© Soma Haberi 2020

Soma Maden İş Sendikası 1 Nolu Sendika Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi 1 nolu şubenin olağan 2. genel kurulu yapıldı.

Maden iş sendikası toplantı salonunda gerçekleşen genel kurula aden İşçileri sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, maden İşçileri sendikası genel sekreter Tamer Küçükgencay, maden İşçileri sendikası genel mali sekreter Zekeriya Aydın, maden İşçileri sendikası genel Teşkilatı Sekreteri Yasin Karatay, Maden İşçileri Sendikası genel toplu iş sözleşme ve mevzuat sekreteri Hasan Hüseyin Gürbüz, maden iş sendikası Genel Eğitim ve Araştırma şirketleri Ahmet Çümen, Soma maden iş sendikası Soma şubesi şube başkanı Şevket Şahin, ve yönetim kurulu üyeleri, maden İşçileri sendikası Ege bölge şubesi şube  başkanı, Recep Satır ve yönetim kurulu üyeleri Soma maden iş sendikası Soma 2 nolu şube başkanı Erol Kasap ve yönetim kurulu üyeleri ve Seçime giren Ege Bölgesi 1 nolu şube katıldı.

Seçime Misafir olarak gelen Maden İş Senkaları Şube başkanları Soma Belediye Başkanı Ali Tulup,AK Parti İlçe Başkanı M.Ali Aksoy,CHP İlçe Başkan Yar.Mehmet Kaygu Katılırken TKİ ve Maden Şirket Temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu İstiklal Marşının ardından Şube Başkanı M.Ali Çakır Yaptığı Konuşmada şunları söyledi

DÜNYANIN EN ONURLU VE MEŞAKATLİ İŞLERİNDEN BİRİSİ MADENCİLİKTİR.DİĞER MESLEKLERDEN FARKIMIZ;YERİN YÜZLERCE METRE ALTINDAN CESARETLE VE YOĞUN EMEKLE ÜRETİM YAPMAMIZDIR.
                                   MADENCİLİK İŞ KAZALARI BAKIMINDANDA EN RİSKLİ İŞ KOLLARINDAN BİRİSİDİR.BÖYLE ZORLU BİR İŞ KOLUNDA ÜRETİM YAPARKEN HASSASİYETLE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TAM OLARAK UYGULANMASI GEREKİR

                                   
                  İŞ VERENLERDEN BEKLENTİMİZ AÇIK VE NET.İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ EKSİKSİZ YERİNE GETİRİN.ÇÜNKÜ EN DEĞERLİ UNSUR İNSANDIR.BİZİM”DE  ŞUBE OLARAK ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ SOMA KÖMÜRLERİ VE KOLİN”DE BİRİNCİ GÖREVİMİZ İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN ÇALIŞMA ŞARTLARINI VE TOPLU SÖZLEŞME ANLAŞMASINI İYİLEŞTİRMEK VE GELİŞTİRMEKTİR.

                  
                  SİZLERE UYUMLU VE DİSİPLİNLİ ÇALIŞAN BİR ŞUBE SÖZÜ VERİYORUM.ŞUBE OLARAK İLÇEMİZDEKİ DİĞER MADEN-İŞ ŞUBELERİYLE VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİYLE BARIŞIK VE BİRLİKTE UYUM İÇERSİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ.GENEL MERKEZİMİZDE BAŞTA GENEL BAŞKANIMIZ OLMAK ÜZERE GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU İLE BİRLİKTE HEP SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNDE BİZLERE DESTEK OLDULAR.BU VESİLEYLE GENEL MERKEZİMİZE VE MADEN-İŞ”TEKİ BÜTÜN ŞUBELERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.

           

                  MADEN-İŞ BÜYÜK BİR AİLE BU AİLENİN BİR FERDİ OLMAKTAN DA GURUR DUYUYORUM.CAMİA OLARAK HANGİ ŞUBEMİZİN BİR SORUNU VARSA ÇÖZÜMÜNDE BİRLİKTE HAREKET EDİYORUZ.BUNUN DEVAMI İÇİNDE BİZLER  ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ.BU BİRLİKTELİK GÜÇLÜ BİR SENDİKA OLMAMIZI SAĞLAYACAKTIR.BU VESİLEYLE YAŞASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ YAŞASIN MADEN-İŞ.



                   ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ İŞYERLERİNDEN SOMA KÖMÜRLERİ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR VE 2800 KİŞİDE İSTİHDAM EDİLİYOR.
                  
                 BUGÜN İŞÇİMİZLE,İŞVERENİMİZLE,DAYANIŞMA ZAMANI.
                  
                 BİZ ÇALIŞANLAR YARINLARA GÜVENLE BAKMAK İSTİYORUZ.İŞYERİMİZDE İŞÇİ SAĞLIĞINA VE GÜVENLİĞİNE UYGUN ÇALIŞILIP-İSTİHDAMIN ARTTIRILMASINI İSTİYORUZ.
                  

              BURADAN İŞVERENE SESLENİYORUM.İŞÇİ ÇIKARMALARINA BİR SON VERİN.TAM  TERSİ İŞÇİ ALINMASINI İSTİYORUZ.HİÇ KİMSE ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ SOMA KÖMÜRLERİNİ YOK SAYAMAZ.BUNUNDA CİDDİ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ.İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN MUTLULUĞU YARIN KAYGISI YAŞANMAMASINDAN GEÇER.BİZDE ŞUBE OLARAK BUNUN İÇİN VARIZ.
                  

               BURADAN BÜTÜN MADEN ŞEHİTLERİMİZİ SAYGIYLA ANIYOR,ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM.DEDİ.

Daha sonraları Konuşma Yapan Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul Şunları Söyledi

Son günlerde dünyada, ülkemizi de yakından ilgilendiren önemli siyasi ekonomik gelişmeler yaşanıyor. Küresel ölçekli bir bunalımın tam ortasmdayız

Ülke olarak, içerde ve dışarda terör örgütlerinin imhası konusunda mücadele verirken, terör örgütlerini besleyen üst akıllar da bir biriyle savaşın eşiğine geldi

Olası bir kaosta ise ülkemizin etkilenmemesi ve bu karmaşaya mudahıl olmaması da mümkün görünmüyor.

Ortadoğu' yu bataklığa sürükleyen, kana doymayan ve ülkemizi de bu bataklığa çekmek isteyen, bütün aktörleri nefretle kınıyorum. Ordumuz Pkk, Pyd, Fetö ve Daeş gibi hain terör örgütlerine yönelik destansı başarılar elde etti.

Öncelikle vatan savunmasında şehit olan bütün Mehmetçiğimizi ve sivilleri rahmetle anıyorum. Küresel çapta yaşanan bu gerilimlerin bir an önce son bulmasını diliyor, tüm insanlık için refah, huzur ve barış arzu ediyorum.

Sektörümüzle ilgili olarak iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bakımından, iyileştirmeler olsa da maalesef iş kazaları ve ölümler son bulmadı.

Soma'da yüzyılın faciasını yaşadık. Facia sonrasında alınan tedbirler ve denetimler yeterli olmadı ki, madenlerde ölümler devam etti. Buradan madenlerde ve tüm iş kollarında hayatını kaybeden emekçilerimizi bir kez daha anıyor, Allah'tan rahmet diliyorum.

İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları konusunda sendika olarak biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Aynı sorumluluğu ve hassasiyeti işverenden de, siyasilerden de, idarecilerden de, işçilerden de bekliyoruz.

Yeterli  olamadığımız alanlara daha da yoğunluk veriyor, bu konuda çalışmalarımızı sürdürmeye çalışıyoruz.

Hepimizin toplumsal bir bilinç ve toplumsal bir sorumluluk oluşturma mecburiyetimiz var. Kimsenin kaybedilecek tek bir cana dahi tahammülü yoktur. Vicdan sızlatan kazaların son bulması tamamen bizlerin omuzundaki, vicdanı ve insani bir borçtur.

Soma ilçesi Türk ekonomisine yıllardır büyük katkılar sağlayan bir ilçe. Biliyorsunuz ki 90'lı yıllara kadar tarım en önemli gelir kaynağı iken, tarıma sağlanan teşvik ve desteklerin de azalmasıyla, ikinci üçüncü sırada yer alan madencilik, Soma'nın  en önemli gelir kaynağı haline geldi.

Sahip olduğumuz bu cevhere, işimize, ekmeğimize ve Soma'mıza sahip çıkmalıyız.

Biz bu kıymetli yörenin kalkınmasını, hak ettiği refaha ulaşmasını arzuluyor ve bu konuda gereken desteği vermeye çalışıyoruz.

 

Soma faciasından sonra maalesef bu havzada dengeler bozuldu. Zaten var olan işsizlik daha da arttı. İstihdam sorunu başladı.

Konu sadece bizi değil, bütün sivil toplum kesimlerini ilgilendiriyor. El ele verip havzada iş kapılarını çoğaltmamız gerekiyor.

Bölge kömür havzası. İşlerini başarıyla yapan Türkiye'nin en büyük firmaları bu bölgede.

Bu firmaların önündeki engellerin kaldırılması gerekmekte ve aciliyet arz etmektedir.

Denetim mekanizmaları, firmaların yatırım ve kapasite artırıcı heyecanlarını teşvik edici olmalıdır.

Üyelerimiz buradaki kazandıklarıyla geçiniyor. İş arayan yüzlerce insan da buralardan medet umuyor.

Onun içindir ki, bu mesele aynı zamanda ülke meselesidir.

Bölgede izlenecek bir tek yol var. Havzayı iyi bilen deneyimli firmaların,

heyecanlarının kamçılanması ve istihdam artırıcı yatırımların, teşvik edilmesi gerekmektedir.

ilçemizde, madencisiyle, sendikasıyla, esnafıyla, belediyesiyle, halkıyla birlik olup sahip çıkmalı, özellikle en önemli gelir kaynağı olan madenciliği 'en ust seviyeye getirmeliyiz. Dedi.

Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreter Tamer Küçükgencay ise Şu konulara değindi.

        Hep söylüyoruz, madencilik dünyanın en zor, en riskli iş kolu. Bunu sürekli dile getiriyoruz çünkü, madenci olmayanın madencinin halinden anlamadığını biliyoruz.

         Evet, yıllar içinde eskiye nazaran emeğin, işin, çalışma şartlarının değişimini tabi ki hissediyoruz. Ama hala da gün doğmadan yollara düşüyor,  güneşi görmeden işten çıkıyoruz.

         Biz beyaz yakalı işçiler değiliz, hatta mavi yakalı bile değiliz.

                  Uykunun en tatlı zamanında uyanmak zorunda kalan, vardiyasına yetişmek için zifiri karanlıkta uyanan, kara yakalı, kara bahtlı işçileriz.  Bu yüzdendir ki,  karanlığın resmini en iyi kim çizer diye sorsanız, binlerce madencinin değme ressamlara taş çıkaracağını görürsünüz.

                 Biz anamızdan babamızdan kalan bir mirasa, dünyalık bir mala mülke sahip değiliz belki ama, alın terimizle, bilek gücümüzle, onurumuzla kazandığımız bir hayata sahibiz.

     Madencilik zor meslektir  vesselam.

              Herkes madenci olamaz, zaten olmak da istemez.

             Zordur madenci olmak, zordur yerin metrelerce altında çalışmak,

     Madende ölmek bile zordur,  ölüye ulaşmak.

     Madencinin kaderi zor olmamalı arkadaşlar.

     Meslek zor olabilir, ama kader, zoru yener. Kaderimiz elimizde. Ölmemek ve iş kazalarını önlemek elimizde.

      Hep söylüyorum. Bizler; kömürü, altını, boru ölerek çıkarmak istemiyoruz. Bizler de herkes gibi insanca yaşamak, insanca çalışmak, insanca üretmek istiyoruz.

      Maden işçisi olmanın zorluklarını bilsek de,  madenci olmaktan, bu ülkeye fayda sağlamaktan, değerlerimizi ortaya çıkarmaya katkı vermekten de gurur duyuyoruz.

              Yıllardır maden emekçisine hizmet vermeye çalışan, madencinin sesi olmaya gayret eden, bu zor işkolunda örgütlü bir sendikayız.

           Ülkemizde 200 bin civarında maden işçisi var.  Sendikalı maden işçi sayısı ise 35 bin civarında. Bunun 26 bini bizim sendikamızda örgütlü. Alanımızda öncü bir sendikayız ama büyümeye ve gelişmeye ihtiyacımız var.

           Örgütlenmenin ve sendikal kültürün minimum seviyede yaşandığı bu dönemde, bizler mücadelemize ve örgütlenme çalışmalarımıza devam ediyoruz.

       Özellikle son yıllarda devletin,  ekonomideki rolünün küçülmesi ve özelleştirmelerin artmasıyla, sendikalaşma ve örgütlenme politikalarında bazı sorunlar yaşıyoruz.

        Bu söylediğim tabi ki bu her özelleşen kurum için geçerli değil, aksini söylersek örgütlü olduğumuz onlarca özel işletmeye haksızlık etmiş oluruz.

 Şu ana kadar ayakta kalabildiysek ve bundan sonra da ayakta kalabilmek istiyorsak,  örgütlü mücadelemizi sürdürebilmeli ve bunu güçlenerek yapmalıyız.

                 Bireysel mücadelenin hiçbir kazanım getirmeyeceğini geçmişteki tecrübelerden biliyoruz. Bugüne kadar elde edilmiş hakların hepsi, işçi dayanışmasıyla ve kolektif mücadeleyle elde edilmiş haklardır.

          Biz gücümüzü üye sayısından, ya da isimlerden almıyoruz. Biz gücümüzü birlikteliğimizden, beraberliğimizden ve dayanışma şevkiyle yoğrulmuş  maden emekçisi kardeşlerimizden alıyoruz.

          Sömürü ve haksızlıklara karşı koyabilmemizin tek yolu birbirimize sahip çıkmaktan geçiyor.

                 Hiç kimse, maden emekçisini işsizlik ve açlığa mahkum etme korkusu salarak  sömürmeye kalkmasın.

         Maden işçisi, açlığı da bilir işsizliği de. Ama aynı maden işçisi,  birlikteliğin ve dayanışmanın gücünü de, hakkını savunmayı da, işçi arkadaşına sahip çıkmasını da çok iyi bilir.

                  Bizim işçi sınıfı olarak hiç kimseyle bir kavgamız olmadı,   olamaz da.

         Bizim tek kavgamız ekmek kavgası.

         Ekmeğimize de ancak hep birlikteyken sahip çıkabiliriz.

                  Örgütlü mücadeleyle hem ekmeğimizi büyütelim, hem hak ettiklerimizi elde edelim,  hem de vahşi sömürü düzenine birlikte karşı koyalım.

              Bizim politikamız,  sahip olduğumuz üye sayısını korumak değil.  Bunu yükseltmek, daha çok işçiye ulaşmak ve daha çok işçinin sesi olabilmek.

         Buradan Şubelerimize,  Şube Başkanlarımıza da sesleniyorum. Yörenizde,  bölgenizde bulunan örgütsüz iş yerleri ve sendikasız işçiler var. İnsanca çalışma koşullarına, sosyal haklara, haklarını savunacak, sesleri olacak bir sendikaya ihtiyacı olan yüzlerce maden emekçisi var.

                  Yılmadan, vazgeçmeden,  hedeflerimizi büyütmeli ve çok daha fazla işçiye ulaşmalıyız. Bu konuda Genel Merkez olarak da yanınızdayız ve her türlü desteğe açığız.         

           Bizler çoğaldıkça güçleniyor, güçlendikçe ailemizi büyütüyoruz.

                    Maden-İş ailemizin her bir ferdi için,  hepimiz omuz omuza,  sırt sırta mücadeleye hazırız.

                             Ege Bölgesi Şubemizin Kongresinde de söylemiştim.  İlçemizde, bir günde 60 bin ton tüvenan bazda kömür üretiliyor. Bu üretim,   disiplin ve yoğun emekle yapılıyor.

           Ama Ege Linyitleri İşletmesi hala müdür atamalarını bekliyor. Gündeme müdür değişikliklerini aldıysanız bunu bir an önce yapmalısınız.    Atama yapılamayan her gün işyerlerimize olumsuz olarak yansımaktadır.

           Bu sektör, yani madencilik disiplin ve ciddiyet ister. Ege Linyitleri İşletmesi burada açık ocak üretiminin yanı sıra özel sektörlerinde sorunlarına çözüm arayan bir konumdadır. Zamanında yapılamayan müdahalelerin sonucu            ağır olur.

            Geleceğinin ne olacağını bilmeyen bir yönetici elini taşın altına sokmaz.                                                 

            Maden-İş Sendikası olarak bu soruna acil olarak çözüm bulunmasını talep ediyoruz.

                Biz Soma maden emekçileri kamu ve özel sektör çalışanları ilçemizde yarınlara umutla bakmak istiyoruz. Soma’yı sadece bireysel işyerleri olarak görmeyin.

        Burada, evine ekmek götürme derdinde olan on binlerce maden işçisi var. Bir yerde bir sorun olduğunda, biz emekçiler tek vücut oluruz. Her kim,  Soma için ne karar alıyorsa bu bilinçle alsın.Dedi

 

                  

 

              

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER