Her Ay Bir Hayvanım Masrafa Gidiyor. Süt 12 Lira Olmazsa Bu İşi Devam Ettiremeyiz
Selendi’li Besici İsyan Etti “6 Dana Sattığımda Bir Traktör Alabiliyordum, Şimdi 10 Dana Satsam Bir Taksitini Ödeyemem”
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iktidarın hayvancılıktaki yanlış politikaları nedeniyle üreticilerin yaşadığı sorunları dinlemek üzere Manisa’nın Selendi ilçesinde hayvan yetiştiricileri ve çiftçilerle bir araya geldi.
Başevirgen, "Konuştuğumuz birçok üretici hayvanları kesime göndereceğini söylüyor. Süt ve diğer hayvancılık destekleri yetersiz ve maalesef hayvancılıkla uğraşanlar kaderine terk edilmiş durumda. Maliyetler enflasyon, faiz ve dolarla artarken gelirler lira olarak geriye düşüyor.” dedi.
“6 Dana Sattığımda Bir Traktör Alabiliyordum, Şimdi 10 Dana Satsam Bir Taksitini Ödeyemem”
Bir üretici CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen’e “1995 yılında 6 dana sattığımda bir traktör alabiliyordum. Traktörü aldığım zaman da 5 yıl kredi ile aldım, 8 ayda borcunu kapatabildim. Şimdi 10 dana sattığımda sadece bir taksitini ödeyemem. Kullanabileceğim bir traktör bugün 1 milyon lira. Elimdeki hayvanın en iyisini satmaya kalksam bugün 15 bin lira eder. 300 kiloluk 10 dana satsam traktör alma şansım yok. Elimdeki bütün hayvanı satsam bir traktör alamam.” Dedi.
“Her Ay Bir Hayvanım Masrafa Gidiyor. Süt 12 Lira Olmazsa Bu İşi Devam Ettiremeyiz”
Süt fiyatlarının maliyetlerini karşılamadığını söyleyen bir başka üretici ise, “Yem 330 lira oldu. Sadece yemde değil bütün giderlerde sorun var. Hayvanı satayım desem yedirdiğim yemi karşılamıyor. Eskiden 1 litre süte 1,5 kg yem alıyorduk şimdi alamıyoruz. Süte prim veriyorlar güya. 15 kuruştu şimdi 1 lira oldu. Ama ne zaman ödeyecekler, geriye dönük mü ödeyecekler bilmiyoruz. O para da benim elime geçene kadar değeri 10 kuruş olacak. Geçen yıl 47 hayvanım vardı. Şimdi 29 hayvanım var. Her ay bir hayvanım masrafa gidiyor. Bir kamyon saman alıyorum. Geçen ay 1750 TL’den aldım bu ay 2 bin lira vereceğim. Önümüzdeki ay ne olur onu da bilmiyoruz. Benim ekecek arazim yok mu? Samanımı karşılayacak arazim yok mu? Var. Ama mazotu gübreyi alıp ekemiyorum. Taban gübresini attım ama üst gübreyi atamadım. Bu hayvanlara bakamadığımda da kesime gidecek. Süt fiyatları artmadıkça bizim bu maliyetleri karşılamamız mümkün değil. Ancak süt 12 lira olursa biz bu işi devam ettirebiliriz. “ dedi.
“ESK’da Hayvanını Kestirene 2500 Lira Vereceğiz Diyorlar Ama Bizim Elimize Ancak 1500 Lira Geçer”
Bir başka hayvan üreticisi ise Bekir Başevirgen’e, iktidarın Ramazan ayında hayvanını ESK’da kestirene 2500 liralık prim vereceğini söylediğini ancak paranın ne zaman ödeneceğini bilmediklerini söyledi. “Bize hayvanınızı Et Süt Kurumunda kestirin diyorlar. Verecekleri 2500 lirayı ne zaman ödeyecekleri belli değil. Hayvanı kestirmek için bir sürü masraf yapacağım. Net 2500 lira elimize geçmeyecek. Tahminimce ancak 1500 lira elimize geçer. O da ne zaman? Hayvanlara günlük 1,5 ton su veriyorum. Şebeke suyunun tonu 8 lira. Sadece hayvanların günlük su masrafı 12 lira. Aylık bin lira eder. Dayanma gücümüz kalmadı. Mecburen süt ineklerini kesime göndereceğiz.”
“Hakkımızı Aradığımızda Terörist İlan Ediliyoruz”
Çiftçi ve yetiştiriciler, yaşadıkları sorunların kamuoyuna yeterince ulaştırılmadığını, iktidarın kendilerini duymadığını ve haklarını aramaya çalıştıklarında ise terörist olmakla suçlandıklarını söyleyerek “Hayvanlara günlük 8 paket saman 2 torba da yem veriyorum. Ben hayvanıma 1 torba az yem versem, o bir torbayı benden alana kadar bağırır. Biz ise, bize hakkımızı verin dediğimizde anında ihbar ediliyoruz, tutuklanıyoruz. Fişlenip terörist, ,……. olmakla suçlanıyoruz. Devlet benden TRT payını almasını biliyor. Neden TRT kanallarında çiftçinin, köylünün, üreticinin derdinden bizim tek bir sıkıntımızdan bahsedilmiyor? Artık bu düzenden bıktık. Bir an önce iktidarın değişmesini ve çiftçi ve üreticiye hakkını, onlar istemeden verecek bir yönetimin gelmesini istiyoruz.”
Yorum Yazın