Kanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç Neler söyledi.
Türkiye’de toplam 14 Bin işletmeyle 45 Bin kümesle üretim yapan fason üretim yapan tavuk üreticileriyiz. Türkiye’de toplam 2,2milyon yıllık olan çalışma şekli olarak da fason üretim şeklinde çalışan üreticiyiz. Civcivi ve yemi entegre firma tarafından verilen bizlerde 45 gün sonra büyütüp 2,5 veya 3 kg teslim eden bir sistemle çalışanlarız. Burada yem ve civciv sanayiciye ait diğer bütün girdiler üreticiye aittir dedi.
Bu sistemin 1. Ayı üretici 45 Bin kümes ve bu üreticiler ciddi sıkıntılar içerisinde. Her türlü sıkıntı üreticinin. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde tavuk fiyatı yaklaşık olarak kırmızı et ürününe ½ veya 1/5 gibi.Eğerki kırmızı et 10 lira ise tavuk 5,6,7 bandında Türkiye ise 6/1 oranında kırmızı et fiyatını 60 ,70 bandında düşünülürse tavuk ise 15lira aslında tavuk eti fiyatı yüksek değil. Tavuk girdi maliyetleri civcivleri meydana getiren damızlık yabancı ülkelere bağımlıyız. Yem hammaddesi soya mısır konusunda bağımlıyız.
Kendi üretimimiz var fakat bir noktaya kadar ondan sonrasını yurt dışından ithal ediyoruz. Bakıldığı zaman ürünlerin tamamını dışarıya bağlıyız. Bu şekilde bağımlı olarak üretim yaparak uluslararası piyasada yurt dışında mücadele yapmak kolay bir iş değil. Bakıldığı zaman girdi kalemleri sonuca bağlı kalındığında dünya ile aynı fiyata aynı ürünleri kullanıyorsun. Fiyatına baktığında kırmızı etteki oranla beyaz etteki oran çok düşük. Buna en güzel bakıldığında son Dört yılda 14200 işletmeden 2100 kapanmış.12100 işletme kaldı dedi. Ve şöyle ekledi Bu kış koşullarında kömür fiyatlarında %200 ,300 artışla, Elektriği takip edemiyoruz artık. Hemen Hemen 15 günde zam gelmeye başladı. Bugün itibarıyla doğal gaza zam gelmiş. Biz yine zammın kömürü tetikleyeceğini düşünülüyoruz. ÜRETİLER TEK KONUYU DÜŞÜNÜYOR BİZ BU KIŞ NASIL ÜRETİM YAPACAĞIZ. Bakıldığı zaman bu koşullarda üretim yapmamız değil gibi gözüküyor.
Burası 30 Binlik kümes burada 60 70 bin ciro yapar buraya kömür alıma istense Bir kamyon ithal kömür 80 bin lira. Kömür parasını taşıyamıyor. Böylece üretim yapmamız mümkün değil. TKİ görüşümüzde yardımcı olalım. 15 gündür 1 gr kömür çıkmıyor. Genel Müdür şunu söylüyor. Kömür yok maalesef olsa veririz. Bugünden sonra bu üretimi yapmamız zor. Artan maliyetlerle işimiz zor dedi. Tavuk eti artan maliyetlerle en ucuz protein kaynağı dedi.45 Bin kümesten oluşan 800 Bin kişinin çalıştığı 2 Milyon kişinin istihdam edildiği bir sektörden bahsediyoruz. Bütün bu sektörün geleceği sanayici olarak 18 kişinin dudağından çıkan karar olmamalı. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz dedi. Üreticinin hakkının verilmesini istiyoruz.19 kişi bu işe karar verme doğrultusunda olmamalı. Dünyada 9 sıradayız. İlk On ülkesinden biriyiz. Bu kapanan 2100 kümesimiz zarar ettiği için kapandı. Şu anda sanayiciden isteklerimizi alamıyoruz. Beklentimiz devletten. Devletin çıkardığı bakanlık üzerinden yönetmeliği yasayı Devletimizin uygulamasını bekliyoruz dedi
Yorum Yazın