Zeytin Fiyatları Dibe Vurdu
EKONOMİZeytin Yağ Nasıl Olur.Üretici Tedirgin
Ülkemizde Ege bölgesinin sofralık, yemeklik ihtiyacını karşılayan Akhisar, Soma,Bergama ve Bakırçay ovasında ücretim yapılırken toptancı tarafından alınan Dalında zor şartlarla toplanan zeytin, zeytinin cinsine tipine göre fiyatlandırılırken bunlar 2 ila 4,5 lira arasında değişiyor.
Toptancılar tarafından alınan zeytin seçilip numaralandıktan sonra artık işletmelere gönderiliyor.
Zeytinler,üreticinin yüzünü güldürmüyor.
Zeytin tarlasında zeytin toplayanlar ve üretici Abdullah Saka bu konuda görüşünü şöyle açıkladı.
Zeytin üreticisinin bir günlüğü
Çiftçi kayıt sistemine bağlı zeytin üreticisi Abdullah Saka zeytin üretiminde ilgili şu konuşmayı yaptı.
Biz bu zeytinleri bize çocuklarımız gibi bakıyoruz.
Zeytinler toparlandık’dan sonra tarladaki her türlü bakımı yapıldığını ,budama işlemi, soğuktan korumak için bordo bulamacı, toprağın sürülmesi, otlardan arındırması, ilaçlanması ve toplamaya kadar her türlü bakımı yapılıyor.
Bu i hasat edilen zeytin Edremit tipi zeytin, Biz bunları yeşil zeytin olup tane olarak satıyoruz. Bunların turşuları kuruluyor. Geçtiğimiz yıl zeytin tanesi 6 liraya kadar satmış iken, bu sene açılan borsada 1, numara veya duble, dört buçuk lira olduğu bunun altı doğru yağlık zeytin, 2 liraya kadar indiğini gözlüyoruz.
Zeytincilik zor bir zanaat
. Devamlı bakım isteyen bir bitkidir. Buna rağmen bu mazot fiyatlarının gübre fiyatlarının, Bu ilaç fiyatlarının hele bu dolar kurunun artışı nedeniyle tamamen yükselmesinden dolayı ,artık tamamen çiftçilik yapılamaz hale geldi.
Önümüzdeki yıl bu zeytinlere nasıl bir gübre atılacak. Nasıl bir ilaçlama yapılacak. Şimdiden tüm çiftçilerimiz kara kara düşünmektedir.
Bugün burada 20 kişi zeytin çalışanıyla birlikte zeytin toplamaya çalışıyoruz.
Sabahleyin erken saatlerde altıda kalktık buraya kadar geldik. Mahsulümüzün karşılığını emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bir zamanlar bu bölgede Bakırçay Ovası'nda pamuk tütün üretiliyordu.
Artık bu bölgede zeytin üretiliyor. Dışarıdan zeytinyağı ithal etmek biz üreticileri zor durumda bırakıyor. Bu böyle olunca fiyatlar da düşüyor.
Zeytinyağına prim var ama zeytinin tanesi de prim yok.
Bu primlerin zeytinin tanesini de uygulanmasını istiyoruz.
Bu anlamda devletin hükümetin çiftçilere destek olmasını diliyorum.
Aksi takdirde çiftçilerimiz yok olacak. Her gün bu kredi faizleri ile mazotun gübrenin ilacın bu kadar pahalı olması, artık bu çiftçilik yapılamaz hale geldi. Çiftçilerimiz zarar etmektedir
. Bu toplanan yeşil zeytinler elendikten sonra fiyatlandırılır. Bir numara zeytin 2 numara zeytin. Bu zeytinlerin %35 ‘İ para edebiliyor. Geri kalanı tamamen yağlık olarak eleğin altına iniyor.
Buda biz zeytini tane olarak satalım para kazanalım diyoruz ama, öbür tarafta da bu zeytin daha olgunlaşmadan toplamak zorunda kaldığımız için yağdan kaybediyoruz. i Fazla yağ çıkmıyor. y Çiftçi her hali ile öylede ,böylede kaybediyor.
Zeytin toplamanın çok zor olduğunu maliyetlerin yüksekliğinden bahseden Saka yömüyeci ve üreticini işinin zor olduğundan söz etti.
Diğer bir zeytin toplayıcı çiftçinin ürettiğini görüyorsunuz fiyatlar belli.
. Bizler üreticiden yömiye zammı istiyoruz çok geliyor.Zeytin üreten ise mahsulü para yapmadığı,için üreticiye ağır geliyor.
zorlaştırıyor.
.Sordukça Dertleniyorlar
zeytinimiz ucuz ,yağımız ucuz yömüyelerimiz ucuz.Gübremiz mazotumuz pahalı.Hakkımızı alamıyoruz.Buna çare bulunması lazım.Denildi.
İlginizi Çekebilir