ZAFER KALKINMA AJANSI YÖNETİM KURULU MANİSA’DA TOPLANDI
GÜNDEM0
Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Başkanlığında toplandı.
Saruhan Otel’de yapılan toplantıya 14 Temmuz 2014-14 Temmuz 2015 dönemi için yönetim kurulu başkanlığını devralan Vali Bektaş’ın yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Uşak Valisi Seddar Yavuz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser ile Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Coşkun katıldı.
Toplantıda konuşan Kütahya Valisi ve Ajans Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şerif Yılmaz 14 Temmuz 2013 tarihinden itibaren bir yıl süre ile yürüttüğü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi boyunca Ajans tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Vali Yılmaz şunları söyledi:
“Bu süreçte Ajansımızın idari işleri bakımından yaptığımız çalışmaları incelediğimizde yeni hizmet binamız, personel alımları ve Sayıştay denetimi ön plana çıkmaktadır. 11 Kasım 2013 tarihinde sözleşmesini imzaladığımız ve 7 Şubat 2014 tarihinde Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin katılımlarıyla temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz Kütahya’da inşaa edilmekte olan Yeni Hizmet Binamız neredeyse tamamlanmak üzere. Ağustos/Eylül ayları içerisinde hizmet binamızın kabulünü yapıp Ekim ayı içerisinde taşınma işlemlerini tamamlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 5 bin 400 metrekare kapalı alana ve 6 bin 200 metrekare açık alana sahip olan yeni hizmet binamızın maliyeti 5 milyon TL civarında. Yeni hizmet binamız sadece Ajansımızın faaliyetleri için değil, Kütahyamızda gerçekleştireceğimiz önemli organizasyonlarda da kullanılabilecek altyapıya sahip.
Göreve geldiğim tarih itibarıyla öncelikli olarak yaptığımız işlerden birisi de Ajansımızın beşeri kaynaklarını güçlendirmekti. Bu kapsamda, 2014 yılı başında çıktığımız personel alımında 6 Uzman Personel ve 2 Destek Personeli alımı gerçekleştirdik. Tabi bu süreçte yeni işe başlayanlar olduğu gibi; farklı nedenlerden dolayı işten ayrılan personellerimiz de oldu. Bu süreçte sadece personel sayımızı arttırmadık, aynı zamanda gerek hizmet içi gerekse dış uzmanlar vasıtasıyla birçok alanda personelimize eğitimler aldırdık.
Bildiğiniz üzere kalkınma ajanslarında oldukça yoğun bir denetim mekanizması söz konusu. Kalkınma ajansları yeni kurumlar olduğu için denetim mekanizmasına son derece önem veriyor; bu mekanizmayı yaptığımız işleri daha iyi ve kusursuz bir şekilde yapabilmemiz için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Bu denetimlerden kısaca bahsetmek gerekirse;
1) Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’ndan temsilcilerin katılımıyla oluşturulan Mali Yönetim Yeterlik Komisyonu Denetimi,
2) Devlet Denetleme Kurulu Denetimi,
3) Sayıştay Denetimi ve
4) Bağımsız (Dış) Denetim
Görev süremde, Ajans olarak bu denetimlerden Sayıştay Denetimi ile Dış Denetime girdik. İç Denetçimizin olmaması dışında önemli bir sorun veya eksikliğin rapor edilmemiş olması bizleri sevindirdi. İç Denetçi konusunda ise ne yazık ki daha önce birkaç kez ilana çıkmış olmamıza rağmen nitelikli başvuru gelmemesi sebebiyle iç denetçi istihdamını gerçekleştiremedik.
Ajansımızın hizmet konularını 3 Ana Grupta toplayabiliriz. Bunlar;
1) Planlama ve Koordinasyon Faaliyetleri,
2) Proje Destekleme Faaliyetleri ve
3) Yatırım Tanıtım ve Yatırım Destek Faaliyetleri
Görev sürem boyunca planlama ve koordinasyon faaliyetlerine son derece önem verdik. Önceden de söylediğimiz gibi, mali kaynaklarınız ne kadar çok olursa olsun iyi bir planlamanız yoksa bu kaynakları doğru yatırımlara tahsis edemezsiniz. Planlama faaliyetleri kapsamındaki en önemli çalışmamız yeni bölge planımız. 2014 – 2023 dönemini kapsayan TR33 Bölgesi Bölge Planı’nı hazırladık ve Sayın Başbakanımızın başkanlığındaki Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’na sunulmak üzere Kalkınma Bakanlığı’na gönderdik.
Bu planın alt ürünleri niteliğindeki diğer çalışmalarımızdan örnekler vermek gerekirse;
1) Bölge’de ilçe bazında yerelleşmiş, potansiyel arz eden ve katma değeri arttıracak sektörlerin tespit edildiği; Türkiye’nin ilçe bazlı ilk sektörel analizlerinden olan Üretim Yapısının ve Düzeyinin Analizi Çalışması tamamlanmış ve bastırılmıştır.
2) Bölgenin yenilik kapasitesini arttıracak, teknoloji odaklı bir üretim yapısına dönüşümünü sağlayacak, paydaşlararası etkileşimi geliştirecek politikaları içeren ve Türkiye’nin Bölgesel düzeydeki ilk yenilik stratejilerinden olan TR33 Bölgesi Yenilik Stratejisi tamamlanmış ve bastırılmıştır.
3) Bölgenin ulusal ve uluslar arası turizmde değere dönüştürülebilecek öncelikli varlıklarını ortaya koyan, bölge içi ve bölge dışı turizm güzergahlarını belirleyen, bölge içinde işbirliği ağlarını tanımlayan TR33 Bölgesi Turizm Stratejisi tamamlanmıştır.
4) TR33 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı’nda yer verilen politikalar esas alınarak, il bazlı Yerel Ekonomik Gelişme Programı (YEGEP) turizm, sanayi ve ulaşım sektörleri için hazırlanmış; önümüzdeki 3 yıllık dönemde illerde hayata geçirilmesi öncelikli tedbir, yatırım ve projeler belirlenmiştir. YEGEP’lerin önümüzdeki aylarda nihai hale getirilmesi ve basılması planlanmaktadır.
Bölgesel koordinasyon çalışmaları kapsamında ise Ağustos 2013, Aralık 2013 ve Haziran 2014 tarihlerinde 3 adet Kalkınma Kurulu Toplantısı düzenlenmiştir. Bunun dışında zaten Kalkınma Kurulumuz bünyesinde oluşturulan il koordinatörlükleri belirli aralıklarda toplanmaktadır. Yine kamuoyunu yaptığımız çalışmalar hakkında bilgilendirme amacıyla periyodik olarak hazırladığımız Martı dergimizin yayımlanmasına devam edilmiştir.
İkinci grup faaliyetlerimizden olan Proje Destekleme Faaliyetleri kapsamında bu dönemde 4 Yeni Destek Program hazırlandı ve geçmiş yıllarda ilan edilen programlarla birlikte toplamda 9 ayrı destek programı yürütüldü. Bildiğiniz üzere, 2014 Yılı Teknik Destek Programı ile 2014 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı’nı Mart ayı başında açmıştık. Proje Teklif Çağrılarımız olan Rekabetçi Kobi Mali Destek Programı ile Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programı’nın sonuçlarını ise Nisan ayı sonunda ilan etmiştik.
Vali Yılmaz Ajans tarafından sağlanan desteklere ilişkin güncel durumu da şöyle anlattı:
“Ajansımıza bin 682 adet Proje sunulmuş ve bunlardan 658 tanesi desteklenmiştir. Bu projelerin tamamlanması ile birlikte yaklaşık 79 milyon TL mali kaynak tahsis edilmiş ve bu sayede toplam 168.5 milyon TL’lik yatırım yapılmış olacaktır. Ayrıca, Doğrudan Faaliyet Destekleri kapsamında 48 adet Araştırma Raporu / Fizibilite hazırlanırken, Teknik Destekler kapsamında 15 bin civarında kişi eğitim almıştır. Sadece kalkınma ajansımız vasıtasıyla Bölgemizde üretilen proje sayısının ve sağlanan desteğin büyüklüğü dikkate alınırsa, ülke olarak başlattığımız kalkınma hamlesinin ne kadar başarılı ve büyük olduğu bir kez daha somut verilerle ortaya çıkacaktır.
Sizlerle önemli bir veriyi daha paylaşmak istiyorum. İlk proje teklif çağrımız olan ve 2010 yılında ilan ettiğimiz Bölgesel Potansiyelin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında proje başarı oranı yüzde 21.5 olarak gerçekleşmişti. Yani Ajansımıza sunulan 100 projeden sadece 21 tanesi başarılı olabilmişti. Bu oran 2011 yılında yüzde 30’a, 2012 yılında ise yüzde 37’ye yükseldi. Bu yıl sonuçlarını açıkladığımız Rekabetçi Kobi Mali Destek Programı İle Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programı kapsamında gerçekleşen başarı oranı ise yüzde 44,5 oldu. Bu veriler bize çok önemli birşeyi gösteriyor: Bölgemiz’de proje kültürü artık oturmuş ve bölgemiz nitelikli projeler üretir hale gelmiştir.
Ayrıca bu dönemde sadece paydaşlarımız tarafından üretilen projelere mali ve teknik destekler sağlamadık. Buna ek olarak, bizzat Ajans olarak projeler geliştirdik:
1) Şu an üzerinde çalıştığımız 5 adet güdümlü proje fikri bulunmakta. Bu projelerin fizibilitelerini hazırlamaktayız. İnşallah, fizibiliteler tamamlandıktan sonra, Yönetim Kurulumuzda bir önceliklendirme yapıp bunları hayata geçireceğiz.
2) IPA (üyelik öncesi mali yardım) fonları kapsamında açıklanan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’na yapılan başvuru ilk aşamayı geçerek açıklanan ön listede yer almıştır. Yaklaşık 5 milyon Euro bütçeli, Bölge illerindeki en kapsamlı eğitim projesi olacak Zeka-İnsan Kaynağı Geliştirme Merkezi projesinin sözleşme aşamasına getirilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir.
3) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamındaki sosyal içerme bileşenine yaklaşık 300.000 Euro bütçeli proje yazılmıştır. Projenin hayata geçmesiyle illerdeki dezavantajlı kadınların iş hayatına katılmaları yönünde önemli bir kaynak Bölgeye tahsis edilmiş olacaktır.
4) ERASMUS+ kapsamındaki yenilikçi yetişkin eğitimi için stratejik ortaklık bileşenine yapılan yaklaşık 300.000 Euro bütçeli proje başvurusuyla, özel sektör firmalarının, sektörlerinde AB üyelik sürecinde yaşanacak değişikliklere ilişkin farkındalık kazanmaları amaçlanmıştır.
Üçüncü grup faaliyetlerimiz olan Yatırım Destek ve Yatırım Tanıtım Faaliyetleri kapsamında ise oldukça verimli bir dönem geçirdik. Bildiğiniz üzere, bir yandan yatırımlara mali destekler sağlarken, diğer yandan illerimizde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofislerimiz aracılığıyla yatırımcılara ücretsiz yatırım danışmanlığı hizmeti sunuyoruz. Bu kapsamda, planlanan yatırım için ulusal ve bölgesel teşvik imkanlarını anlatıyor, izlenmesi gereken prosedürleri açıklıyor, hatta bu prosedürleri bizzat personelimiz eliyle takip ediyoruz. Bunun dışında, muhtemel yatırım sahaları ile ilgili de gerek harita üzerinden gerekse bizzat sahayı gezdirmek suretiyle yatırımcıları bilgilendiriyoruz.
Bu dönemde yaptığımız faaliyetlerle birlikte ortaya çıkan nihai durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yatırım Destek Ofislerimiz 2 bin 484 Yerli, 79 yabancı olmak üzere toplam 2 bin 563 firmaya danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetinde bulunmuştur. Bu firmalardan 37 tanesi yatırım kararı almış olup toplam yatırım tutarı yaklaşık 238,7 milyon TL civarındadır. Yine bu yatırımlar kapsamında 2 bin 301 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. Ayrıca, Yatırım Destek Ofislerimiz, 245 adet teşvik başvurusu ve danışmanlığı ile 14 adet ekspertiz tamamlama işlemleri yürütülmüş olup 345 adet teşvik izleme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle bayrağı Manisa Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş’a devretmenin mutluluğunu yaşıyorum.”
14 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Zafer Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığını devralan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da şunları söyledi:
“Herkesin katkısı ile işimizi en iyi şekilde yapmanın gayreti içerisinde olacağımızı ifade etmek istiyorum. Ajans yönetim kurulu başkanlığı çok önemli değildir. Eşitler arasında birini öne geçirmek gerekir. Yoksa bizim oturup Sayın valilerimize, sayın başkanlarımıza başkanlık yapacak halimiz yok. Her şeyi oturup konuşarak, anlaşarak işbirliği içerisinde yürüteceğiz. Kalkınma ajansları ülkemizin yeni tanıştığı bir kavram. Bilhassa Avrupa Birliği süreciyle projeli çalışma gibi yeni bir trend var. Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde Ülkemizde de belirli bölünmeler yapılarak 26 ajans oluştu. Biz de Manisa olarak Zafer Kalkınma Ajansı’nın bir parçasıyız. Ajansı oluşturan 4 ilden birisiyiz. Her ne kadar Ajansın bütçesi dağıtma imkanı bulduğu kaynaklar dikkate alındığında ve Manisa’nın ekonomisi dikkate alındığında uzaktan bakıldığında çok ciddiye almamamız gereken şey gibi görünüyor olsa da bu yeni bir anlayış getiriyor olması bile bağlı olduğu illerde bir yenileşme, bir ilerleme, bir gelişmeye sebep oluyor. Bu içerisinde bulunduğumuz otelin yenilenmesine o mütevazi kaynaklarla ajansın katkısı olmuş. Dolayısıyla bu işleri önemsememiz gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bizde bölgesel kuruluşlar çok başarılı olmazlar, herkes kendi başına bir şeyler yapma gayreti içerisinde olmuş olur. Dünya öyle bir Dünya değil. Dünya hep beraber bir işi yapmanın yolunu aramakla geçiyor. Bakıyorsunuz Ülkeler bile kendi egemenliklerinden vazgeçerek birlikler oluşturuyorlar ve daha etkili olmaya çalışıyorlar. Biz mali yönetimlerimizi de buna uydurarak Büyükşehir Belediyelerini ilin tamamından sorumlu hale getirdik. Bu da toplu bir yönetim anlayışının vizyonunu oluşturuyor. Dolayısı ile bizim partnerimiz illerden öğreneceğimiz çok şeylerimiz var ve onlara katacağımız çok şeylerimiz var. Hep beraber başaracağımız çok şeyler var. En azından buradaki 4 ilin yetkilisi ayda bir, biraraya geliyorlar tecrübelerini paylaşıyorlar. Ajansın bize öğrettiği bazı şeyler oluyor. Dolayısı ile bu işin önemli olduğunu düşünüyorum.”
Toplantı gündem maddeleri hakkında da bilgi veren Vali Bektaş şöyle konuştu:
İlk gündem maddesi olarak 2014 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı 3. Dönem kapsamında Ajansımıza sunulan 3 projeye ilişkin değerlendirme sonuçlarını görüşeceğiz. Bildiğiniz üzere 3 Mart 2014 tarihinde ilan ettiğimiz Doğrudan Faaliyet Desteği Ajansımız tarafından etkin olarak kullanılan bir destek mekanizması olup bu destek kapsamında kar amacı gütmeyen kurumlar ile bunların ortağı veya iştirakçisi olduğu kuruluşların çeşitli konulardaki araştırma, planlama, fizibilite hazırlama vb. hususlara yönelik projelerine destek vermekteyiz. DFD Programı, bütçenin yetmesi durumunda, yılsonuna kadar açık kalacaktır. 1.5 Milyon TL mali kaynağımızın hâlihazırda az bir kısmı kullandırılmış olup illerimizin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik geliştirilecek katma değeri yüksek projeler beklediğimizi bu vesileyle tekrardan hatırlatmak istiyorum.
İkinci gündem maddesi olarak Yerel Ekonomik Gelişme Programları’nı görüşeceğiz. YEGEP çalışmaları kapsamında şu ana kadar İllerimizin mevcut durumu ve potansiyeli detaylıca incelenmiş olup 10. Kalkınma Planı ve Bölge Planı hedefleri doğrultusunda belirlenen stratejilerin illerimizde uygulanmasını sağlamak amacıyla öncelikli olarak sanayi, turizm ve ulaşım sektörlerinde gerekli eylemler belirlendi. Bundan sonra ise bu eylemlerin hayata geçirilmesine yönelik olarak projelendirme ve sorumlu kurum/kuruluşların belirlenmesi çalışmaları yapılacaktır.
Üçüncü gündem maddesi olarak İllerimizin 2015 Yılı Yatırım Teklifleri’ni görüşeceğiz. Bu gündem maddesi kapsamında 2015 yılı içerisinde Bölge illerine yapılması tavsiye edilen kamu yatırımlarını belirleyip bunları Kalkınma Bakanlığı’na göndereceğiz.
Dördüncü gündem maddesi olarak personel istihdamı konusunu değerlendirmeye alacağız. Mart ayında yaptığımız personel alımından bu yana farklı sebeplerden Ajansımızdan ayrılan personeli ve Ajansımızın iş yükünü dikkate alarak istihdam edilecek personel sayısını belirleyeceğiz.
Beşinci gündem maddesi olarak rutin bir faaliyetimiz olan Program Kapanış Raporları’nı değerlendirmeye alacağız. Bu raporlar sayesinde, vermiş olduğumuz desteklerin sonucunu detaylı bir şekilde analiz edebiliyor ve geçmiş programlardan elde edilen tecrübeleri yeni destek programlarımıza yansıtıyoruz.
Altıncı gündem maddesi kapsamında bir önceki Yönetim Kurulu Toplantımızdan bu yana Genel Sekreterliğimiz tarafından icra edilen faaliyetlere ilişkin brifing alacağız ve bu faaliyetlerin değerlendirmesini yapacağız. Son gündem maddemiz ise yine rutin olarak görüştüğümüz aylık mali tablolar olacak.”
İlginizi Çekebilir