© Soma Haberi 2020

Zeynel Balkız Sorumlular Kim

Gölmarmara yolunu,Gördes barajını hatalarını Okulların durumunu soruyor

0

10.07.2015

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

     Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Feridun BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini arz ederim.

 

 

                                                                      Saygılarımla.

 

                  Zeynel BALKIZ

                                                                     MHP Manisa Milletvekili

 

 

     Akhisar-Gölmara -Salihli yolu Antalya, Isparta, Burdur ve Denizli-İstanbul ticari lojistik yol yükünü çeken ve çevre ilçeler ve il geçişlerini sağlayan önemli bir bağlantı yoludur. Her gün ortalama 14 bin araç geçişi olmaktadır. Bu rakamın 10 bin adeti kamyon ve TIR Antalya-istanbul güzergahında bu geçişi kullanmaktadır. Yaz aylarında bu rakam yaklaşık 30 bin aracı bulmaktadir.

 

Akhisar-Gölmarmara  arasında devam eden yol yapım çalışmaları toplam 58.8 km uzunluğundadır. Salihli-Gölmarmara  etabı  37 km Gölmarmara-Akhisar karayolu 22km mesafeden ibarettir.. 1-A standardında tek şeritli sathi kaplamalı olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1998 yılında ihale edilmiş olup 2010 yılı itibari ile bölünmüş yol projesi kapsamına alınmıştır. Bu güne kadar toplam 13 km lik kesim 1/A standardında sathi kaplamalı olarak hizmete açılabilmiştir.

 

     Daha önceki yıllar içerisinde 2012 yılında bitirileceği ilan yol yeterli ödenek ayrılmaması ve sık sık müteahhit değiştirmesi nedeni ile bitirlmemiş artan trafik yükü, sık kazalara neden olmakla Akhisar-Salihli yılan hikayesine dönmüş ve ölüm yolu haline gelmiştir.Batının batısındadaki Manisa da 58.8 km lik bir yolun  1998-2015 yılları arasında  geçen 17 yıl içinde bitirememiş ve sadece 13 km sinin hizmete açılması bir terk edilmişlik ve skandal olarak ifade edilebilir.

 

 

 

 

Son olarak,sinyalizasyon ve bakım onarımları yetersizliği Gölmarmara Hacıveliler Köyü yakınında 6 Temmuz 2015 tarih sabah 05:30 da meydana gelen elim bir kaza sonucu 15 hemşehrilerimizin vefatı ile Türkiye  gündemini derinden  yaralayarak tekrar gündeme gelmiş ve insan hayatının önemini hiçe sayan bir anlayışın yönetiminin kötü gidişatını tekrar gözler önüne sermiştir.Hayatını kaybeden kardeşlerime Allah’dan rahmet  geride kalan ail eve akrabalarına sabır diliyorum.

 

         Yarım kalan Salihli-Gölmarmara-Akhisar  yolunun başka can kayıplarına neden olmaması ve emniyetli bir ulaşım altyapısının oluşturulması için derhal bitirilmesi gerekmektedir. Bu yolun süratle bitirilmesi  başta ülke ekonomisi  olmak üzere  Akhisar, Gölmmarmara ve  Salihli İlçelerimizin güvenli seyahat,ticari ve ulaşım konularında rahatlık ve ekonomik girdi sağlayacaktır.

 

Yeni can kayıplarının engellenmesi için;

 

Mevcut yolun kamulaştırma işlemleri tamamlanmışmıdır?

 

Hizmete açılan 13 km’nin dışında yolun geriye kalan kısmı ne kadar  zamanada tamamlanacaktır?

 

Karayolları bölge müdürlüğünden aldığımız  bilgiye göre 2017 yılında tamamlanması planlanan yolun tarihinin, son yaşanan can kayıpları karşısında, gerekli mali ve teknik kaynak derhal sağlanarak daha öne çekme imkanı düşünülmekte midir?

 

Akhisar-Gölmarmara-Salihli arasındaki 58.8 km lik yol yapımının 1998 yılındanberi bitirilmemesi ve yol yapım projesinin 2017 yılına kadar uzatılarak 20 yıla yayılmasındaki ihmalin,hizmet sebebi, Manisa’nın cezalandırılması mıdır?

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

            Aşağıda etraflıca detaylı olarak belirttiğim açıklamalar akabinde yönelttiğim sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sn. Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

 

                                                                                                          Av. Zeynel BALKIZ

                                                                                                            Manisa Milletvekili

 

 

AÇIKLAMALAR

            Gördes Çayı üzerinde yapımına 2000 yılında başlanan ve 17 Ocak 2009’dan itibaren su tutulmaya başlanan Gördes barajı, imalat hatası ve önlenemeyen su kaçağı sebebiyle tamamen boşaltılmak zorunda kaldığı malumlarınızdır.

            1045 km2 yağış havzasına sahip, baraj göl alanı 14.05 km2, yıllık su toplama kapasitesi 175 milyon m3, Baraj göl hacmi 448,46 milyon m3, Temel yüksekliği 94,9 metrelik ölçüleriyle Manisa’nın 2. büyük barajı olan Gördes Barajından İzmir’e yılda 58,9 milyon m3 içme suyu verilecek ve Gölmarmara ovasında 14 423 hektar  alanın sulanması için de 71.1 milyon m3 sulama suyu salınacağı ifade edilmiştir.

            2004 yılı sonunda dönemin Çevre ve Orman Bakanı tarafından bir soru önergesine verilen cevapta, Gördes Barajı’nın inşaat maliyeti kapsamında 2004 yılı sonuna kadar 60.350. 000,00 YTL harcama yapıldığı, 2005 yılı ödeneğinin 9.540.000,00 TL ayrıldığı, kalan iş tutarı maliyetinin ise 101.650.000,00 YTL olduğu belirtilmiştir.

            Baraj gövde inşaatının devam ettiği ve henüz baraj gövdesinde su tutulmaya başlanmadan, Gördes Çayı suyunun tahliyeden gönderilmesini sağlayan bent yarılmış ve Baraj Gövdesi henüz killeme ve betonlama işlemi tamamlanamadan su altında kalmıştır.

            Şahsınızın, 09 Eylül 2010 tarihinde İzmir’e su pompalanmasına başlanacağı talimatını yetiştirmek hedefiyle Bakanlığınızca görevlendirilen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) eksik haliyle barajda su toplanmasına müsaade ettiği ve İzmir’e su taşıyacak 35 km.lik  Baraj-Sarıkız Pompaları arasındaki boru döşemesini tamamlayarak İzmir’e içme suyu bağlantısını tamamladığı görülmektedir.

            Ancak imalat hatası olan Gördes Barajında, su tutulmaya başlandığı 2010 yılından beri su kaçağı önlenemediği, Baraja gelen su kadar, gövde altından kontrolsüz su kaçtığı ve kaçan suyun da baraj gövdesini de tehlikeye soktuğu yönünde bilgiler gelmektedir. Kaçağın kesilmesi için savak yanlarından binlerce metreküp beton pompalanmasına rağmen kaçak suyun kesilemediği görülmektedir.

            DSİ en sonunda baraj sularının tamamen boşaltılarak savak yanlarında ve gövde dibinde eksik imalatı tamamlama kararı almış ve 20 günden beri barajın su tahliyesi devam etmektedir.

SORULAR

            1) Kamu bütçesini bu kadar büyük zarara yol açan hatalı baraj imalatında bir kusur raporu hazırlanmış mıdır?

            2) Kaçağı önlemek için toprağa zerk edilen  betonlama maliyeti ne kadardır? Kusurlu ve hatalı kimdir?

            3) Zarara, kusuru dahilinde sebebiyet veren yüklenici firma veya idarenin işlemlerini tesis eden kamu görevlilerinden talep edilecek midir?

            4) Hatalı ve kusurlu imalatta, su bendinin patlamasına rağmen 9 Eylül’de İzmir’e su basılmasında ısrarcı olan şahsınızın talimatı etkili olmuş mudur? 

            5) Barajdan en erken ne zaman tekrar içme suyu ve sulama suyu verilmesi hedeflenmektedir?

            6)  Bu zamana kadar verilemeyen su kaybının maliyeti ne kadardır? Bu zararı kim karşılayacaktır? şahsınız ve Bakanlık ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri bu zararın siyasi, idari, hukuki ve cezai yaptırımlarını ve gereğini yerine getirmeyi düşünmekte midir?

            7) Suyun tamamen boşaltılmasından sonra barajdaki kaçağın önlenmesi ve kusurun giderilmesi için imalat projesi yapılmış mıdır? Varsa bedeli nedir?

 

 

TBMM BAŞKANLIĞINA

                                                                      

                                                                                              02.07.21015

 

         Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sn. Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini arz ederim.

 

 

                                                                           Zeynel BALKIZ

                                                                                              Manisa Milletvekili

 

 

 

10.06.2014 tarih ve 29026 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelikteki hukuka aykırı hükümlerden madde; 10/9,madde 23/1 ve Ek-1 “Açıklama”-3,maddelerinin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, 18.02.2015 T, YD İtiraz No: 2014/1151 sayılı kararı ile Yürütmesinin Durdurulması yönünde verilen karar gereği,

 

1-2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde,yürütmesi durdurulan hukuka aykırı yönetmeliğe dayanarak haksız olarak görevden alınan ve yerine hukuka aykırı atamalar yapılan Müdür Baş Yardımcısı ve Müdür Yardımcılarının yeniden eski görevlerine iadeleri işlemi ne zaman yapılacaktır?

 

2-İptal edilen yönetmelikten etkilenen Manisa İlinde 76 idareci olduğu halde Türkiye de kaç idareci vardır?

 

3-İdarenin yargı kararlarını derhal yerine getirmesi, Anayasamızın 125, 138. Maddelerinin amir hükmü olması karşısında Danıştay Dava Daireleri Kurulunun 18.02.2015 tarihli Yürütmeyi durdurma kararının bakanlığınızca halen yerine getirilmemesi nedeniyle görevin kötüye kullanılması hukuki olgusuyla ilgili ne düşünülmektedir?

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER