Hafta sonu Sendika Toplantı Salonu’nda yapılan genel kurula Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Ak Parti Manisa Milletvekili M.Ali Özkan, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, Genel Sekreter Tamer Küçükgencay, Genel Mali Sekreter Zekeriya Aydın, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Yasin Karatay, Genel Eğitim ve Araştırma Sekreteri Ahmet Çümen, Genel TİS ve Mevzuat Sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz, sendika şube başkanları ve delegeler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulun Divan Başkanlığını Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Divan Başkan Yardımcılığını Tamer Küçükgencay ve Hasan Hüseyin Gürbüz, Katip Üyeliğini ise Zekeriya Aydın, Yasin Karatay ve Ahmet Çümen yaptı.
Genel kurulda konuşma yapan Sendika 2 No’lu Şube Başkanı Erol Kasap, konuşmasına maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden şehitlerini anarak başladı.
Kasap, konuşmasında, “Bizler yönetime geldiğimiz günden kongre gününe kadar hala ikinci yılını tamamlamamış bir şubeyiz. Bu esnada toplu iş sözleşmesi imzaladık. İşçi kardeşlerimizin haklarını geliştirmek için elimizden geleni yaptık. Gayretli ve sorunların karşısında da hep dik durduk. Bundan sonra haklar birlikte ve dayanışma içerisinde gelişmeye devam edeceğiz. Birlikteysek güçlüyüz. Soma 2 No’lu şubesi gücünü üyelerinden almaktadır. Üyelerimizin sesini her yerde duyuracağız. Her bir üyemizin burnu kanamadan evine dönmesi en büyük hedefimiz. Çok zor bir iş kolunda çalışıyoruz
. Soma’mızın sorunlarına çözüm bulma yolunda elimizden geleni yapacağız. Başta iş sağlığı güvenliği, toplu iş sözleşmesi ve işyerimizdeki sorunlarının çözülmesi, geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Önce işçi için, hak için, alın teri için “tamam” demiyoruz, “devam” diyoruz” dedi.
Genel Başkan Nurettin Akçul, “İnşallah bu genel kurulumuz maden işçilerimize, Soma’mıza hayırlar getirir.4 yıl önce dünyanın en büyük faciasını Somamızda yaşadık. İnşallah bunların tekrarı bir daha olmaz. Öyle kazalar oluyor ki, mutlaka iş kazalarına değinip, öyle genel kurulu tamamlamak gerekiyor
. En son Yatağan’da olan kaza. Bunlar medyaya yansıyanlar. Yansımayanlarında istatistiklerine bakarsak, 4-5 günde bir maden işçimiz hayatını kaybediyor. İşte bütün mesele de burada başlıyor. Ülke yine kuşatılmaya çalışılmaktadır. Bizim canımız bu ülke için her zaman feda edilmeye hazırdır. Maden işçileri de bu uğurda canlarını seve seve vermeye her zaman hazırlardır. Ülkemize sahip çıkma da hiçbir tereddütümüz yoktur. Bizde Türkiye Maden İşçileri Sendikasıyız. Sendikanın da bir görevi var. İşçilerimizin haklarını hep ileriye taşımak. Ekonomik, sosyal ve demokratik haklarınızı hep yukarılara taşımalıyız. Asıl işimiz budur. Bu genel kurulumuz, milletimize ve maden işçilerimize hayırlı olsun” dedi.
Manisa Milletvekili M. Al Özkan, “Somamız bir maden şehri. Soma’da kömür üretiminin güvenli bir şekilde sürdürülebilir olması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda bundan 2 ay kadar önce TKİ Soma havzasında 3 yeni ihale yapmıştı. Toplam tutarı 400 milyona yakın olan ve 30 yıllık bir işletme süresine sahip olan 3 yeni ihale yaptı. Bu ihalelere de uzun zamanda Soma’da madencilik sektöründe faaliyet gösteren deneyimli, havzayı yakından tanıyan Soma’yı yakından tanıyan şirketlerimiz kazandı. Bu da bir avantaj. 400 milyon tona yakın bir rezerv ve yaklaşık 30 yıllık bir işletme süresi. Bu da 30 yıl boyunca bu madenlerimiz kamu özel sektör ortaklığı eliyle işletilmeye devam edecek demektir.
Bu arada işçilerimiz istihdam edilecek demektir. Yeraltında bulunan değerlerimiz yerüstüne çıkarılacak, ekonomiye kazandırılacak, enerji üretimine, sanayimize destek olacak demektir. Aynı zamanda önümüzdeki yıllar içerisinde belki 10 bine yakın yeni istihdam demektir. Cumhurbaşkanımız 100 günlük eylem planını açıklamıştır. O eylem planı içerisinde Enerji Bakanlığı ile ilgili kısmında dikkatimizi çeken bir husus var. Tunçbilek ve Soma havzasında henüz üretime açılmayan yerlerin de bir an önce 100 gün içerisinde üretime açılmasıyla ilgili madde var. Demek ki; önümüzdeki aylarda Soma’da yeni sahaların üretime açılması, üretime kazandırılması noktasında yeni haberler de duyacağız.
Bir yandan da Termik santral inşatlarımız sürüyor. Birkaç. Ay içerisinde hem Deniş bölgesinde, hem elektrik üretimine geçecek, hem de bir yandan açık ocak, bir yandan da önümüzdeki aylarda veya yıllarda yeraltı maden işletmeciliği orada da 150 milyon tonluk bir sahanın işletmeye açılması, üretime ve ekonomiye kazandırılması söz konusu. Soma’nın gelişmesi noktasında, işçilerimizin haklarının geliştirilmesi noktasında ve sendikal örgütlenmenin daha da güçlenmesi noktasında her zaman katkı vermeye hazırım. 13 Mayıs 2014’te kaybettiğimiz 301 canımızı, 301 madencimizi bir kere daha rahmetle anıyorum. Rabbim bizlere bir daha böyle acılar yaşatmasın” dedi.
Yorum Yazın