Kayısı Üreticisi Çare Arıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Üretici, ürettiği ürünler para etmeyince, "Ürettiğimi nasıl değerlendirebilirim?" derdinde.

Manisa'nın Salihli ilçesinde, 202 kayısı yetiştiricisinin bulunduğu 4.741.052 dekar arazide kayısı üretimi yapılıyor. Salihli ilçesine bağlı Dombaylı, Akören, Kırdamları ve Adala’da kayısı yetiştiricileri faaliyet gösteriyor. Salihli bölgesinde 500 ton civarında üretim yapıldığı, Ziraat Odası kayıtlarına girdi.

Tarladan toplanan kayısılar, islim odasında kükürt yakılarak doğal bir şekilde kurutuluyor. Ardından 2 ile 5 gün arasında güneşte sergi bezinde kurutuluyor. Kurutulan kayısılar, tekrar islim odasında kapalı hava almayan kısımda kükürt yakılarak kurutma işlemine tabi tutuluyor.

Kayısı ile ilgili olarak “Bizler ileriki günlerde Malatya’ya rakip olabiliriz,” diyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, şunları söyledi:

MALATYA'YA RAKİP OLACAĞIZ “Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Dombaylı Mahallesi'ndeyiz. Mahalle muhtarımız Ata Özer ve yanımda çiftçilerimiz bulunmakta. Toplanan kayısılar şu anda Akören ve Dombaylı Mahallesi'nde, 2000 dekar arazide üretiliyor. Malatya'daki gibi islim odasında işlemlerden sonra sergiye konuluyor. Bu kayısılarımız şu anda sergide kurutuluyor ve çekirdekleri çıkartılarak satışa sunulacak. Bu konuda en az Malatya kadar iddialıyız,” dedi.

Çiftçi Talat Asar, “Perfect cinsi kayısıyı kurutarak daha değerli bir şekilde satmayı umut ediyoruz,” diye ekledi.

Dombaylı Mahalle Muhtarı Atakan Özer, “Bölgemizde 2000 ile 2500 dönüm arasında kayısı ve çeşitleri var. Perfect cinsi kayısımızı Malatya'daki gibi islim odasında kükürtleyerek bir gün sonra sergiye atıyoruz. Bu kayısının ilk denemelerini yaptık. Çok kaliteli olacak gibi gözüküyor. Bu bir deneme aşaması. Bir gün sonra bunların 'fıtlatma' dediğimiz çekirdek çıkarma işlemini yapacağız,” dedi.

DEĞERİNDE SATARIZ PARA KAZANIRIZ “Daha sonra satışa hazır hale gelecek. Bu da çiftçilerimizin bu kayısıyı çok iyi değerlendirmesini sağlayacak. Bütün köylümüz bundan faydalanmış olacak. İlk denemeleri yaptık, inşallah hayırlı olur. Bizler köyümüz adına güzel şeyler yapmayı düşünüyoruz. İyi fiyatlara satarız, köylü de para kazanır,” dedi.

Dombaylı’dan sulama yönetim kurulu üyesi İbrahim Güçlü, “Dombaylı mahallesi çiftçisi iyi bir çiftçidir. Şimdiye kadar yaş olarak sattığımız kayısılarımızı artık kurutarak satacağız. İnşallah köyümüz için hayırlı olur,” diye belirtti.

KAYISIYI KURUTARAK DEĞER KAZANDIRMAK İSTEDİK Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, kayısının neden kurutma işleminin yapıldığını şöyle açıkladı: “2500-3000 dönüm alanda Perfect cinsi kayısı var. Kayısının fiyatı 7 liraya, 6 liraya, 4 liraya kadar düşünce kilosu, bu ağaçları köklemektense, Dombaylı köyümüzün muhtarı Atakan Özer'in ve bir hocanın önderliğinde çiftçilerle beraber ve oda başkanlığı olarak bu kayısının kurutulmasına karar verdik. Ve kayısıyı kuruttuk.”

MALİYETLER ARTTI “Maalesef çiftçimiz kötü günlerden geçiyor. Geçen sene almış olduğumuz mazot, gübre, ot ilacı, sulamada kullandığımız elektrik faturaları hepsi %100 arttı. Geçen sene 24-25 liraya verdiğimiz bu kayısı bu sene 8-10 liraya kadar düştü. Şu anda 4 lira oldu. Biz çiftçiliğe devam etmek istiyoruz. Çiftçiliği sürdürmek, ailemizi geçindirmek istiyoruz. Kurutma işlemini yapmamızdaki nedenlerden biri bu; daha çok para kazanmak.”

ÇİFTÇİ YAKINMAYA BAŞLAMIŞTI Mahalle Muhtarı Atakan Ünver, “Kayısıdan bayağı sıkıntı yaşadık. En fazla da pazarlama konusuydu. Bu sıkıntıların pazarlama ile bitmediğini de biliyoruz. Mazot zamları, gübre ve ilaçlama maliyetleri böyle olunca çiftçi o kadar yakınmaya başladı ki bu işten kurtulmanın peşindeydi. Bir alternatif geliştirelim, ürettiğimiz ürünü elimizde saklama şansı olsun dedik. Bize destek veren hocayla birlikte Ziraat Odası’nın desteği ile bu kurutma işlemini gerçekleştirdik. Başarılı olabildik diyorum. Belki bu şekilde para kazanabiliriz. Yoksa bu işin altından kalkamayacaktık. Bu maliyetlerin altından kalkamayacağız. Çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Biz bunu istemiyoruz. Bizim işimiz üretmek. Babamızdan dedemizden hep böyle gördük. Toprağın içinde büyüdük. Çocuklarımızın da bu yönde ilerlemesini istiyoruz. Ben çocuğumu bile Ziraat mühendisi yetiştirdim. Bu sıkıntılar çocuklarımızı arazilerden uzaklaştırdı. Bu da bizi üzüyor. İnşallah başarılı oluruz. Çiftçiyi koruyun yeter,” dedi.

Çiftçi Özay Aydoğan, “Biz kayısı üretimi yapıyoruz. Yıllardır yaptığımız bu üretimden 3-5 yıldır para kazanamıyoruz. Kazanamadığımız için yeni ARGE çalışmaları yaparak kayısıda nasıl değişik bir şeyler yapabiliriz diye uğraşıyoruz. Şu anda yaptığımız iş kayısıyı kurutmak. Bu konuda başarılı olursak hep birlikte para kazanacağız. Bizim bütün derdimiz para kazanmak değil, ülke ekonomisine katkı sağlamak. Bunun için üretmeye devam etmemiz lazım. Üretimi bırakmamamız lazım. Üretmeliyiz, üretmeliyiz, üretmeliyiz. Sadece bunu söyleyebilirim,” dedi.

 

 



 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BAŞKAN ERKOYUNCU ÇALIŞANLARLA BAYRAMLAŞTIÖnceki Haber

BAŞKAN ERKOYUNCU ÇALIŞANLARLA BAYRAMLAŞT...

Teklif Neden Kod Kanun Olarak GelmediSonraki Haber

Teklif Neden Kod Kanun Olarak Gelmedi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar