Akdeniz’de bugün meydana gelen 6,4 şiddetinde ki deprem sonrasında Prof. Dr. Ahmet Ercan 5 ilimiz için deprem uyarısında bulundu. ‘’Muğla, Antalya, Aydın, Burdur, Isparta'da bugün deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmakta yarar var” diyen Ercan, bölgedeki gerginliğin 3 ay civarında sürebileceğini söyledi.
Bugün Akdeniz sularında Malta ada yakınlarında 6,4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Şiddetli deprem etkisini büyük ölçüde Yunanistan’da gösterirken, depremin meydana geldiği fay hakkında Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bazı bilgiler vererek Türkiye’deki 5 il için deprem uyarısında bulundu.
Meydana gelen 6,4 şiddetinde ki depremin yine aynı fay hattı üzerinde aynı şiddetlerde olabileceğine dikkat çeken Ercan, bu bölgelerde 6-7 aydır devamlı bir deprem olduğunu ve yaklaşık 3-5 ay daha süreceğini söyledi.
HANGİ İLLERDE DEPREM BEKLENİYOR?
Prof. Dr. Ahmet Ercan, Muğla, Antalya, Aydın, Burdur ve Isparta illerimiz için yaptığı deprem uyarısında şu açıklamalarda bulundu;
Deprem corona virüsü salgınıyla boğuştuğumuz şu günlerde kelimenin tam anlamıyla ‘Beni unutmayın' dercesine hareketlendi.
Bu depremin derinliği yaklaşık 18 kilometre olması bunun Ege Denizi altına ve aynı zamanda Anadolu'nun altına doğru kürek gibi dalan Afrika ana karasının üzerinde olduğunu gösteriyor.
Yani Ege karası üzerine değil de onun altında dalma batma kuşağı üzerinde oluşmuş bir kırılma sonucunda oluşan bir deprem.
“GÖÇÜNTÜ BÜYÜK DEĞİL”
Bu bölge gerginliğinin yaklaşık 6-7 aydır sürdürdüğünü hatırlatan Ercan, şu ifadeleri kullandı:
Bu depremin Ege Bölgesindeki dalma batma kuşaklarında göçüntüsü büyük olsaydı süpürtü dalgalarını oluştururdu.
Bu dalgaların da geçmişte gerek adalar ve gerek Ege kıyılarında 5-10 bin kişiyi denize sürüklediği tarihin yapraklarında yazılı.
18 kilometre derinde olması nedeniyle deniz içinde büyük bir göçüntü olduğu beklenemez.
Süpürtü oluşmuş olsaydı Marmaris, Bodrum ve Fethiye kıyılarında denizde bir çekilme ve arkasından da büyük bir dalga gelişini beklerdik.
Önceki gün ve bugün Marmaris'teki deniz çekilmesinin bu depremle doğrudan ilişkili olduğunu düşünmüyorum ama hiçbir ilişkisi yoktur da diyemeyiz.
Ama geçmişte bundan daha büyük 7,5 büyüklüğündeki depremlere bu bölge tanık olmuştu.
Bu demektir ki gelecekte bu dalma batma kuşağında bu büyüklükte depremler beklenebilir.
“MUĞLA, ANTALYA, AYDIN, BURDUR VE ISPARTA HAZIRLIKLI OLMALI”
Ahmet Ercan, sözlerine şöyle devam etti:
Ege bölgesindeki dalma batma kuşağı çok etkin.
Son 4 yıldır sizinle sürekli konuşuyoruz, Afrika anakarasının Ege Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi altına dalış hızı yılda 3-4 santimetre iken şu anda bu 6-8 santimetreye kadar vardı.
Yani Afrika'nın kuzeye doğru toslama hızı arttı.
Bunun artması gerek Ege Denizi bölgesini, gerekse Mora Yarımadası ve Adriyatik'i ve gerekse Girit, Türkiye kanadını germeye başladı.
2018 de yaptığım açıklamada 2020-2022 yılları burada ve Anadolu'da depremler yılı olacak demiştim.
Yorum Yazın