0
Celal Bayar Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Enver ATİK
Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak Ekim ayı içerisinde yapılacak olan Celal Bayar Üniversitesi Rektörlük seçimlerinde aday olduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum.
1994 yılından bu yana Celal Bayar Üniversitesi’nde görev yapmakta olup toplamda 30 yıllık üniversite hayatımda kazandığım deneyimlerimi Celal Bayar Üniversitesi Rektörlüğü’ne talip olarak değerlendirmek istediğimi belirtirim.
1992 yılında kurulan Celal Bayar Üniversitesi ile Manisa’yı kaynaştırmak, üniversitede üretilen bilgilerin uygulamaya aktarılarak hem Manisa’ya hem de ülkemize yararlı hale dönüştürülmesini sağlamak, Manisa’nın sorunlarına üniversitede çözümler üretmek, Manisa’nın üniversitenin varlığından daha fazla yararlanmasını sağlamak amacıyla bu mukaddes göreve talip olduğumu bildirmek isterim.
İnancımızda da belirtildiği gibi emanetin ehil ellerde olması gerektiğine inanıyorum. Başta ailem olmak üzere, çalışma arkadaşlarım, yerel ve merkezi yönetim organlarının temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle uzun zamandır yapmış olduğumuz istişareler sonucunda bu zorlu ama bir o kadar da kutsal göreve aday olmaya karar verdim. İdare ehil ellerde olduğu zaman devletimizin ve milletimizin de desteği ile çok büyük ilerlemelerin kaydedileceğinin bilincinde olarak, üniversitemizin büyük üniversiteler içinde yer alması için projelerimle bu büyük yarışa katılıyorum.
Manisa, gelişen Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden birine sahip olduğu gibi aynı zamanda geniş ve endüstriyel tarım alanlarına da sahiptir. Ancak bugüne kadar tam olarak üniversite ve sanayi işbirliğinin kurulamadığını görmekteyiz. Üniversiteler önce kurulu olduğu şehre sonra ülkesine ve nihayet dünyaya yaptığı çalışmalarla öncü olması gerekir. Bugüne kadar kendi bilim dalımda yaptığım çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmaları yaparken akademisyenler olarak yaşadığımız sıkıntıları bilmekteyim. Rektörlüğüm döneminde bu sıkıntıların bertaraf edilmesi için çalışırken, bütün bilimsel alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılmasına öncülük etmek için uğraşacağım. Şuan aktif olarak Yönetim Kurulu üyeliğini yaptığım Celal Bayar Üniversitesi TEKNOPARK ile ilgili önemli çalışmalar yapacağız. Ayrıca, Türkiye’de uygulanan TEKNOPARK modellerindeki yazılım ve bilişim sektörü ile birlikte aynı zamanda imalat sanayinin de yer alması için girişimlerde bulunarak üretimin de olduğu bir yapıya kavuşturmaya çalışacağımızı belirtmek isterim.
Celal Bayar Üniversitesi’ni sadece şehir merkezinde değil bütün ilçelerde daha etkin hale getirmek için gayret edeceğiz. Büyük ilçelerde kurulan yeni fakültelerimizin de halkımız ve hükümetimizin desteğiyle bir an önce faaliyete başlaması gerekmektedir. Diğer ilçelerimizde bulunan yüksekokulların da bulundukları ilçelerin sosyal ve kültürel yaşamlarına katkısının arttırılması şarttır. Bunun içinde tüm yerel ve merkezi yönetimler ile projeler geliştirerek acil bir şekilde hayata geçireceğiz.
Manisa’da “Celal Bayar” denildiği zaman ilk akla gelen Tıp Fakültesi Hastanesinin, hastalara ve halkımıza daha iyi hizmet vermesinin sağlanması, profesyonel bir yaklaşımla hastaların karşılanması, tedavilerinin en kısa sürede tamamlanması için “kurum içi eğitimlerin” arttırılması gereklidir. Koruyucu hekimlik alanında Manisa halkının bilinçlendirilmesi, Tıp Fakültesi’nin bütün bölümlerinin Uncubozköy Sağlık Kampüsü’nde faaliyete geçmesi hızlandırılmalıdır. Manisa için çok önem arz eden yanık ünitesi, organ nakli, meslek hastalıkları birimlerinin de hızla kurulup hizmet vermeye başlaması sağlanmalıdır. Yerel ve merkezi yönetimlerle işbirliği yapılarak hasta yakınlarının Manisa’da kalmaları için düşük ücretlerle hizmet verecek “Hasta Yakınları Tesisleri/Otelleri” kurulmalıdır.
Üniversite adayları tarafından tercih edilen, mezun olunduğu zaman iş alanları ve istihdam imkânı bulunan fakülte, yüksekokul, bölüm ve programların sayılarının arttırılması hedefledik. Diş Hekimliği, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin hızla faaliyete geçmesinin yanı sıra, Tarım Teknolojileri ve Ziraat Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Maden Fakültesi’nin de kuruluşlarının ve faaliyete geçirilmesinin Manisa açısından önemi büyüktür. Bunların acilen kurulması için çalışmalar yapacağız.
Tüm öğretim üyelerini, öğretim görevlilerini, öğretim elemanlarını, idari personeli kucaklayan, liyakate ve yeteneğe göre görev paylaşımının yapıldığı bir yönetim anlayışı benimsenmelidir. Üniversite ve Manisalıları bir araya getirecek ortak akıl toplantılarıyla yerel ve ulusal dinamikler harekete geçirilmelidir. Özellikle de bu hususa dikkat edileceğinin teminatını bizzat vermekteyim. Görev paylaşımı kişiler arasında asla liyakat haricinde bir sınıflandırma yapılmadan dağıtılacaktır.
Bugün Üniversitemizde eğitim gören 40 binin üzerinde öğrencimiz vardır. Öğrencilerimizin barınma ihtiyacı çok öncelikli bir meseledir. Öğrencilerimiz ailelerinin bizlere emanetidir. O emanetlere her anlamda sahip çıkmak bizim namus borcumuzdur. Barınma ihtiyaçlarının yanı sıra sosyal ve kültürel yaşam alanlarının da hızla arttırılması gerekmektedir. Bu sadece öğrencilerimiz için değil aynı zamanda öğretim üyelerimiz, öğretim elemanlarımız ve idari personelimiz içinde geçerlidir. Tüm paydaşlarımızın Manisa’da yaşamalarının teşvik edilmesi için mekanizmalar oluşturulmalıdır. Sosyal ve kültürel olarak zengin bir üniversite oluşturmamız gerekmektedir. Bu konular da ivedilikle ele alacağımız konular olacaktır.
Görevim boyunca bütün akademik ve idari personeli kucaklayan, güler yüzlü, çözüm odaklı, eşgüdüm ilkesi ile katılımcı ve demokratik bir yönetim tarzı geliştirmeye gayret edeceğim. Yenilikçi, girişimci, bilgi temelli teknoloji üreten, hem üniversitemiz içinde hem de diğer kurumlarla disiplinler arası çalışmalar yapabilen, öncü bir Celal Bayar Üniversitesi için hep birlikte çalışacağız.
Makamlar, insanlara güç vermemelidir. İnsanlar bulunduğu makamdaki çalışmalarıyla o makamın değerini ve gücünü arttırmalıdır. Bu düşünceler içerisinde, milletime, ülkeme, şehrime ve üniversiteme olan borcumu ödeyebilmek için, gök kubbede hoş bir seda bırakarak baki olabilmek için bu süreçte aday olduğumu tekrar belirtir, hem üniversitemiz personelinin hem de diğer paydaşlarımızın destekleri için tekrar teşekkür eder, tüm adaylara bu süreçte başarılar dilerim.
Prof. Dr. Enver ATİK
CBÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü
Prof. Dr. Enver ATİK
1963 yılında doğan Atik, İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görev yaptı. Yine aynı üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 1994 yılında Yardımcı Doçent olarak geldiği Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı. Mühendislik Fakültesi’nde Yönetim Kurulu ve Fakülte Kurulu üyeliği yaptı. 2011 yılından bu yana Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü’nü yürütmektedir.
Uluslararası ve ulusal çok sayıda bilimsel yayınının yansıra TÜBİTAK-TEYDEB proje danışmanlığı, hakemliği, izleyiciliği yapmıştır. “Yılın İşbirliği-Güçbirliği Ödülü”nün sahibidir. Bu ve benzeri birçok KOSGEB projesinde danışmanlık yapmıştır. Üniversitemizin ilk SAN-TEZ projesini 2011 yılında başarıyla tamamlamıştır. Celal Bayar Üniversitesi adresli “İncelemeli Patent” başvurusu sonuçlanmak üzeredir. Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programından desteklenen DIRA-GREEN Projesinde görev yapmıştır. Manisa İl İstihdam Kurulu, TÜBİTAK MAKİTEG Danışma Kurulu, Celal Bayar Üniversitesi TEKNOPARK Yönetim Kurulu üyesidir. Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ile birlikte dünyada bir ilk olan elastik-rijidtranspediküler omurga vidası ile açılabilen transpediküler omurga vidası geliştirmişlerdir.
TÜBİTAK elektrikli ve güneş enerjili araba yarışlarında farklı kategorilerde Türkiye Birinciliği, onunculuğu, Avrupa Shell-EcoMarathonYarışı’nda yarışa katılan Türk takımları içinde en iyi dereceyi yaparak Avrupa’da da önemli başarılara imza atan ekibin akademik danışmanıdır.
Yirmi yıldan bu yana Manisa’da yaşayan Prof. Dr. Enver ATİK evli ve üç çocuk babasıdır.
Avrupa Shell-EcoMarathon Yarışında yeralan Güneş Enerjili TARZAN aracı.
Atlas Elektromobil Aracı
Üniversite-Sanayi İşbirliği Platformu sunumu.
Dünyada bir ilk olan elastik-rijidtranspediküler omurga vidası ile açılabilen transpediküler omurga vidası.
Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı destekli DIRA-GREEN Projesi Sunumu, Gazi Üniversitesi.
Danışmanlığını yaptığı “KOSGEB İşbirliği-Güç Birliği Projesi” ile desteklenen KOBİ, 2013 yılının en iyi KOBİ ödülünü almıştır.
Yorum Yazın