TES İŞ SENDİKA BAŞKANI SÖYLEDİ.BACA GAZI ARITMA(BGA) İLE İLGİLİ TEŞVİK VERİLMEDİ
EKONOMİTEŞVİKLER KONUSUNDA YANLIŞ HABERLER DOLAŞIYOR
Tes-İş Sendikası Soma Şube Başkanı Fehmi Tokgöz, Soma Termik Santrali ile ilgili kamuoyunu aydınlatıcı bilgiler verdi.
Tokgöz açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Saygı değer Soma’lılar çevre mevzuatı ile ilgili olarak 13 tane termik santralin kapatılması söz konusu idi. 01 Ocak 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talimatıyla bu santrallerden 7 tanesinin geçici faaliyet belgesi verilerek çalışmasına diğer 6 termik santralin ise 5 tanesinin faaliyetinin durdurulmasına 1 tanesinin kısmi olarak faaliyet göstermesine karar verilmiştir. Kısmi olarak kapatılan santralin Soma termik santrali olduğu 6 ünite olan santralin 4 ünitesi faal çalışacağı sayın bakanımız tarafından bizzat söylenmiştir. Sabah saatlerinde çevre ve şehircilik bakanlığına bağlı manisa çevre il müdürlüğü görevlileri tarafından mühürlenmiş üretim durdurulmuş fakat sayın bakanın açıklamaları doğrultusunda akşam saatlerinde üretim yapılması için yetkililer tarafından mühürleri sökülerek gerekli çalışmalara başlanmıştır.
FİRMA FİLTRE İÇİN ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR
Bu süreçten sonra 3 Ocak 2020 tarihinde Manisa millet vekilimiz Mehmet Ali Özkan,Belediye Başkanı Ali Tulup ,Tes-İş sendikası şube baskanı Fehmi Tokgöz,Ak parti ilçe başkanı Mehmet Ali Aksoy,Cumhuriyet Halk partisi ilçe başkanı Levent Elbinsoy,Milliyetçi Hareket partisi ilçe başkanı Adem Yıldırım,İyi parti ilçe başkanı Vehbi Çiçek,Büyük Birlik partisi ilçe başkanı Ahmet Bakır,Saadet partisi ilçe başkanı Hasan Çelik,Sanayi ve ticaret odası başkanı Cem Doğan,Nakliyeciler kooperatifi başkanı Mehmet Yağcı,Esnaf ve sanatkarkar odası başkanı Ali Ayan,kömürcüler derneği başkanı Nadirhan Hızlı, Konya Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Harun Reşat Ersöz, ABH Enerji Koordinatörü Mesut Dal ve Soma termik santal üretim direktörü Mehmet Öksüzler’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda Konya Şeker yetkkililerinin Baca Gazı Arıtma (BGA) tesisinin yapımı ile ilgili ihale sürecinin son aşamaya geldiğini en kısa sürede ihale sürecinin tamamlanacağını ihale bittikten sonra altı ay gibi projelendirme süresinin olduğunu akabinde temeli atılarak montaj işlemlerinin başlayacağını net bir şekilde beyan etmişlerdir, bu tesislerin yapımı esnasındada termik santralin çalışması gerektiğini toplantıya katılan katılımcılarında ortak fikri olarak ortaya çıkmıştır.
TEŞVİKLER KONUSUNDA YANLIŞ HABERLER DOLAŞIYOR
Kamu oyunda özelleştirme sonucunda santralleri alan firmalara nakit olarak teşvik pirimleri verildiği algısı oluşmuştur ABH yetkililerinden aldığımız bilgiye göre;
Kamuoyunda son günlerde bir kısmı bilgisizlikten bir kısmı kasıtlı olarak kapatılan santrallara aslında BGA tesisi yapımı için teşvik verildiği ancak buna rağmen şirketlerin BGA tesisi yapmadığı yönünde tamamı ile yanlış haberler dolaşmakta ve maalesef bazı kesimde buna inandıkları belirtilmiştir. Bahsedilen teşvik TEİAŞ’ın ülke enerji arzını sağlamak amacı ile emre amade durumda olan DG santralları, İthal kömürlü santrallar, HES’ler dahil Türkiye’deki bir çok santralla birlikte yerli kömür santrallarına da emre amade oldukları sürece verilen kapasite bedelidir. Bu bedelin BGA tesisi ile hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca bu bedel verilirken bir taraftan da sitem kullanım bedeli vs. adlar altında TEİAŞ bu bedelin büyük bölümünü geri almaktadır. Sistem kullanım bedeli vs. adlar altında şirketlerden TEİAŞ’ın aldığı bedeller 2020 yılı için % 35’e yakın artış göstermiştir.
BACA GAZI ARITMA(BGA) İLE İLGİLİ TEŞVİK VERİLMEDİ
Ayrıca 04.08.2016 tarih ve 2016/9096 sayılı bakanlar kurulu kararı ile ve 09.07.2018 tarih-703 sayılı KHK ile Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ na (ETKB) tanınan yetki çerçevesinde santralların üretiminin yaklaşık % 50-60 ‘ı EÜAŞ tarafından satın alınmaktadır. ETKB Bakanlık olurunda çevre yükümlülüklerini yerine getiren şirketlere elektrik alım birim fiyatının % 3 artırılarak ödeneceği hükmü bulunmaktadır. Yani şu ana kadar hiçbir şirkete BGA yapımı ile ilgili herhangi bir teşvik verilmediğini belirtmişlerdir.
A SANTRALİ BÖLGESEL ISITMAYI ÇALIŞTIRAMAZ
Diğer bir konuda Termik santralden sağlanan sıcak suyla çalışan Bölgesel Isıtma (BIS) sisteminden faydalanan Kamu Kurumları Okullar ve Konutların yaşayacağı maduriyetlerin A santrali vasıtasıyla çözüleceği algısıdır. A santrali 3 Mart 2010 tarihinde çevre mevzuatına uygun olmadığından dolayı kapatılmıştır. Halihazırda çalışabiliyor dahi olsa teknik olarak A santralinin kazan yapısı ve türbin yapısı gereği Bölgesel ısıtma sisteminin sıcak su ihtiyacını karşılayamasının mümkün olmadığı ortadadır.
Netice olarak termik santralin kış mevsimi bittikten sonra kapatılması Soma ekonomisine ciddi manada yaralar açacak ve telafisi mümkün olmayan olumsuzluklar yaratacaktır. Bu olumsuz tablo karşısında Termik Santral Çalışanları, Nakliyeciler Kooperatifi Üyeleri , Rödevans usulü kömür çıkaran madenlerde çalışanlar ve hepsiyle bağlantılı olarak İlçedeki tüm esnaflar yani aileleriyle birlikte yaklaşık olarak 60 bin kişi bu konudan olumsuz etkilenecektir.
Milletvekilimizin önderliğinde, Belediye başkanı, Tes – iş Sendikası Şube Başkanı, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Sanayi Odası Başkanı , Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı, Esnaf Odası Başkanı, Diğer dernek ve Stk Başkanları olarak oluşturduğumuz bu heyetle Somamızın bu sıkıntılı süreci zarar görmeden atlatması için en doğru bilgiler ve en uygun taleplerle Devletimizin yetkilileriyle görüşüp santralın 6 ünitesininde çalışacak bir çözüm çözüm noktasında elimizden gelen herşeyi yapmaya hazır olduğumuzu ve yapacağımızı kamu oyuna saygıyla bildiririm.
İlginizi Çekebilir