CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, kırmızı ete son bir ayda gelen zamları değerlendirerek “ Et ve Süt Kurumu kasaplık hayvan kesim fiyatlarına zam yaptı. Özellikle dana karkas kilo fiyatına %29 zam yaparak 90 lira olan kesim fiyatını 116 liraya yükseltti. Serbest piyasada ortalama büyükbaş karkas et fiyatı bazı bölgelerde 135 liraya kadar çıktı. Karkas ete yapılan bu zamlardan sonra, kasap ve market raflarında dana kıymanın fiyatı 200 liraya, kuşbaşı 220 liraya, antrikot 350 liraya, bonfile ise 450 liraya kadar yükseldi.” Dedi.
"Ramazanda fiyatlar daha da artacak"
Artan bu fiyatlar sonucunda vatandaşın artık kıyma dahi almakta zorlandığını söyleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Kırmızı et toptancıları ve kasaplarla yaptığımız görüşmelerde piyasanın ne kadar kötü olduğuna şahit olduk.
Ankara’da bulunan bir toptancı, “Pazartesi kestiğimiz etler hala duruyor. Normalde pazartesi bitirmem lazımdı. Fiyatlar yüksek. Kuzu 140 dana 135 lira, kıyma 200, kuşbaşı 230 lira, bonfile 500, antrikot 350 lira. Vatandaşların çoğu alamıyor. Vatandaş bir kilo kıyma alsa, bir kilo antrikot alsa, bir kilo kuşbaşı alsa bin lira. Hepimiz artık kapatma noktasına geldik. 30 yıllık kasabım. Önceden 3-4 kuzu alıyordum artık bir tane alıyorum. Bir dana kol komple alıyordum, şimdi sadece bir ön kol alabiliyorum. Çünkü satamıyoruz. İnsanlar gelip 10 liralık kıyma istiyor. Kıymanın kilosu 180 lira. 50 gram bile etmiyor. Bir haftada 300 kilo et satıyordum şimdi 50 kiloya düştük. Elektrik, kira, vergi, işçilik, evin masrafı hiçbir şekilde kurtarmıyor. Dükkanı kapatıp bir markette kasap olarak çalışsam daha karlıyım. Hiç olmazsa maaşımı alırım sigortam yatar. Böyle giderse çoğu kasap kapatacak. Üretim durdu, bir torba yem 500 lira olmuş. En ucuz et 190 lira. Bonfile bile almıyorum çünkü satamıyorum. Biz kasap olduğumuz halde et yiyemiyoruz, tavuk yiyoruz. Kasap et yemez mi? Bir kavurma yapsak 1 kilo gidiyor o da 200 lira tutuyor. Eskiden hayvanın rağbet görmeyen yerlerini alabiliyor vatandaş. Sakatata yöneldiler. Vatandaş eti alamıyor onun yerine böbrek, ciğer, yürek, işkembe alıyor. Onlar etten ucuz. Vatandaş en azından tavuk alabiliyordu ama et fiyatları yükseldikçe tavuk fiyatları da artmaya başladı. Et iyice azaldı fiyatların düşeceğini sanmıyorum. Ramazanda fiyatlar daha da artar. Kesim şu an 140 lira. O zamana 170-180 olur. Vatandaş da en ucuz kıymayı 250-260 liraya alır.” İfadelerini kullandı.
"Yüreği çektirip kıyma yaptırıyorlar"
Ankara’da bir başka kasapla yaptığı görüşmede ise kasap “Merdiven altı üretim arttı. 130-140 liraya kıyma satıyorlar. Bunun içeriğini vatandaş bilmiyor. 120-130 liraya sucuk satılıyor, normal bir sucuğun bu fiyatlara satılması mümkün değildir. Geçmişte hayvancılıkta dünyada ikinciydik. Şimdi ithalatçı ülke olduk. Süt inekleri kesiliyor milli servet gidiyor. Ramazanda fiyatlar daha da artar. Şimdi alamayan vatandaş Ramazanda hiç alamayacak. Olan vatandaşa ve küçük esnafa olacak. İşten çıkarmalar artacak. 7-8 bin lira elektrik faturası geliyor. 6 kişi çalışıyor. Satış da düştü. Dükkanı çevirmek daha da zorlaştı. Vatandaş sakatata yöneldi. Özellikle yürek çok satılıyor. Vatandaş sakatatı alıyor ve kıyma olarak çektiriyor. Yürekten kıyma yiyor. Besici kazanmıyor vatandaş alamıyor aracılar kaymağını yiyor.” İfadelerini kullandı.
"En pahalı eti tüketiyoruz, daha kötü günler de gelecek"
Et fiyatlarında ki bu artışların bazı kötü niyetli kişilerce suiistimal edilebileceğini söyleyen CHP’li Başevirgen, “Maalesef Avrupa’da eti en pahalıya üreten ülkeyiz. Buna karşın gelir düzeyi en düşük olan ülkelerden biriyiz. Bu şartlar altında insanlarımızın kırmızı et tüketim miktarı da sürekli düşüş göstermekte. İki yıl önce kişi başına 12 kilo olan kırmızı et tüketimimiz. 7 kilonun altına inmiş durumda. 2023 yılında 5 kilo seviyelerine düşebileceği konuşuluyor. Eğer et fiyatlarında ki bu artışlar devam ederse bazı kötü niyetli kişiler çeşitli suiistimaller de bulunabilir. Halk sağlığı açısından rutin denetimlerin daha çok sıklaştırılması gerekir.” Dedi.
Hayvancılık sektöründe işlerin yolunda gitmediğini söyleyen CHP’li Başevirgen, “hayvancılık sektöründe işler yolunda gitmiyor ve maalesef sektörü daha da kötü günler bekliyor. Yem fiyatları, enerji fiyatları ve işçilik giderleri sürekli artarken et fiyatlarındaki artışın bunların çok gerisinde kalmasının bir sonucu olarak sektörden büyük kaçışlar oldu. Üretimde oluşan bu azalmaların neticesinde et ve süt fiyatları adeta fırladı. Önümüz Ramazan bayramı ve vatandaşlarımızı daha kötü günler bekliyor." Dedi.
Yorum Yazın