ÖZGÜR ÖZEL: “TERMİK SANTRALDE STRAJYER ADI ALTINDA ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI YAPILIYOR”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’naKonya Şeker A.B.H. Soma Termik Santralinde çalışan işçilerin haklarını alamamalarını ve zorlu çalışma koşullarını sordu.
///
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel Konya Şeker Soma Termik Santralinde işçilerin yaşadığı mağduriyeti ve zorlu çalışma koşullarını sordu. Özgür Özel yaklaşık bin kişinin çalıştığı termik santralde işçilerin çok tehlikeli ve çok ağır bir iş kolunda çalışıyor olmasına rağmen asgari ücret uygulamasının yapıldığına, yüksek gerilim altında, çok yüksek sıcaklık ve basınçta, nefes almakta bile dahi güçlük çekilen tozlu ve gazlı ortamlarda çalışıldığına dikkat çekerek işçilerin mağduriyetini gündeme getirdi.
İŞÇİLERE SENDİKADAN İSTİFA ET BASKISI
Konya Şeker Soma Termik Santralinde işçilere devirden önce ve devirden sonra şeklinde ayrım yapıldığı iddialarını da soran Özgür Özel, santralin devrinden sonra işe başlayan işçilere sosyal haklar, elektrik yardımı, ikramiye gibi ücretlerin sağlanmadığına da dikkat çekti. Bu durumun sendika sözleşmesine bile yansıdığını ifade eden Özgür Özel işçilere sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulandığını da söyledi.
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
CHP’li Özgür Özel soru önergesinde; “Madenler kadar tehlikeli sayılabilecek yüksek basınç ve sıcaklıklar altında çalışmalarını sürdüren işçilerimiz bütün bu ağır koşulların yanı sıra sendikasız çalıştırılmakta, haklarını alamamaktadırlar. Özellikle devlet kadrosunda, santralin devrinden önce orada çalışmakta olan işçilerin hakları aynı kalırken devirden sonra santralde çalışmaya başlayan işçilere bu haklar verilmemiştir. Bu durum eşitlik ilkesine aykırılık yaratmakta ancak yine de Bakanlığınız tarafından bu duruma göz yumulmaktadır.” dedi.
TERMİK SANTRALDE STRAJYER ADI ALTINDA ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI YAPILIYOR
Ayrıca çok tehlikeli ve çok ağır iş kolunda çalışan işçilere asgari ücret uygulaması da yapıldığını dile getiren Özgür Özel “İşbaşı Eğitim Programı” kapsamında Santralde 35 stajyer işçi çalışmaktadır. Termik santral gibi deneyimli insanların bile zorlandığı koşullarda stajyer olarak gösterilerek çalışan işçilerimiz oldukça zorlanmakta buna karşın sadece asgari ücret alabilmektedirler. Standart bir işçinin daha yüksek ücret aldığı bu tür işlerde stajyer işçi denilerek usulün etrafından dolaşmak ne dürüstlükle ne de hakkaniyetle bağdaşmaktadır.” dedi.
TERMİK SANTRAL EN SON NE ZAMAN DENETLENDİ?
CHP’li Özel’in Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması için sorduğu sorular ise şöyle:
- Konya Şeker A.B.H. Soma Termik Santrali Bakanlığınız tarafından en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetleme sonucunda santralin yerine getirmesi gereken herhangi bir uygulama olmuş mudur? Herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır? Uygulanmış ise söz konusu yaptırım nedir?
- Söz konusu santralde çalışan işçilere santralin devrinden önce ve sonrası olmak üzere eşit koşullar sağlanmadığı bilginiz dahilinde midir? Devirden sonra aynı hakları alamayıp mağdur olan işçi sayısı nedir? Bu durum bilginiz dahilinde ise bu işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
- Konya Şeker A.B.H. Soma Termik Santrali ne zamandır “İşbaşı Eğitim Programı”ndan yararlanmaktadır? Söz konusu termik santral bünyesinde kaç stajyer işçi çalışmaktadır? Bu işçilerin çalışma koşulları “İşbaşı Eğitim Programı”na katıldıkları tarihten itibaren denetlenmiş midir?
- Stajyer işçi denilerek normal işçilerden daha az ücret vererek zor koşullar altında bu kişilerin iş gücünden yararlanan işveren hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir yaptırım uygulanması düşünülmekte midir?
- İşbaşı Eğitim Programı’ndan tam olarak uygulamaya geçtiği tarihten bugüne program kaç işyerinde uygulanmış ve toplam kaç kişi yararlanmıştır? Bu kişilerden kaçı 15-25 yaşları arasında kaçı 25 yaşından büyüktür? Programdan yararlananlardan her bir eğitim düzeyi için ayrı ayrı belirtilmek üzere her eğitim düzeyi için kaç kişi programdan yararlanmıştır?
- İşbaşı Eğitim Programından yararlanan kişilerin çalışma koşulları Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Programdan yararlanıp stajyer işçi statüsünde sayılan işçilerin bu durumundan yararlanan işverenlere karşı almayı düşündüğünüz bir önlem var mıdır? Programdan yararlanan işçilerin statülerinin ‘normal’ işçiler ile aynı sayılması için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?
- Soma Termik Santrali güvenlik koşulları açısından Bakanlığınız tarafından denetlenmiş midir?
- Yüksek basınç ve sıcaklıklar açısından neredeyse madenler kadar tehlikeli ortamlar olan termik santrallerde; “İşbaşı Eğitim Programı” kapsamında deneyim kazanmak amacıyla yararlanmak isteyen kişilerin bu gibi ortamlarda çalışması uygun mudur?
Yorum Yazın