Zeytinciler Zor Durumda
EKONOMİBakırçay Ovası Zeytin Hasadı Yapılmaya Başladı
Zeytinyağı üretiminde Türkiye'de bölge bölge hasat zamanı başladı. Zeytinin anavatanı olan Ege'de geleneksel hasat yapılıyor.
Verimli topraklara sahip ülkemizde en fazla yetiştirilen ürünlerden biri de zeytin ve zeytinyağı. Ülkemizde en iyi zeytinyağının üretildiği bölgeler arasında başı çeken ise Muğla Aydın Manisa Balıkesir Denizli ilinin bir kısmı Güney Ege bölgeleri. Marmara Akdeniz bölgesi Buralarda Yağlık Sofralık diye zeytinler sınıflara ayrılıyor. Zeytin doğru yöntemlerle işlenmesiyle birlikte zeytinyağı üretimi konusunda da bölge giderek gelişiyor.
ÜRETİCİ DERTLİ
Bir zeytin toplanan yerde tarlada zeytin üreticisi Abdullah Saka şunları söyledi.
Zeytin toplamak zor zanaat. Aslında zeytin bir dağ meyvasıdır.Ovalarda ekilen ürünler para etmeyince vatandaş zeytine yöneldi. Tarım girdi maliyetleri çok yüksek. Mazot, Gübre ,İlaç devletin desteklemesi gerekir.Zeytin toptan Beşlira Pazada 10 lira satılıyor. Yağın üretimi 20 liranın üzerinde böyle olunca vatandaş Zeytin yağ tüketimi düşecektir dedi. Bunun için bir an önce Kooperatifleşmemiz gerekir dedi.
BAKIRLIOĞLU
SURİYE ZEYTİNYAĞININ PEŞİNİ BIRAKMIYOR!
İhraç edilmek üzere Afrin’den getirilen, 26 bin ton zeytinyağının iç piyasaya sürüldüğü iddialarının peşini bırakmayan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Mecliste konuyu yeniden gündeme getirerek, bu yılda aynı şekilde zeytinyağı ithalatı yapılacak olmasına tepki gösterdi.
Kota Yok, Limit Yok, Kural Yok, Denetleme Yok…
Gümrük Kanunu değişikliği görüşmelerinde hiçbir gümrük rejimine uymayan zeytinyağı ithalatını, kota yok, limit yok, kural yok, denetleme yok diyerek eleştiren Bakırlıoğlu Mecliste yaptığı konuşmada; Geçtiğimiz sene bu kürsüden Afrin'den gelen zeytinyağının üreticimize verdiği zararları anlatmıştım.
Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz sene zeytin sezonunun en hareketli döneminde Tarım Kredi Kooperatiflerine ihraç kaydıyla Afrin bölgesinden zeytinyağı ithal etme yetkisi verilmiş ve bu olay zeytinyağı ve zeytin fiyatlarında trajik bir düşüşe yol açmıştı.
Manisa’lı Tarım Bakanı 5 Bin Ton Dedi, 26 Bin Ton Geldi
Konunun muhatabı, karar verici Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuyla ilgili sadece 5 bin ton zeytinyağının geleceğini, bu kadar yağın piyasayı etkilemeyeceğini iddia etmişti. Fakat Bakanın sözüne rağmen 26 bin ton zeytinyağı ithal edildi.
Afrin'den gelen yağ, zeytinyağı ve zeytin fiyatlarını olumsuz etkilemiş, artan maliyetlerin altında ezilen çiftçimizin oldukça kötü bir sezon geçirmesine neden olmuştur.
Afrin Zeytinyağı İç Piyasaya Sürüldü!
Bu yağların serbest bölgelere getirildiği buradan ihraç edildiği söylendiği halde, tarafıma verilen resmi cevapta 41 firmaya satıldığı belirtilmektedir.
Bu yağların büyük bölümü yasak olmasına rağmen maalesef yurt içine sokulduğuna ilişkin çok ciddi iddialar vardır.
Artan Maliyetler, Azalan Fiyatlar Üreticiyi Perişan Etti
Artan maliyetler, azalan fiyatlar üreticiyi perişan etmişken zeytinyağı ithal edip, bunlarla ihracat yapacağız demek hangi akla, hangi mantığa sığar bilmiyorum. 5 bin ton getireceğiz deyip 26 bin zeytinyağı ithal etmek piyasayı adeta toz duman etmiştir.
Şimdi 2019-2020 hasat sezonunda yine zeytinyağı ithal edeceğiz diyorlar. Bunun lafını etmek bile fiyatları düşürmeye yetiyor. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil ifadelerine yer verdi.
Zeytinyağı İthalatına Karşı Mücadeleye Devam
Gümrükler, yerel ticaretin uluslararası ticaretle buluşmasını sağlayan kapılar olduğunu, dolayısıyla gümrük uygulama politikalarının birçok sektörü doğrudan etkilediğini, bunların başında da tarım sektörünün geldiğini sözlerine ekleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu çiftçinin üreticinin Meclis’teki sesi olmaya devam edeceğini ve Suriye’den zeytinyağı ithalatına karşı mücadelesinde kararlı olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilir