Yırcada Okul ve Cami Güneş Enerji ile aydınlatılacak
GÜNDEM0
10 Ekim 2015, Manisa - Greenpeace’in Yırca Köylüleri ile birlikte Yırca Köy Camii ve İlkokulu’nu güneş enerjisi ile aydınlatmak için başlattığı Eski Köye Yeni Enerji kampanyası başarıya ulaştı. Kömüre karşı mücadelesini geçtiğimiz aylarda kazanan Yırca Köyü’nü güneş enerjisi ile tanıştırmak için yürütülen kitle fonlama kampanyasına yüzlerce insan destekledi. Uzman mühendislerin denetimiyle, 8 ülkeden gelen Greenpeace destekçileri tarafından yapılan güneş enerji sistemi kurulumu yaklaşık 5 gün sürdü.
Yırca Köy meydanında buluşan Greenpeace destekçileri, Yırca Köylüleri ve çeşitli ilçeden gelen belediye yetkilileri Türkiye için yaratılan bu emsal projenin tekrarlanabilmesi için bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Konuyla ilgili konuşan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Reşit Elçin, “Bugün Ankara’da Barış Mitingi’nde yaşanan patlamanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Yırca’da buluşma amacımız kömürlü termik santrallerin aksine doğa ve toplumla barış içerisinde enerji üretiminin mümkün olduğunu göstermek. 8 ülkeden gelen destekçilerin birlikte üretmesiyle Yırca İlkokulu, Camii ve mezarlığı güneş enerjisiyle aydınlandı. Ülke sorunlarının da enerji politikası gibi diyalogla çözülmesi, toplumsal barış ve temiz bir gelecek için en az yenilenebilir enerjiler kadar gereklidir. Yırcalıların ortak alanları güneş enerjisine kavuştu; eski köye yeni enerji geldi. Bu emsal teşkil eden bir başarı fakat bu başarının tekrarlanabilmesi için bireysel enerji sistemlerinin şebekeye erişiminde yenilenebilir enerjilere öncelik verilmesi gerekiyor.” dedi.
Temiz yenilenebilir enerji kaynakları ile gelişmek mümkün
Güneş enerjisi potansiyelinde Avrupa’da ikinci sırada olan Türkiye, bu potansiyele rağmen güneş enerjisinden en az faydalanan ülkelerden biridir. 2030 yılına kadar mevcut izlenen yol yerine Greenpeace’in önerdiği enerji devrimi adımları uygulanırsa 98.300 kişi yenilenebilir enerji sektöründe daha iyi şartlarda çalışıyor olacak, elektrik maliyeti mevcut izlenen yoldan daha uygun maliyete olacak ve havaya 205 milyon ton daha az karbondioksit salımı olacak.
Yeni nesil bireysel güneş enerji sistemlerinde kapalı sistem maliyetinin en yüksek kaleminin batarya grubu olduğunu açıklayan Elçin, “Doğrudan şebekeye bağlanması durumunda üretilen elektiğin devlet destekli alımı söz konusudur. Şebekeye bağlanması durumunda panellerin kendi maliyetini karşılama süresi 8 ila 10 yıl arasındadır. Artık bütün dünyada uygulandığı gibi Türkiye’de de küçük çaplı güneş sistemlerinde şebekeye öncelikli erişimin sağlanması ve Türkiye’nin yüzünü güneşe dönmesi lazım” dedi.
Yırca Köyü’nün zeytin direnişi: Yırca’da kömürlü termik santral inşaatı için Yırcalıların zeytinliklerinin etrafına hukukdışı olarak tel örgüler çekilmişti. Aynı kömür şirketi, kömür santralinin iptali için alınan yürütmeyi durdurma kararını ihlal ederek 6 binden fazla zeytin ağacı kesmişti. Yırcalılarla beraber dava açan Greenpeace, buna benzer olayların Türkiye’nin diğer zeytinliklerinde yaşanmaması için 50 bin kişiyle beraber Zeytin yasasınını savundu ve zeytin koruma kanununda değişiklikler öneren taslak Enerji Komisyonu’ndan geçemedi.
İlginizi Çekebilir