© Soma Haberi 2020

Su Zammına Protesto

Büyük şehir Vatandaşını Düşünmeli

Manisa, CHP’nin tüm uyarılarına ve hayır oylarına rağmen, Ak Parti’nin daha fazla belediye kazanma hırsı ile tasarladığı Büyükşehir yasasının kabulü ile 2014 yerel seçimlerinden sonra Büyükşehir oldu. Büyükşehir yasası ile ilçe belediyelerinin çalışma alanları, yetki ve sorumlulukları daraltıldı. Bu daraltılmanın neticesinde büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında bir yetki karmaşası başladı. Yapılan her hatadan ve yapılmayan her işten, bir vebali olmamasına rağmen mağdur duruma düşürülen vatandaş hangi belediyeyi muhatap alacağı karmaşasını yaşar duruma düştü. Bugün geldiğimiz noktada, bütün uyarılarımıza karşın, büyükşehir yasasını öve öve bitiremeyenler de şikayet eder duruma geldi.
 
2014 Yerel seçimleri öncesinde, İlçe belediyelerinin yetki ve sorumluluğunda bulunan sular idaresi, 31 Mart 2014 yerel seçimleri sonrasında Manisa Büyükşehir Belediyesine geçti ve MASKİ adını aldı. MASKİ ile beraber vatandaşın çilesi de başladı.
 
Vatandaşımızın hiçbir talebi olmamasına rağmen, emrivaki yapılarak su sayaçları değiştirildi. Sökülen sayaçların yerine kartlı sayaçlar takılarak vatandaşımız borçlandırıldı. Kartlı sayaç bedelini ödemek istemeyen vatandaşlarımız MASKİ’ye karşı yasal yollara başvurdu. Açılan davalar sonucunda yapılan uygulamanın hukuksuzluğu mahkemelerce tespit edildi. Dava açan vatandaşların eski sayaçları yeniden takılıp ödedikleri paralar iade edilirken, dava açmayan vatandaşlarımız mağdur edildi.
 
Kartlı sayaçlara ilişkin olarak; dönemin MASKİ Genel Müdürü Sayın Yakup KOÇ şöyle diyordu;   ‘’Kartlı sayaçta su kesintisi olmayacak. Kartlı sayaç abonelerinden tahsil edilen depozito bedelleri, abonelerin borcundan düşülecek.’’ Sayın Genel Müdürün söylemlerinin hiçbirisi gerçek olmadı. Kartlı sayaçlarda da su kesintisi yaşanıyor. Vatandaş su matiklere mecbur hale geldi. Abonesini ekonomik anlamda koruması gereken MASKİ, aldığı depozitoları geri iade etmedi, borçtan düşmedi. Depozito iade edilmediği gibi bir de vatandaştan her su yüklemesinde 1,25-TL işlem ücreti alındı. Kartlı sayaçların arıza yapması durumunda vatandaştan talep edilen tamir ve bakım ücreti ise yapılan haksızlığın tuzu biberi oldu. 
Son yıllarda ilçemizin pek çok mahallesinde su sorunu yaşanıyor. Binlerce nüfuslu mahallelerimiz susuz kalıyor ya da musluklarından çamur akıyor. İlçemizde yaşanan su kesintilerinin büyük bir bölümü, yeni su kaynakları araştırılmasında MASKİ’nin yetersiz kalan bütçesinden kaynaklanıyor. MASKİ bütçesi 2018 yılında 240 milyon TL, 2019 yılında da 100 milyon TL’den fazla açık verdi. MASKİ’nin borcu neredeyse yıllık gelirinden fazla durumda. Bu yüzden MASKİ kredi almakta zorlanıyor. Kredi alamayan ve bütçesinde kaynak yaratamayan MASKİ, çareyi suya zam yapmakta ve vatandaşımıza yüklenmekte buluyor. Hali hazırda su ücretlerine her ay TÜFE oranında otomatik zam yapılıyor. Mevcut bütçe yapısı ve gelir gider dengesi ile MASKİ’nin yönetilmesi, mahallelere hizmet götürülmesi mümkün değil. MASKİ’nin yetersiz bütçesinin bedeline ne yazık ki vatandaşımız katlanıyor. Maalesef ki suyun en pahalı olduğu ikinci il de yaşıyoruz.
Hatırlayacağınız üzere Temmuz 2019 ayında, sıcak su olarak bilinen Soma Bölgesel Isıtma Sistemi ısı birim fiyatlarına da zam geldi. Sözleşme gereği önce %22 dolayında gerçekleştirilen zammın üzerine bir de ısı birim fiyatının aylık TÜFE oranında arttırılmasına karar verildi. Sıcak suyu kullanmadığımız yaz aylarında dahi sıcak su ısı birim fiyatı her ay otomatik olarak zamlanıyor. Her ay uygulanan otomatik zam vatandaşımızın sırtına bir yük gibi biniyor. 
 
 
 
Yapılan zamlar nedeni ile kabaran faturalar, sıcak su ile ısınmanın cazibesini azaltırken, sıcak su sisteminin abone bulmasını ve dolayısıyla ilçe geneline yayılmasını engelliyor.  
CHP Soma İlçe Başkanlığı olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ’den taleplerimiz;
1-Kartlı sayaç kullanan vatandaşlarımızın depozito alacakları günümüze revize edilerek ya nakit ya da ücretsiz su vermek suretiyle ödenmelidir. 
2-Sumatik’lerden yükleme yapılırken alınan 1.25 TL. kesinti kaldırılmalıdır.
3-Bakım ve işletme ücreti bedeli kaldırılmalıdır. 
4-Gerek su ücretinde gerekse de Soma bölgesel ısıtma sistemi ısı birim ücretinde her ay TÜFE oranında otomatik olarak artan fiyat belirleme yönteminden vazgeçilmelidir.
5-Sıcak suya ilişkin eşanjör ücretlerinde indirime gidilmeli, daire sayısı az olan binaların eşanjör bedeli daha adil hale getirilmelidir.
6-Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün, vakit kaybetmeksizin sırça köşkünden çıkmalı, ilçeleri tek tek ziyaret ederek vatandaşları dinlemeli, sorunları yerinde görüp tespit etmelidir. 
Ülkemizi yöneten iktidar; Büyükşehir Yasasının kaos yarattığını görmeli, yapılacak düzenleme ile ilçe belediyelerinin yetki ve gelirlerini arttırırken su işlerini de yeniden ilçe belediyesine devretmelidir.
Son olarak; vatandaşımızın lehine olan taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde, tüm kartlı sayaç kullanan abonelere, akıllı sayaçlarını iade edip, manuel sayaca geçmeleri için çağrıda bulunacağımızı, CHP olarak eylem ve açıklamalarımıza devam edeceğimizi ilan ederiz.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER