SOMA’DA KİMLER KORUNUYOR
GÜNDEM0
0
Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla
Hasan ÖREN
Manisa Milletvekili
301 işçimizin hayatını kaybettiği Soma maden kazasından sonra Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açılmak üzere Bakanlığınız iki iş müfettişi hakkında olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle yargılama izni istenmiştir. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak bu izni vermediğiniz haberlere yansımıştır.
26 Mayıs tarihli bir demecinizde “Bu raporları hazırlayan müfettişlerin kişisel sorumlulukları var. Zaten insanlıktan nasibini almışlarsa böyle riskli ortamlarda hiçbir müfettiş incelemesini üstün körü yapmaz” demenize rağmen, yargılama izni vermemeniz kamuoyu tarafından büyük bir çelişki ve adil yargılanma hakkını engelleme girişimi olarak görülmüştür.
Bunlara göre;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı göreviniz süresince Cumhuriyet Savcılarınca ve mahkemelerce yargılama izni istenen bakanlığınız personeli sayısı ne kadardır? Görevleri ve unvanlarına göre sayıları nedir?
Yargılama izni verilen personel sayısı me kadardır? Görevleri ve unvanlarına göre dağılımları nasıldır?
Kaç personel için yargılama izni verilmemiştir? Görevleri ve unvanlarına göre dağılımları nasıldır?
301 işçimizin hayatına mal olan Soma kazası nedeniyle, Bakanlığınızda görev yapan iki iş müfettişi hakkında Cumhuriyet Savcılarınca istenen yargılama taleplerine izin vermemenizin gerekçesi nedir?
Hasan ÖREN
Manisa Milletvekili
301 işçimizin hayatını kaybettiği Soma maden kazasından sonra Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açılmak üzere iki iş müfettişi hakkında olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle yargılama izni istenmiştir. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından bu iznin verilmediği haberlere yansımıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının bu izni vermemesi, kamuoyu tarafından kazanın sorumlularının bulunmasını ve adil yargılanma hakkını engelleme girişimi olarak görülmüştür.
Kazanın meydana geldiği Soma Eynez kömür ocağını daha önce denetleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında görevli iş müfettişleri Ersin BULUT ve Emin GÜMÜŞ hakkında yargılama izni verilmemesi kararına Cumhuriyet savcılarınca itiraz edilmiş midir? İtiraz hangi tarihte yapılmıştır?
Edilmedi ise, hangi gerekçeyle itiraz edilmemiştir?
Kazanın soruşturmasında görevli olan Cumhuriyet Savcıları tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının bu kararına itiraz edilecek midir?
301 işçinin hayatını kaybettiği bu facia hakkında başlatılan soruşturmada iki iş müfettişi için verilmeyen yargılama iznine, süresi içinde itiraz edilmedi ise, ilgili Cumhuriyet Savcıları hakkında görevlerini yapmadıkları gerekçesiyle HSYK nezdinde şikayette bulunacak mısınız
SOMA’DA KİMLER KORUNUYOR?
301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından başlayan soruşturmalar Hükümetin müdahalesiyle tıkanma noktasına gelmiştir.
Kazanın meydana geldiği Eynez kömür ocağında bilirkişiler incelemelerini yapmış ve kazada sorumlulukları ve ihmalleri olduğu düşünülen 45 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açılmak istenmiştir. Fakat dava başlamadan, yargılama süreci Çalışma Bakanı tarafından tıkanmıştır.
Kazadan önce Eynez ocağında yaptıkları incelemede “Yapılan programlı teftişte noksan husus tespit edilememiştir” diyen iki iş müfettişinin yargılanması talebine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, izin vermeyerek gerçek sorumluların bulunmasını ve mahkemede hesap vermesini engellemiştir. Bu girişim bağımsız yargıya açıkça müdahaledir.
26 Mayıs tarihli demecinde Sayın Bakan; “Bu raporları hazırlayan müfettişlerin kişisel sorumlulukları var. Zaten insanlıktan nasibini almışlarsa böyle riskli ortamlarda hiçbir müfettiş incelemesini üstün körü yapmaz” demesine rağmen, yargılama izni vermemesi büyük bir çelişkidir.
Hükümet adına yapılan açıklamada ise “bu konu yargının işi. Kimse kendini savcı yerine koyup iddianame tanzim etmeye kalkmasın” denirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı kendini savcı yerine koyarak adil yargılanma sürecini engellemiştir.
Bakan Faruk ÇELİK vermediği izinle, sadece iş müfettişlerini korumamış, ucu AKP’ye ve kendisine dokunacak olan bir yargılama sürecinin önünü tıkamıştır.
Her zaman söylediğim gibi, Soma cinayetinin tetikçisi Soma Kömürleri A.Ş.dir. Fakat azmettiricisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri A.Ş. (TKİ)’dir. Soma’da 301 canın vebali vardır. Hiç kimse bu vebali almaya kalkmasın.
Bu nedenle öncelikle siyasi olarak sorumlu olan Bakanlar gereğini yapmalı ve kim olursa olsun bu kazada sorumlu olan ve ihmali bulunan herkes mahkemede hesap vermelidir. Ölen 301 işçinin hesabının sorulması için yargılanacak olan tüm kamu görevlileri için istenen yargılama izinleri ilgili Bakanlar tarafından verilerek, adalet önünde hesap vermelerini sağlamalıdır.
İlginizi Çekebilir