13 Mayıs 2014 tarihinde yaşadığımız ve 301 madenci kardeşimizi kaybettiğimiz, Cumhuriyet tarihimizin en büyük iş faciasının altıncı yıl dönümünü yaşıyoruz. Aradan geçen altı yıla rağmen 301 canımızın acısı hala yüreğimizi acıtmaya devam ediyor.
Facianın hemen ardından yaşanan süreci özetleyecek olursak;
Aradan geçen altı yıl içerisinde ne yazık ki sadece şirket yetkilileri yargılanmış ve cezalandırılmış, bilirkişi raporları ile kusurları tespit edilen kamu görevlileri ise yargıdan kasten kaçırılmıştır. Yargıya hesap veren şirket yetkilileri ise daha ağır cezayı gerektiren olası kast nedeniyle değil, olası kasta oranla daha hafif bir ceza öngören bilinçli taksir nedeniyle cezalandırılmışlardır. Hüküm giyen şirket yetkililerinin çoğunluğu tahliye olmuş, halen ceza evinde olanlarda, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ceza indiriminden faydalanmışlardır. Kamu görevlilerinin yargıdan kaçırılmasına vesile olan ve sabık şirketi koruyup kollayan siyasilerden ise maalesef hesap sorulamamıştır.
Faciadan hemen sonra başlatılan soruşturma ve açılan davanın, Türk halkının vicdanını tatmin etmesi mümkün değildir.
İlçemiz, yaşadığı iş faciasının yaralarını sarmaya halen daha devam etmektedir. Faciadan sonra işsiz kalan madenci kardeşlerimiz uzun yıllar tazminat mücadelesi vermiştir. Altı yıllık haklı mücadelenin sonunda, sadece Eğnez maden işletmesinde çalışan işçilerimiz kısmen de olsa hak ve alacaklarını alabilmişlerdir. Sabık şirketin diğer işletmelerinde çalışan ve Uyar Madencilik tarafından mağdur edilen diğer işçilerimiz ise ne yazık ki halen daha tazminatlarını alamamışlardır. Bu konuda işçilerimize verilen sözler de tutulmamıştır.
Şehit aileleri ve tazminatını alamayan işçilerimizin yanı sıra, facianın bir diğer mağdur kesimi de Soma esnafıdır. Sabık şirketle ticari ilişki içerisinde olan esnafımız da alacağını alamamış bu nedenle zor günler yaşamıştır. Esnafımız halen daha alacaklarının ödenmesini beklemektedir.
Cumhuriyet Halk Partisi Soma İlçe Başkanlığı olarak, Genel Başkanımızın ve Milletvekillerimizin de desteğiyle, facianın ilk gününden bu yana şehit ailelerimizin ve mağdur işçilerimizin yanında olduk. Onların hak ve hukuk mücadelelerine destek verdik. Haklı taleplerini, sesimizin yettiği her yere duyurmaya çalıştık. Bizlerin alanlarda, milletvekillerimizin de TBMM’de verdiği mücadele sayesinde maden işçilerimizin maddi ve manevi çok önemli kazanımları oldu. Ancak madencilerimiz için hiçbir zaman bu kazanımları yeterli bulmadık. Sadece madencilerimizin değil, emeği ile geçinen tüm kesimlerin en iyi iş güvencesi koşullarına ve en fazla maddi kazanıma sahip olması için mücadele etmeye devam edeceğiz.
13 Mayıs 2014 Soma faciası, Ak Parti iktidarının sömürü yanlısı ve emek karşıtı üretim politikasının sonucudur. Bu katliamın sebebi, uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, köleci çalışma sistemi; kamu madenciliğinin yok edilmesi ve kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikiminin dağıtılması gibi neoliberal politikalardır. Türkiye’de özellikle Ak Parti iktidarı döneminde uygulanan politikalarla üretim; teknik bilgi ve alt yapı olarak yetersiz, deneyimi ve deneyimli uzmanı bulunmayan kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş kazalarının ilçemizde olduğu gibi faciaya dönüşmesine neden olmuştur.
301 canımızın acısı hala yüreğimizde…
Sözler yetersiz, kelimeler kifayetsiz.
CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak 13 Mayıs 2014 Soma faciası başta olmak üzere, iş kazalarında yaşamını yitiren tüm emekçilerimizi ve maden şehitlerimizi saygıyla anıyor yakınlarına bir kere daha başsağlığı diliyoruz.
Yorum Yazın