DÜŞME, YAŞLILARDA ÖLÜME SEBEP OLABİLİYOR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DÜŞME, YAŞLILARDA ÖLÜME SEBEP OLABİLİYOR

YAŞLILARDA DÜŞMEYE KARŞI BUNLARA DİKKAT

DÜŞME, YAŞLILARDA ÖLÜME SEBEP OLABİLİYOR

 

İstatistiklere göre, 65 yaş üstü her üç kişiden biri düşmeden kaynaklı ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof.Dr.Berrin Durmaz sakatlıkla hatta ölümle bile sonuçlanan düşmeden korunmak için denge egzersizleri ve göz muayenesinin düzenli yapılmasına dikkati çekerek ev ortamının yaşlılara göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Günlük yaşantı içerisinde, her gün binlerce insan çeşitli nedenlerle düşerek ciddi yaralanmalar yaşıyor. 65 yaşın üzerindekilerdeyse her üç kişiden biri düşerek yaralanıyor ancak bazı düşmelerin yol açtığı problemler ciddi sakatlıklara hatta ölüme neden olabiliyor. Medicana Çeşme Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Berrin Durmaz, ileri yaştakilerin görme, denge gibi sorunlardan dolayı düşmeye daha yatkın olduğuna dikkati çekerek bunlara karşı önlem alınabileceğini söyledi.

Durmaz, kişide kemik erimesi varsa, düşmelerin kırıklara neden olabileceğini belirterek, en sık omurlarda, kalça ve el bileğinde yaşanan kırıkların, sakatlığa hatta ölüme bile neden olabildiğini kaydetti.  Tüm kalça kırıklarının yüzde 90’ı düşmeler sonucu oluştuğuna işaret eden Durmaz, “İleri yaşın getirdiği problemler düşmelere yatkınlığı arttırıyor. Örneğin görme problemleri, denge bozuklukları, demans (unutkanlık), uzun süre hareketsiz kalmak, uyku için kullanılan ilaçlar, düşmelerin artmasına dolayısı ile kırık oluşmasına yol açabilen en sık karşılaşılan sorunlar” dedi.

Egzersiz ve düzenli muayene önemli

Düşmeyi azaltmanın en önemli yollarında birisinin, düzenli egzersiz yapmak olduğunu belirten Prof. Dr. Berrin Durmaz alınabilecek önemleri şöyle özetledi:  “Egzersiz, sizi daha güçlü kılar, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Tai Chi gibi denge ve koordinasyonu geliştiren egzersizler, en yararlı olanlardır. Egzersiz yapmayı engel bir durumunuz yoksa doktorunuzla görüşerek sizin için en uygun egzersiz programını oluşturun. Yaş ilerledikçe, ilaçların vücuttaki etkileri değişebilir. Bazı ilaçların birlikte alınması, baş dönmesine ve uyku haline yol açabileceği için düşmelere neden olabilir. Zaman zaman doktorunuzla ilaçlarınızı gözden geçirin. Yılda en az bir kez göz hekimi tarafından gözlerin kontrolden geçmesi gerekir. Glokom ya da katarakt gibi görmeyi azaltan sorunlar olabilir veya gözlük numarası yanlış olabilir. Zayıf görüş, düşmeye eğilimi arttırır. Düşmelerin hemen hemen yarısı evde yaşanır. Bunun için evin düşme riski açısından gözden geçirilmesi gerekir. “

 

Evinizde bunlara dikkat edin!


- Odada yürürken, mobilyaların etrafından dolanmak zorunda kalmamak için eşyaları kenara çekin, yürüme yolunuz açık olsun.

  • Yerde küçük halı ya da kilim varsa kaldırın ya da çift taraflı sabitleyici ile zemine sabitleyin veya altı kaymaz halı kullanın. Merdivenlerde  gazete, kitap, ayakkabı ya da benzeri eşyalar varsa ayağınıza takılacak objeleri yerden toplayın.

 

  • Ayakaltında tel ve kablolar varsa duvar kenarına sabitleyin.
  • Merdivenlerde kırık ya da eksik basamak varsa tamir ettirin. Merdivenlerin yeterince aydınlatılmıyorsa ampul taktırın.

    - Merdivenlerin kaygan olmadığından emin olun. Halı varsa her basamakta sıkıca sabitlenmiş olmasına dikkat edin.

    - Merdiven tutamakları tutamaklar sağlamlaştırılmalı, iki taraflı olmalıdır. 

    - Mutfakta sık kullanılan eşyalar yüksek raflardaysa aşağı raflara indirmek gerekir.

    - Küvet ve duş kabini zeminini kaymaz bir materyalle kaplayın. Küvetin içine ve tuvaletin kenarına tutamak yaptırın.

    - Yatağın kenarındaki lambayı kolay erişebileceğiniz mesafeye yerleştirin. Gereksinim duyuyorsanız gece lambası kullanın.

    - Oturduğunuz yerden ya da yataktan aniden kalkmayın, baş dönmesi olabilir. Acil yardım telefon numaralarını telefonun yanında bulundurun.
  • RESİM ALINTIDIR

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Türkiye Birinciliği Elde Eden Manisalı Öğrenciler İle Bir Araya Geldi.Önceki Haber

Türkiye Birinciliği Elde Eden Manisalı Ö...

Otoyolda OperasyonSonraki Haber

Otoyolda Operasyon

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar