Elektrik aboneleri için yeni mağduriyet ortaya çıktı.
Tarafın haberine göre, Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi tüketiciler için yeni mağduriyetler ortaya çıkardı. Kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, dağıtım bedeli gibi birçok isimle tüketiciden alınan ücretlere açma kapama bedeli eklendi. Daha önce de gündeme gelen açma-kapama bedeli, dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinden sonra abonelere sıklıkla uygulanmaya başladı.
Ceza Bedeli Arttırıldı
Daha önce açma-kapama bedeli olan 17.70 TL’lik ücret özelleştirme sonrasında 19.10 TL’ye çıkarılırken, gelen şikâyetler, açma-kapamanın kanunlara aykırı, keyfi şekilde uygulandığı yönünde. Mevzuat gereği, elektrik faturalarının son ödeme tarihinden 10 gün önce aboneye gönderilmesi gerekiyor. Son ödeme tarihinden itibaren beş iş günü geçmesine rağmen ödeme yapılmamışsa bu kez “elektrik kesme ihbarının yapılması mevzuatta tanımlanıyor. Ancak mevzuat sanki bunun aksini söylüyormuş gibi özelleştirme ile birlikte elektrik dağıtım firması elektrik faturasında son ödeme tarihinden bir gün sonra “elektrik kesme ihbarı”nı yapıyor. Bu ihbar ile haksız olarak beş iş günü süresi aboneden alınmış oluyor ve haksız ve hukuksuz olarak açma-kapama parası faturaya yansıtılıyor.
Abone Neye Dikkat Etmeli?
Son dönemde bu konuyla ilgili çok sayıda şikâyetin ulaştığı tüketici dernekleri ise fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesmebağlama bedeli alınamayacağının mevzuatta yer aldığına işaret ediyor.
Bu konuda mağdur da olduğunu belirten Tüketici Hukuku Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, aboneleri dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyardı. Tüketicilerin elektrik faturalarındaki ilk endeks ile son endekse bakması gerektiğini belirten Mehmet İmrek, “Burada yapılan tüketim miktarı ortaya çıkmaktadır. Bunu sayaç üzerinde son endeks olarak görebilmek mümkündür. Şayet fazla bir tüketim miktarı yazılmışsa sayaç üzerindeki tüketim miktarını bir yere not etmelidir. Elektrik faturasını gecikmeden ödemesine rağmen veya beş iş günü dolmadan gecikmeli ödemişse faturasına açma kapama bedelinin yansıtılıp yansıtılmadığını kontrol etmeli” dedi.
Abone Nereye Başvuracak?
Elektrik faturasına yansıtılan fazla bedellerin geri iadesi için 10 gün içinde hizmetin satın alındığı firmaya başvurulması gerektiğini belirten Mehmet İmrek, “Buradan itirazına ilişkin olumlu bir sonuç çıkmaması halinde ise ikamet ettiği veya elektrik dağıtım firmasının bulunduğu yerdeki ‘Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Tüketici Hakem heyetleri 81 ilde Valilik bünyesindeki ‘Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri’ ile 957 ilçe Kaymakamlıklarında bulunmaktadır. Büyükşehirlerin bazı ilçelerinde birden çok Tüketici Hakem heyeti bulunmaktadır” dedi. İmrek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmeliğine göre, 31 Aralık 2013 tarihinden sonra abonelerin elektrik sayaçlarının değiştirilmesinde ücret alınmayacağını da sözlerine ekledi.
1 Gün Sonra Kesme İhbarı
Elektrik kesme ihbarının uygulaması ise, mevzuata aykırı bir şekilde uygulanıyor. Örnek olarak, yandaki faturada son ödeme tarihi 31 Ocak 2014 olarak görülüyor. Elektrik kesme ihbarı ise 1 Şubat 2014 tarihinde yapılıyor. Yani son ödeme tarihinden itibaren beş iş günü süresi beklenmeden kesme ihbarı yapılmış oluyor. İşin diğer ilginç yanı ise kesme ihbarı aboneye bizatihi tebliğ edilmesi gerekirken binanın giriş kapısının altından içeri bırakılması. İtiraz eden abonelerin ücretleri bir sonraki faturalarından düşülürken, itiraz etmeyenlerin paraları elektrik dağıtım şirketlerinin kasasında kalıyor. Bu haksız uygulama ile sadece elektrik kesimi fiilen yapılmadan, kesilmiş gibi işlem yapılıp milyon liralar dağıtım firmalarının kasalarında kâr hanesine yazılıyor.
Yorum Yazın