenci önceden olduğu gibi 38 yaşında emekli olabilmektedir. Bizim teklifimize göre yeraltında çalışan bir madenciye en az asgari ücretin üç katında ücret ödenecektir. Ayrıca yer altı maden ocaklarındaki iş güvenliği uzmanlarının maaşları mutlaka devlet tarafından ödenmelidir. Aksi takdirde patrondan maaş alan iş güvenliği uzmanlarının görevlerini yapmaları mümkün değildir
Yorum Yazın