© Soma Haberi 2020

Soma Kozluören Çamlarını Bekiyor

Ağaçlarımıza Dokunmayın

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Köyü'nde termik santral yapamayan Kolin Grubu, Türk piyale ve Kayrak altı köyleri arasında belirlenen yeni yerdeki inşaat çalışmaları devam ediyor. Santral için hafriyat çalışmaları yapan şirketin, kilometrelerce uzunluğundaki enerji ve kömür nakil bantlarının ormandan .geçecek olması belirlenen güzergahta çamların kesilmeye başlaması  Köyü  ikiye bölmüş durumda.Köyde toplantı üzerine toplantı yapan köylüler bir kısmı yerini yurdunu sattı.Santral yapılsın çocuklarımız işsiz kalmasın diye söylerken, diğer kısmı çiğerlerimiz yanıyor.Yüzyıllık ağaçlar kesiliyor oksijen depomuz ortadan kayboluyor dedi.

301 Madencinin  Somada hayatını kaybetmesi, oğlunu maden kazasında kaybeden İsmail Çolak Oğlumu Madende kaybettim.Bu çamlar bizim oğlumuz, babamız,oksijen depomuz kaybetmek istemiyorum dedi şöyle konuştu.Ölümler sadece maden ocaklarında yaşanmıyor.Doğa yok edilerek çamlar, ağaçlar, kesilerek,’de yaşanıyor.

Köylülerin girişimlerine rağmen planda değişiklik yapılmadı ve hattın köyün ormanlık alanının içinden geçmesine karar verildi. Geçen hafta da ormanda ağaçların kesimine başlandı. Yırca da yaşanan  zeytin katliamından sonra  Danıştay kararıyla durdurulan santral yapımı  şirket yetkililerini santralı   Somada  Beş köyün ortasına yapımına başlanılan Santral inşaatı devam ederken santralın  çalışabilmesi için gerekli olan  Kömür ve soğutma suyu sorunu ortaya çıktı.Burada Kamulaştırılma yapılmadığını Kiralama sistemiyle bedelleri  ödenerek  35 Yıllığına  alındığını  bizim köyümüzden de arazisini veren oldu. Şirkette çalışmaya başlayan oldu. Projeler netleşene kadar hiçbir şeyden haberimiz yoktu.  Bizim köyümüzden geçen İki Projeleri var. Birisi soğutma barajı diğeride  yaklaşık  Yirmi Km boyunda  kömür nakliye bantları, enerji hatları ve su boru hatları. Ben bu iki projeye karşı çıktığımı söyledim. Dava açtım. Yeşil hayatının devam etmesi için buradayız dedi.Başka Altanatifler’de vardı Bizim kutsallarımız vardı. Daha kolay olanları vardı.1000 Ağaç gibi kesilerek geçilebilecek olan yerler vardı. Onlar kolay olan yeri seçtiler.Değişik altarnatif olan   yerleri söyledik fakat dinlemediler.

Ağaçların kesilmesini istemiyoruz  Soma Hava kirliliğinde sıralamada olan ilçenin Oksijenlerinin kaybolması üzücü olay dediler.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER