© Soma Haberi 2020

PAMUK 22  LİRA  ALTINDA SATILIRSA ÇİFTÇİ BATAR

Uzun ömürlü yaşamın sürdüğü, havasıyla suyuyla hayat sürdüğü dağların bal ovalarından bereket akan Nazilli tarım ve hayvancılığın buluştuğu yer.

Beyaz altın diye hitap ettikleri Pamuk Menderes ovasında şu anda toplanmaya başlandı.

“Çiftçi fiyat belirsizliği var” dedi ve ekledi.22 liranın altında pamuk satılırsa üretici tepe taklak gider.” dedi. Tarlasına konuk olup pamuk hasadına katıldığımız Nazilli Ziraat odası meclis başkanı Mesut Yörükoğlu Pamukta yaşanan sıkıntıyı şöyle dile getirdi:

PAMUK MİLLİ SERVETTİR

“Kendi tarlamda bugün odamıza ait makinalarla yani Ziraat odasının çiftçilere hizmet için aldığı pamuk toplama makinesi ile bugün pamuk toplayacağım”.

 

“Diğer meyvelerde bağ bozumu pamukta da hasat zamanı vardır. Bu işin en keyifli yeri. Türkiye'de maalesef bu keyifli yerinde, çiftçiler hüsrana uğrayabiliyorlar”. Bu sene olduğu gibi. Bu sezon Pamukçu zor durumda.  Bu iki şekilden nedeniyle zor durumda. Birincisi geçen seneye nazaran rekor durumu daha az. Şu ana kadar Aydın bölgesinde Nazilli bölgesinde pamuk hasadı yapılıyor. Geçtiğimiz sene 550 kilogram verim olan tarlada 400 420 kilo civarında. 500 kilo olanların civarında ise 380 kilolarda kaldığı görülüyor.

Tabii ki bu çiftçi için bir sıkıntı. Tabiatla baş başa kaldığında elde edilen bir sıkıntıdır.” Diğer boyutu ise, 2 sene önceki panda miden dolayı geçiş sürecinde geçtiğimiz sene Çin'in çok fazla mal stoklaması. Pamuğa ihtiyaç duyulmasından doğru ulaşılan bir az talepten yükselen bir pamuk vardı”.

 

“Geçtiğimiz sene çiftçi 8-9 lira Umut ederken 12 liradan kapattı. Daha sonraki gelişmelerle bu fiyat 20 22 lira bandına çıktı. Bu beklenti Bu fiyatın artışı, bölgemizdeki ve tüm Türkiye'deki çiftçileri, harekete geçirdi. 1 ürün olan Aydın bölgesinde ki Pamuk daha önceleri yerini kaybetmişti. Bu sene tekrar 1 ürün pozisyonuna geldi.

 Şu anda pamuk büyük bir sıkıntı içinde. Neden bu sıkıntı içerisinde. Pamuk bir anda 15-16 lira bandına düştü. Eğer bu seviyede giderse, çiftçi batar. Çiftçi iflas eder. Pamuğun dalından düşen çiftçi İflah olmaz derler bizim atalarımız. Pamuk dalı çok küçüktür.

 Düştüğün zaman bir daha iflah olamazsın. Herhalde bu sene bir şekilde oraya doğru gidiyoruz.”

Çiftçinin Hükümetten Beklentileri Var.

 

“Türkiye'de pamuk koruma altına alınmalı.

Günümüzde hem mahlaç pamuk çekirdeğinden elde edilen, pamuk yağı gümrüksüz olarak Türkiye'ye girmekte. Bunun kesinlikle engel olunması. Vergilendirilmesi lazım. Türk çiftçisinin  Türk pamukçusunun korunması lazım.”

 

PAMUK 22  LİRA  ALTINDA SATILIRSA BATAR

 

“Eğer siz bunu yapmazsanız. İçerideki arz talep dengelerini bozarsınız. Pamuğu da 15 lira 16 liranın üzerine çıkaramazsınız. Eğer pamuk 22 liranın altında olursa çiftçi zarar eder. Bunun karşılığı da kesinlikle ithal edilen pamuk yağına, han pamuğı belgelendirilmesi gerekir.”

DIŞARIDAN ALDIĞINIZ PAMUĞA GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİN

“Yani buna gümrük vergisi konulması gerekir. Diğer sıkıntı ise hükümetimizin kesinlikle Tariş ,Çukabirlik, Ant Birlik gibi birliklere pamuk alanında kullanılmak üzere ucuz kredi verilmesi lazım. Çiftçinin elindeki malı daha değerli alınabilir. Destekleyebilir. Çiftçinin Bir dahaki yıllarda, pamuğu Bir dahaki sezonda ekmesini sağlar. Öbür türlü çiftçinin hali harap.”

PAMUK KOLAY YETİŞMİYOR.

“Dekar'da 50 kilo Toprak gübresi atıyorlar. 20 torba Toprak gübresi nitrat gübresi atıyorsunuz 375 lira. Mazot ve işçilik var. Mazotun tutarsız seviyede olması dün 30 liraydı bugün 23 liraya kadar indi. Tüm bunlar hesaplandığında. Çiftçinin pamuğu 22 liradan aşağı satmaması lazım.”

BÖLGEMİZDEKİ TARİŞ FİYAT AÇIKLAMADI

“Bugün bölgemizde Nazilli Tariş var. Halen taban fiyatı belirleyemediler. Alacağı fiyatı belirleyemedi. Piyasaların dengesizliği dışarıdan ithal edilen Pamuk çekirdeği bunlar piyasayı belirliyor. Bu piyasanın belirlenmesi için hükümetin elinden gelen desteği vermesi lazım. Tarişinde en az 22 lira fiyat açıklaması lazım. Eğer çiftçi bu sene 14-15-16 liradan pamuk satarsa sezon sonuna gelirse bilin ki gümler. İşi biter Bir daha da geriye dönüp bakmaz. Pamuk çok önemli bir endüstriyel madde bunu 30 tane katma değeri var. Bunun kağıttan, yağdan, sayamadığımız  30 tane artı değeri var. Bu Ege için Türkiye için olmazsa olmaz Bir üründür bunun kesinlikle desteklenmesi lazım. Kazanan bir Türkiye için desteklenen bir çiftçi olması lazım.”

BİZ BU PAMUĞU MAKİNA İLE TOPLAMAZ İSEK ZARAR EDERİZ

“Makine ile toplamakla elle toplamak arasındaki fark.

Biz bu pamuğu elle toplamış olsak zaten işin içinden çıkamayız. 4 liraya kadar ücret vermemiz lazım. Satılan 16 yıllık pamuğun siz 4-5 lirasını toplamaya verirseniz geri kalan 3'te 2si sizin neyinize yetecek. Gübrenize mi yetecek ilacınıza mı  yetecek diğer masraflarına da mı yetecek. Yaşayacağınız bakacağınız eve mi yetecek. Allah'tan bu makineler var. Bu makineler büyük imkan sunuyor. Açıklanan fiyatlarla piyasada bir değerleme plan yaratıyor. Çiftçilerimize yararı olmaya çalışıyoruz”.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER