Bu Konuda Tatmin Edici Açıklamada Bulunun
Cumhuriyetten sonra Soma'nın kapanan Altıntaş Devrim okulundan sonra en eski ve ayakta duran adını Soma'nın kurtuluş günü 13 Eylül den alan 1951 yılında bir bina ile öğretime başlamış 1957 yılında ikinci bina, 2000 yılında 3. Bina ile Soma'nın merkezi yerinde çok katlı apartmanların yoğun olduğu bir bölgede bazen 2500 öğrenciye varan en kalabalık okulu olarak yıllarca ilkokul, ilköğretim ve ortaokul olarak eğitim vermiştir. Geçtiğimiz yıl depreme dayanıksızlığı nedeniyle iki eski bina yıkılmış 2000 yılında okul aile birliği başkanı olarak yapımında uğraşlarım çok olan devlet vatandaş işbirliği ile yapılan 3. Bina şu anda 1100 öğrenciye ortaokul öğretimi vermektedir. Bu binanın yapılmasında uğraşlarımı dönemin okul müdürü şimdi Namazgah Mahallesi muhtarı Nejdet Akbulut ve dönemin velileri öğretmenleri bilmektedir.
Onüç Eylül Okulu'nun arsası 6300 metrekaredir şimdiki uygulamalarda yeni okul inşaatları ancak 10000 metrekarelik bir alana yapılabilmektedir. Bu okulda şu anda 1100 öğrenci bina alanı dahil 6300 metrekarelik alan içerisinde eğitsel ve sportif faaliyetleri ile koşup oynayarak enerjisini boşaltarak ve fiziksel gelişimini sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu okulun Onüç Eylül-Adalet Caddesi'ne bakan cephesindeki kaldırımın genişletilmesi okulun bahçesinden imar ile yer alınarak yola terk yapılması istenmişti. 2010 yılında buna engel olduk. Ama şimdilerde okulun Adalet Caddesi'ne bakan bölgeden yaklaşık 15 metre derinliğinde bir cephe Soma Belediyesi tarafından hiçbir yasal dayanağı olmadan cezaevi duvarı yapılmış olup ön taraf yola terk edilmek istenmektedir.
İnancımıza göre kul hakkı yememek yedirmemek en önemli bir davranıştır. Kul hakkının çocuk, yaşlı ve özürlülerin hakları ise en önemlisidir ama onların haklarını savunacak durumları takatları yoktur, onların haklarını büyükler korur. Bu okulun bahçesi zaten 10000 m2 olması gerekirken 6300 m2 olup dar bir alandır. Şimdi ise bazı büyükler okul içinde çocuğun bahçesindeki oyun alanını hakkını koruması gerekirken okuldan çıkışta trafik yoğunluğunu gerekçe gösterilerek okulun bahçesi yola terk edilerek kaldırım genişletilmesi istenmektedir. Oysa büyükler çocukların oyun ve eğitsel kollardaki çalışmalarından dolayı bahçelerinin yola terk edilmesinin karşısında durması gerekip çocuğun hakkını savunması gerekirken yolun genişliği kaldırımın genişliği gerekçe gösterilerek o çocukların haklarını gasp etmeye destek olmaktadırlar. Bu büyükler okulun içinde çocukların haklarını korumalı, öğrencilerin okuldan güvenli çıkabilmesi için okulun dışındaki güvenliği ise emniyetten trafik ışığı, görevli ile yola seyyar barikat, tedbirlerini alınmasını, Büyükşehir trafik zabıtasının sağlamasını istemelidir. Büyüklerimiz elini vicdanına koyarak Onüç Eylül-Adalet Caddesi'nden Okulun bahçesine doğru yaklaşık 15 metre derinliğinde cezaevi duvarı gibi yapılan duvar ve eski okulun duvarının üzerindeki tel örgülerinin kesilmesi ile anlaşılıyor ki kaldırımı genişletilecek ve okulun bahçesi çocukların oyun hakkı çocukların alanı gasp edilecektir. Bu daha sonra doğusundaki binanın inşaatı sırasında yola terk yapılmış, şimdi on üç Eylül okulu yapılıyor, yarın çok öğrencisi olan Gazi Mustafa Kemal ilkokulunun Adalet caddesi cephesi yapılarak o okulun öğrencilerinin bahçesinde oyun oynama hakkı elinden alınacaktır.Yoksa bu okulun 10000 m2 altında arsası olduğu için akibeti pancar binası gibi satılmaya zemin mi hazırlanıyor.
Bu anlamda büyüklerimiz olarak Soma İlçe Milli Eğitim müdürümüze, Soma Belediye başkanımıza, Soma Kaymakamımıza, Somalı AKP milletvekilimize ve il Milli Eğitim müdürümüze gerekli taleplerimi ilettim. Bu taleplerime ilçe Milli Eğitim müdürü "yıkılan yere yeni okul inşaatı yapılırken düzeltilir" diyerek bu iş bu haliyle kalsın demeye getirdi. Soma Kaymakamımız nezaketiyle inceletiyoruz demiştir. Bu duvarı yapan ve korkuluk demirlerini kestiren Soma Belediye başkanımız Meclis toplantısında ölçüyoruz yanlış varsa düzeltiriz demiştir. Diğer büyüklerimin de aynı duyarlılığı göstererek zaten okulun bahçesinin 10000 m2 nin altında olan bu bahçenin 6300 m2 den daha da 1000 m2 ye yakın azaltılması yaya ve velilerin lehine ama öğrencilerin oyun hakkı elinden alınarak aleyhine olacağı için ellerini vicdanlarına koyarak izin vermemelerini diliyorum. Bu anlamda öğrenci çocuklarımızın oyun alanına gaspın durdurulması için cezaevi gibi yapılan duvarın yıkılarak dış duvarının tekrar eski haline getirilmesini , Veliler çocuklarının okul çıkışında güvenliği için emniyet tedbirlerinin alınmasını trafik ışıklarının konulmasını Emniyet Müdürlüğünden , Büyükşehir trafik zabıtadan ve ilgililerden talep etmelerini büyüklerimizden diliyorum. Bu taleplerimiz ve yapıcı vicdani eleştirilerimi Soma kamuoyunun ve velilerimizin dikkatine vicdanlarına bırakıyorum. Saygılarımla
Abdullah Saka (Mali Müşavir)
(1994-2002) arası Onüç Eylül Okulu Aile Birliği Başkanı, Okul koruma Derneği yöneticisi
Yorum Yazın