0
Kar yağışı nedeniyle Manisalı çiftçilerin uğradığı zararlar hakkında TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Kar yağışı nedeniyle Manisa’da yaklaşık 120 bin dekarlık zeytinlik, 860 dekarlık sera zarar görmüş, 240 bin tavuk telef olmuştur. Asıl endişemiz Manisa’da sıcakların eksi 7’lere, eksi 12’lere düşmesidir. Bilindiği gibi eksi 7 derecede zeytinler, eksi 12 derecede üzümler donmaktadır. Umarız böyle bir felaketle karşılaşmayız.”dedi.
Manisalı çiftçilerin taleplerini dile getiren MHP’li AKÇAY, “ Hükümet yetkilileri 13 Mayıs 2014 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında Manisalı çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle yüzde üç faizle erteleneceğini söylemektedir. Ancak Manisalı çiftçilerimizin beklentisi bu değildir. Manisalı çiftçimiz, Kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının iki yıl faizsiz olarak ertelenmesini istemektedir. Yaralarını sarmak için iki yılı geri ödemesiz beş yıl faizsiz kredi istemektedir. Manisa’daki bu afetin yarısı Tarım Bakanının seçim bölgesi Diyarbakır’da olsaydı Tarım Bakanı Diyarbakır’ı afet bölgesi ilan eder ve tüm zararları karşılatırdı.”dedi.
Kar yağışı nedeniyle Manisalı çiftçilerin uğradığı zararlar hakkında TBMM Genel Kurulunda konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY,” İlk belirlemelere göre Manisa’da kar yağışı nedeniyle 6 binden fazla çiftçimiz zarara uğramıştır. Manisa genelinde yaklaşık 120 bin dekarlık alanda zeytin dalları kırılmış, 860 dekarlık sera zarar görmüş, 240 bin tavuk telef olmuştur.” dedi.
Kar yağışından zarar gören ilçelerle ilgili bilgiler veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Yunusemre ilçemizde 1.100 çiftçimizin 1000 dekarlık zeytinliğinde yüzde 70 oranında hasar oluşmuştur. Şehzadeler’de 16 köyde 800 çiftçimizin 10.000 dekarlık zeytinliğinde yüzde 70 oranında hasar oluşmuştur. Kırkağaç’da başta İlyaslar, Gelenbe, Karakurt, Bakır olmak üzere toplam 26 yerleşim alanında 1.100 çiftçimizin 31.000 dekarlık zeytin bahçesinde yüzde 30-45 oranında hasar oluşmuştur. 6 mahallede 40 çiftçimizin 80 dekarlık serasında yüzde 80 ile yüzde 100 arasında hasar oluşmuştur. Kümeslerin çökmesi sonucu, Kırkağaç merkez, Karakurt’ta ve İlyaslarda 123 bin tavuk telef olmuştur. Saruhanlı’da 960 çiftçimizin 27 bin dekarlık zeytin bahçesinde yüzde 10 ile 60 arasında hasar oluşmuştur. Soma Göktaş Mahallesi’nde zeytin ağaçlarının yüzde 30’u kırılmıştır. Köprübaşında merkez, Kemhallı ve İkizkuyu’da 10 çiftçimizin 45 dekarlık çilek serasında yüzde 70 oranında hasar vardır. Akhisar’da Yatağan, Sünnetçiler, Üç Havlu, Zeytinliova, Kadıdağı, Gökçeahmet, Selçikli, Çamönü, Tütenli köylerinde 36 bin dekarlık zeytin bahçesi yüzde 30-50 arasında hasar görmüştür. Akhisar’da Çamönü mahallesindeki 175 çiftçimizin 620 dekarlık serasında yüzde 90 oranında hasar vardır. Moralılar’da kümes çökmesi sonucu 7 bin tavuk telef olmuştur. Turgutlu’da Gediz Nehrinin taşması ve su kanallarının geri basması nedeniyle, tarla, kümes ve ahırlarda hasarlar oluşmuş, 20 bin etlik tavuk telef olmuştur.”dedi.
Sıcaklıkların daha da düşmesinden endişe ediyoruz
Sıcaklıkların daha da düşmesinden endişe duyduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Manisa’da kar yağışından binlerce çiftçimiz zarar görmüştür. Ancak asıl endişemiz Manisa’da sıcakların eksi 7’lere, eksi 12’lere düşmesidir. Manisa’da bu gece ve yarın gecenin çok soğuk geçeceği tahmin edilmektedir. Bilindiği gibi eksi 7 derecede zeytinler, eksi 12 derecede üzümler donmaktadır. Umarız böyle bir felaketle karşılaşmayız.”dedi.
Manisa’daki zararın yarısı Diyarbakır’da olsa Diyarbakır afet bölgesi ilan edilip tüm zararlar karşılanırdı
Manisalı çiftçilerin hükümetten beklentilerini dile getiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Hükümet yetkilileri 13 Mayıs 2014 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında Manisalı çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle yüzde üç faizle erteleneceğini söylemektedir. Ancak Manisalı çiftçilerimizin beklentisi bu değildir. Manisalı çiftçimiz, Kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının iki yıl faizsiz olarak ertelenmesini istemektedir. Yaralarını sarmak için iki yılı geri ödemesiz beş yıl faizsiz kredi istemektedir. Manisa’daki bu afetin yarısı Tarım Bakanının seçim bölgesi Diyarbakır’da olsaydı Tarım Bakanı Diyarbakır’ı afet bölgesi ilan eder ve tüm zararları karşılatırdı.” dedi.
Hasta nakline giden ambulans iki saat bekletildi
Soma’ya hasta nakli için giden paletli ambulansın Ulaştırma Bakanlığının kantarında iki saat bekletildiğini söyleyen MHP’li AKÇAY, “ 1 Ocak’ta Soma’da yoğun kar yağışı nedeniyle bir hastaya ulaşamayan 112 sağlık ekipleri Manisa’dan paletli ambulans talep etmiştir. Çekiciye yüklenerek Manisa’dan Soma’ya hareket eden paletli ambulans Manisa Yeniköy Mahallesi çıkışında Ulaştırma Bakanlığının tonaj işlemine tabi tutularak kantara çıkarılmıştır. Çekicinin yüklü ağırlığı 180 kilogram fazla geldiği için çekiciye bin 600 TL para cezası yazılmış ve hasta almaya giden paletli ambulans 2 saat kantarda bekletilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Soma ilçe Başkanlığının ısrarlı girişimleri sonucunda çekici ve paletli ambulans bırakılmıştır. Hayat kurtarmada saniyeler önemliyken hasta almaya giden bir ambulansın 2 saat kantarda bekletilmesini anlamak mümkün değildir.” dedi.
Manisa- Balıkesir yolunun 48 saat kapanması tam bir skandaldır
Manisa-Balıkesir yolunun karla mücadele ve karayollarının bakım onarımının özelleştirilmesi nedeniyle 48 saat kapandığını söyleyen AKÇAY, “ Kar yağışı nedeniyle Manisa- İzmir yolu ulaşıma kapanmıştır. Karla mücadele ve karayollarının bakım onarımının özelleştirilmesi sonrası Gelenbe-Çanakçı bölgesi hiçbir bilgi, birikim ve deneyimi olmayan taşeron şirkete verilmiştir. Manisa- Balıkesir yolu Çanakçı ve Gelenbe bölgesinde karla mücadeledeki yetersizlikler nedeniyle 48 saat ulaşıma kapanmıştır. Bu durum karla mücadelenin ve karayollarının bakım ve onarımını özelleştirilme kararının tekrar gözden geçirilmesini zorunlu hale getirmiştir.”dedi
Yorum Yazın