Tazminatlarını Alamayan Maden İşçileri Yürüdü
GÜNDEMBizim Tazminatlarımızı Ödeyin
Tazminatlarını alamayan maden işçileri ELİ Müessese Müdürlüğüne Kadar Yürüdüler.
Manisa’nın Soma İlçesinde 13 Mayıs 2014 senesinde maden faciasından iş yerinin ekonomik olarak zayıflamasından sonra telefon mesajlarına gelen mesajla işten çıkarılan 2831 işçi ve daha sonra Soma madenlerinde çalışan işten çıkarılan iş yeri kapanan işçilerin tazminatları ile toplamda 3500 işçi tazminatlarını alamamıştı.
Soma’da Cengiz topel meydanında toplanan Tazminat mağduru işçiler bizlerin tazminatlarımızı ödeyin dediler. Aileleriyle birlikte Atatürk caddesi boyunca yürüyen maden işçileri ELİ Müessese müdürlüğünün önünde birleşen işçiler tazminatlarımızı istiyoruz diye seslendiler
Aralarında 3 kişi temsilci ile TKİ İşletme müdür vekili İsmail Ceren ‘in yanına giden Nizamettin Aksu, Sami Yavuz , Bağımsız Maden iş Genel Başkanı Tahir Çetin, CHP Manisa Millet vekili Vehbi Bakırlıoğlu CHP Soma İlçe Başkanı Levent Erbinsoy, Katıldılar.
Çıkışta açıklama yapan heyettekiler şunları söyledi.
TKİ İşletme müdür vekili İsmail Ceren bu konunun muhatabı biz değiliz. Ankara’dır dediler. Daha sonraları CHP Milletvekili Vehbi Bakırlıoğu şunları söyledi.
TKİ Davanızda haklısınız fakat bizim yapacağımız bir şey yok. kanuni düzenleme yapıldı. TMSF Soma AŞ nin mallarına el koydu.kanun diyor ki bunları satacak ilk planda kıdem ve ihbar diğer alacaklarını ödeyecek. Deniliyor. Fakat ödenmiyor. Anlaşma yapılıyor Sendikayla ödeme planı çıkarılıyor Cumhurbaşkanı her geldiğinde ödeme yapıyor bu ödeme 3 oluyor.
3 Taksdi ödeyen TKİ geriye kalan 33 taksidi neden ödemez.Bu konuda mecliste soru önergesi verdik dedi.
Sonra basın açıklaması yapan Abdullah Yavuz Şunları Söyledi.
Bizler bu cumhuriyetin yurttaşlarıyız.
Emeklilik ve tazminat hakları gasp edilen, yağmalanan maden işçileriyiz.
Ordu’dan, Zonguldak’tan, Bartın’dan, Çorum’dan, Kütahya’dan ve elbette Manisa, Balıkesir, İzmir’den tarımla, hayvancılıkla geçinmek artık mümkün olmadığı için onurumuz ve alınterimizle çalışıp çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakmak için dünyanın en zor işi olan yeraltı maden işçiliği yapmak için Soma’da buluştuk. Çalıştık, kazalandık, hastalandık, öldük ama buraya tutunduk, varolduk. Sendika bilmez, patron bilmez, sömürü bilmez, yoksulluk, açlık, çaresizlik bilmezdik herşeyi burada öğrendik. Yıllar boyunca hakkını vererek işçilik yaptık, Soma Holding ve Uyar Madencilik’te. Devleti yani Türkiye Kömür İşletmeleri’ni de burada tanıdık. Soma, Kınık, Kırkağaç, Savaştepe, Bergama, Akhisar, İvrindi köy ve merkezlerinde yaşayıp maden ocaklarında hayatımızı vererek ömür tükettik. Sonra hepimizin alınterine, anayasal, yasal tazminat haklarına, emeklilik haklarına, ücret alacaklarına aşağılık iki şirket devlet gözetiminde herkesin gözü önünde çöktü. Çoğumuz korkudan hakkımızı bile isteyemedik. İş alanı sınırlı diye, patronlar birlik halinde kardeşlerimizi, akrabalarımızı da işten atarlar diye sustuk, susturulduk. Kaç seçim söz verildi her seferinde kandırıldık. Tek çare kaldı sesimizi bizimle aynı kaderi paylaşanlarla buluşturmak. Tek çare kaldı belki bir yerlerde halen yasanın geçerli hükümlerine, işçilerin yasal haklarına saygı duyan, devletin sorumluluğunu kabul eden yöneticiler belki vardır ve sesimizi duyarlar diye.
Tek çare işte buradayız, mücadele içindeyiz.
Birlik halindeyiz ve asla hakkımızı almadan vazgeçmeyeceğiz…
Başkaca çaremiz de yoktur.
TKİ TEK SORUMLUDUR
Maden sahalarının ruhsat sahibi TKİ…
Patronlara maden sahalarını veren TKİ...
Ürettiğimiz kömürü pazarlayan TKİ…
Yeraltında çalışacağımız alanı, kotu belirleyen TKİ…
Kendi bünyesindeki mühendisini, topoğrafını, numunecisini, kantarcısını, güvenlikçisini bizimle beraber çalıştıran TKİ…
İşimizin her aşamasında elemanlarıyla bulunan TKİ…
Patron ödeme yapmadığı zaman maaşlarımızı ödeyen TKİ.
Her birimizin maaş dekontlarında TKİ’nin izi var.
Şimdi biz mağdur edildikten sonra sorumluluktan kaçmaya çalışan yine aynı TKİ.
Bizi kandıramazsın artık TKİ.
Sesimizi duyanlara soruyoruz?
Devletin iş verdiği İki tane şirket yıllar boyunca çalıştırdıkları işçilerin emeklik haklarını, tazminatları, ücret alacaklarını ödemezse ne olur?
Yasal sorumlulukları nedir? İşi veren, yasayı yapan, yasayı korumakla, denetlemekle sorumlu olan devletimiz neden görevlerini bu şirketlere karşı uygulamaz?
3500 işçi önce işinden edildi sonra hakları çalındı beş yıldır gören duyan yok. Ses çıkarmazsak devletimiz sanki oralı olmayacak.
Biz işimizden edildik, haklarımız çalındı. Normal olan tazminat ve emeklilik haklarımızın derhal ödenmesiyken bu yapılmadı. Bizlere mahkeme yolu gösterildi. Avukatların tezgahlarına düştük. Borçlanarak davalar açtık. Çoğumuz davaları da kazandık ancak alacaklarımızı mahkeme kararlarına rağmen tahsil edemiyoruz. Çünkü patronlar korunuyor, kollanıyor.
Beş yıl öncesinden bugüne onlarca arkadaşımız haklarını alamadan dünyaya veda etti. Geride yetim çocukları kaldı. Çoğumuz banka hacizleri, icralarla boğuşuyor. Bu bize verilmiş ceza mıdır hiçbir suçumuz yokken?
Soruyoruz herkese? Sokakta biri sizin cebinizdeki 100 TL’yi almaya kalksa o kişi basit gasp suçu işlemiş olur. Basit gasp suçu işleyenler Türk Ceza Kananu’nun 148. maddesine göre 6 yıl hapisle cezalandırılır. Oysa burada 3500 maden işçisinin tazminat ve emeklilik hakkının gasp edilerek organize bir yapı içinde YAĞMASI söz konusu. YAĞMA SUÇU var. Ve bu suç herkesin gözü önünde işlenmektedir. Soma Holding, Uyar Madencilik bu yağmayı tek başına yapamaz. Yanlarında TKİ vardır. Yanlarında sarı sendika Türkiye Maden-İş vardır. Yanlarında siyasiler ve bu yağmadan pay alan görevliler vardır. Burada organize bir suç örgütü, organize bir yağma var.
Biz bu cumhuriyetin yurttaşlarıyız. Yasanın bizi koruması gerekmektedir. Yasa suçluyu korumamalıdır. İşçilik yapmak dışında bir “suçumuz” yok.
İşçilik yapmak bizi onursuzluktan, değersizlikten, çürümeden koruyan çoluğumuzu, çocuğumuzu koruyup onlara iyi bir gelecek sunmak için seçebileceğimiz tek yoldu, tek onurlu yoldu biz onu seçtik. Alınteriyle yaşadık, öyle de tertemiz bu fani dünyadan ayrılmak istiyoruz. Ancak haklarımızı yani çocuklarımızın geleceğini kimsenin kursağında bırakmayacağız. Çocuklarımız için mücadele görevimizi yine alınterimizle yerine getireceğiz.
Hakkı gasp edilmiş, yağmalanmış son işçi arkadaşımızın gasp edilmiş alınteri bankamatik hesabına yatmadan bu yoldan dönmeyeceğiz. Devlet yurttaşına karşı vazifesini yerine getirmelidir. Emeklilik ve tazminat haklarımızı sorumluluğu somut olan TKİ DERHAL ÖDEMELİDİR.
Soma Holding ve Uyar Madencilik’ten devlet kendi alacağını kendi tahsil etmelidir.
İlginizi Çekebilir