© Soma Haberi 2020

Süt Üreticisi Dertli

Biz Alın Terimizin Karşılığını Almak İstiyoruz

Manisa’nın Salihli ilçesinde Süt Üreticileri İsyan Etmiş Durumda

Süt üreticilerini Sorunlarını yerinde dinleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ,Salihli Ziraat odası başkanı Cem Yalvaç Süt üreticileri önce hayvan ağıllarında ve  köy  kahve meydanında sorunlarını tartıştılar.

Salihli ilçesi olarak tarıma dayanıklı ekonominin yanısıra hayvancılığın’da başarı ile devam ettiği Emirhacılı mahallesi ve diğer  mahallelerde 10ton ila 12 ton süt üretimi yapıldığı öğrenilirken üretici şu sorulara değindi.

Sabahın 5’inden akşam 7 sine kadar hayvan damlarından çıkamıyoruz. Hayvan yemlerinin %90 nını kendimiz üretmemize karşın bu işin içinden çıkamıyoruz Şu anda 100’üzeri hayvanım var bu işten bıktım dayanma gücüm kalmadı. Toptancıya süt veriyorsun 50 gün sonra paranı alıyorsun. Tek istediğimiz süt fiyatının 3 üstü olmalıdır biz alın terimizi istiyoruz dedi.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise Emirhacılı mahallesi ile Demirozan mahallesinde  daha fazla süt  üretmi yapıldığı yerlerdir.

Sütçünün sorunlarını ulusal süt konseyinde tartıştılar.Oralarda sorunlar söylendi.Çiftçinin zam oranını enflasyona mal ettiler. Çiftçi zam alamadı. Verilen deklemde  1 kg çiğ süte  1,5 kg yem olayında 3,2 lira olayı karşımıza çıkar. Biz ziraaat odası olarak 3,2 direteceğiz. Enflasyon başka bir yerde oluyorda çiftçimiz niye eziliyor Dedi.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu şöyle devam etti. Burası Salihlinin en çok süt üretiminin olduğu yer.

Köylü kooparatif kurmuş 80 ortağı var 40 faaal bu köyde 10 ton ila 12 ton arası üretim yapılmaktadır.Burada çalışan insanlar mağduriyet içerisindeler. Kamu oyu  süt fiyatın tartışıyor. 1 senedir neredeyse  çiğ süt fiyatı  2,30 tl  sabitlenmişi durumda

Bu karşı maliyetleri 1 yıl evel 77 lira olan yem maliyeti %100 artmış 2 ay içerisinde yeme 5 defa zam gelmiş üretici ne yapacağını bilmiyor. Üretici kaba yemin % 90 kendi ürettiği halde çiftçi zor durumda  bıçak kemiğe dayanmış durumda. Çevre köylerde ve Ödemiş ilçesinde  üretici hayvanları kesime gönderiyor. Ana olmaz ise Danada olmaz Böyle giderse Türkiye’de hayvanlarımızda azalma olacak.Bu fiat süt fiyatlarına yansıyacak.Bakan açıklamasında 20 Bin Hayvan gelecek denmişti. 300 Bin Hayvan geldi. Bu süreçte rakamlar daha artacaktır. Sütçünün işini sürdürebilmesi için 1 litre süt ile 1,5 kg yem fiyatı eşit olması lazım. Böyle olunca çiği süt fiyatı 3 lira üzeri olması gerekir. Çiftçi desteklemelerini almış değil.  Bu işin sürdürülmesi için süt desteklemelerinin artması gerekir.Yoksa Durum iyi değil dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER