Özelden 7 Bakana 80 Soru
GÜNDEM0
ÖZGÜR ÖZEL’DEN 7 BAKANA 80 SORU:
CHP’Lİ ÖZEL MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ RAPORUNDA YER ALAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİN HAYATA GEÇİRİLİP GEÇİRİLMEDİĞİNİ SORDU
11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Komisyonun çözüm önerilerini hayata geçirip geçirmediklerini tüm Bakanlıklara tek tek sordu. CHP’li Özel;
“Geçen sene ortaya çıkmış 256 sayfalık bir rapor var. Bu raporda Mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara çözüm önerileri ortaya konulmuş. Soma Komisyonunda olduğu gibi bu raporun da hasır altı edilmesini istemiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tek tek bu çözüm önerileri üzerinden Bakanlıklara bugüne kadar neler yaptıklarını sorduk. Bundan sonra da tüm Komisyon raporlarının takibi ve uygulamaya konulması için benzer denetim süreçlerini kullanacağız. İktidarda da olsak, muhalefette de olsak, bu parlamento yazılı bir rapor ürettiyse bizler dört gözle bunu takip edecek, tek tek her satırını okuyacağız. Bunu zaten baştan beri Soma Komisyonu için de söylüyorduk. 24. Dönem bittiği için bu rapor rafa kaldırılmış gibi düşünülebilir ama aslında bu rapor bir tavsiye niteliğinde tüm ilgili Bakanlıklara Haziran ayının başında Meclis tarafından yollanmış. Biz önceki gün bu Raporunun tespit ve önerilerinin değerlendirilmesi, çözüm önerilerinin tartışılması ve yol göstermesi amacıyla yeniden Meclis gündemine gelmesi için bir genel görüşme önergesi de verdik. Şimdi de bu Raporun ortaya koyduğu çözüm önerilerini Bakanlıklar nezdinde takibini yapacak ve bu işin peşini bırakmayacağız.” diye konuştu.
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonunun çözüm önerilerinden bazıları şöyle:
- ILO’nun mevsimlik tarım işçileri de dahil tarımda ücretli çalışanlara diğer sektörde çalışanlarla aynı düzeyde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili korunma imkanı sağlayan 184 sayılı “Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi” onaylanmalıdır.
- Mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma şartları ve ulaşım, barınma, sağlık ve eğitim hizmetleri başta olmak üzere sosyal hayatlarının iyileştirilmesiyle ilgili tedbirlerin uygulanmasına yönelik koordinasyon görevi ve icrai yetkilerin merkezde İçişleri Bakanlığı, taşrada mülki idare amirine tevdi edilmesini öngören yasal bir düzenleme yapılmalı ve dayanağını bu yasal düzenlemeden alan, Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren bir Yönetmelik çıkarılmalıdır.
- Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesine yönelik olarak hazırlanacak yasal düzenlemeler uygulamaya girene kadar, mevcut 2010/6 sayılı Başbakanlık Genelgesinin, yenilenmesi, uygulanması ve denetiminin sağlanması gereklidir.
- Mevsimlik tarım işçilerinin ikamet ettiği illerin izleme kurulları tarafından Aile Hekimliği Bilgi Sistemi, Milli Eğitim Müdürlüğü kayıtları ve muhtarlıklar kullanılarak il/ilçede mevsimlik gezici tarım işçilerinin sayısının ve gideceği il/ilçelerin belirlenmesi sağlanarak, mülki idare amiri tarafından gidilecek il/ilçelere bildirilmesi sağlanmalıdır.
- Göç dönemlerinde şehirlerarası ulaşımlarında tren seferleri veya vagon sayısı artırılmalı ve tren ücretlerinde indirim yapılması suretiyle işçilerin daha ucuz ve güvenli olan tren yolculuklarına yönlendirilmeleri teşvik edilmelidir.
- Göç mevsiminde artan güvenli ulaşım aracı ihtiyacının karşılanması ve mevsimlik tarım işçilerinin kalkış ve varış noktaları ile göç güzergâhlarının belirlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı koordinasyonu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ulaşım planlaması yapılarak ulaşım güvenliğine yönelik trafik denetimleri artırılmalıdır.
- Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin uzun mesafelerde üstü kapalı araç kasalarında yolcu taşımacılığı yapılmasına izin veren 130’uncu maddesi uzun mesafelerde araç kasalarında yolcu taşınmasını yasaklayacak şekilde değiştirilmelidir.
- Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin lastik tekerlekli tarım traktörleri ile insan taşınması esaslarını düzenleyen 131’inci maddesinin dördüncü fıkrasına bu tür taşımacılığın yalnızca kısa mesafede yapılabileceği koşulu eklenmelidir.
- İllerin ürün çeşidi, arazi büyüklüğü ve tarımda çalışma süreleri dikkate alınarak; tuvalet/banyo, çamaşır yıkama, sosyal yaşam alanı ile eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya dönük yapıların (zemin, su deposu, yanmaya karşı dayanıklı malzemeden üretilmiş sahra çadırı vb.) yer aldığı toplulaştırılmış geçici yaşam alanları mülki idare amirinin uhdesinde oluşturulmalı ve idame edilmelidir.
- Mevsimlik tarım işçilerinin ikamet ettikleri yerleşim birimlerinde aile hekimi ve aile sağlığı elemanı eksikliği giderilmelidir.
- Tetanos aşıları tüm mevsimlik gezici tarım işçilerine ücretsiz olarak yapılmalıdır.
- Tarım sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönünden alınacak genel önlemler çerçevesinde; bütün çalışanlara yapılacak işin tehlikelerini ve korunma yöntemlerini de içerecek şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmelidir.
- İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının tarım sektöründe etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, iş müfettişlerine gerekli eğitimler verilmeli, tarım işyerleri kayda alınarak işverenlik çerçevesi oluşturulmalı ve iş müfettişlerinin tarım alanlarına kolayca ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Ayrıca bu işyerlerinde mevzuat gereği görevlendirilecek iş güvenliği uzmanlarının tarım sektörü ve tarımsal faaliyet konularında bilgi sahibi olmaları zorunlu tutulmalıdır.
- Ailesinin tarım işçisi olarak çalışması nedeniyle eğitimi aksayan öğrenciler için ikamet ettikleri illerde özel müfredat hazırlanarak hızlandırılmış eğitimleri gerçekleştirilmelidir.
- Mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak üzere gittiği yerlerdeki okullar gerektiği takdirde “taşıma merkezi olarak eğitim veren kurumlar” içerisine dâhil edilmeli ve öğrencilere ücretsiz taşıma ve yemek hizmeti sunulmalıdır. Taşımalı Eğitim Modülü ile söz konusu hizmetlerin takibi sağlanmalıdır.
- Tarımda geçici (süreksiz) çalışanlara uygulanan sosyal güvenlik rejimleri arasında norm ve standart birliği sağlanmalıdır. Sigortasızlığa yönelik etkin denetim yapılmalıdır.
-
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkânı olmamıştır. Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir. Bu bağlamda söz konusu Rapor’da yer alan çözüm önerilerinden;
- Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları için taşımalı eğitim, gezici öğretmenlik uygulaması veya mobil eğitim gibi imkânlardan en uygun olanı seçilerek eğitimlerine devam etmeleri noktasında bugüne kadar gerçekleştirilen uygulamalar nelerdir?
- Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanan “Mevsimlik Gezici Tarım İşçisi Çocuklarının Eğitimi” konulu ve 2011/25 sayılı Genelge hükümleri gereği ne gibi uygulamalar gerçekleştirilmektedir?
- Ailesinin tarım işçisi olarak çalışması nedeniyle eğitimi aksayan öğrenciler için ikamet ettikleri illerde özel müfredat hazırlanarak hızlandırılmış eğitimleri gerçekleştirilmekte midir? Yıl içerisinde müfredatta işlenecek tüm konuların yetiştirileceği özel eğitim takvimleri oluşturulmuş mudur? Oluşturulmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından bugüne kadar kaç gezici öğretmen görevlendirilmiştir? Mobil okul veya çadır okul olarak adlandırılan uygulamalar başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi illerde uygulamaya konulmuştur?
- Mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak üzere gittiği yerlerdeki okullardan kaçı “taşıma merkezi olarak eğitim veren kurumlar” içerisine dâhil edilmiştir? Bu tip okullarda öğrencilere sunulan hizmetler “Taşımalı Eğitim Modülü” aracılığıyla takip altına alınmış mıdır?
- Öğrencilerin kayıtları, sürekli ikamet ettikleri yerlerde bulunduğundan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı gibi sınavlara ailelerinin tarım işçiliği yaptıkları yerlerde girmeleri için bugüne kadar ne gibi kolaylıklar sağlanmıştır?
- Ebeveynlerin, çocukların eğitime devam etmesi konusunda ikna edilebilmeleri için raporda önerilmiş olan “şartlı nakit transferi” ile bugüne kadar kaç aileye ve toplam ne kadar destek verilmiştir?
- E-okul sisteminde; öğrenci nakil nedenleri arasında yer alan “her ikisi de çalışan velilerin iş yeri adresi kayıt bölgesi içerisinde” seçeneği yerine “mevsimli tarım işçisi öğrencisi” seçeneği kullanılmakta mıdır? E-okul sisteminde kaç öğrenci “mevsimlik tarım işçisi öğrencisi” olarak gösterilmektedir?
- İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olmak üzere ilgili kurumlar tarafından söz konusu öğrencilerin kırtasiye ve okul kıyafeti gibi eğitim malzemesi ihtiyaçlarının karşılanması için hangi hizmetler sunulmaktadır?
- Mevsimlik tarım işçilerinin geçici yerleşim yerlerinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerince okul çağına gelmemiş çocuklar için kreş ve bakımevi hizmetleri sunulmakta mıdır?
- Ülke genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumları ile ilkokul ve ortaokullarda öğrencilere yönelik sunulan her türlü eğitim hizmetine ilişkin verilerin toplanması, analiz edilmesi, değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bilgi sistemlerinde mevsimlik tarım işçisi ailelerin okul çağındaki çocuklarının ayrı olarak ele alınmakta mıdır?
- Eğitimine devam edememiş, mecburi öğrenim çağı dışına çıkmış, eğitim imkânlarından faydalanamamış ve halen eğitime ulaşamayan tarım işçileri, Halk Eğitimi Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezleri eliyle Açık Öğretim Okullarına yönlendirilmekte midir? Açık Öğretim Okulları Bilgi Yönetim Sistemi üzerinde gezici tarım işçilerinin verileri ayrı olarak tutulmakta mıdır?
- Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocukların eğitim haklarından faydalandırılması için Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlükleri tarafından ne gibi çalışmalar sürdürülmektedir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkânı olmamıştır. Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir.
Bu bağlamda;
- Manisa il merkezi ve ilçelerine gelen mevsimlik tarım işçilerinin sayısı kaçtır?
- Bu işçiler için toplam kaç adet yerleşim yeri kurulmuştur?
- Manisa’da kurulan “İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu” sayısı kaçtır?
- 2010- 2015 yılları arasında, yıllar itibariyle METİP projesi kapsamında Manisa’ya gönderilen ödenek nedir? Varsa bu ödeneğin miktarı ve harcama dağılımı nedir?
- Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatında karşılaşılan sorunlara ilişkin bugüne kadar Manisa özelinde herhangi bir rapor hazırlanmış mıdır?
- Bakanlığınızca Manisa’daki METİP faaliyetlerine yönelik denetimler yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu denetimlerin tarihleri ve denetim sonuçları nasıldır?
- Sosyal dışlanmaya maruz kalan mevsimlik tarım işçileri için sosyal içerme politikalarının aktif bir şekilde hayata geçirilmesi için ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Mevsimlik tarım işçilerinin çalıştıkları illerde, tuvalet/banyo, çamaşır yıkama, sosyal yaşam alanı ile eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya dönük yapıların (zemin, su deposu, yanmaya karşı dayanıklı malzemeden üretilmiş sahra çadırı vb.) yer aldığı toplulaştırılmış geçici yaşam alanları kurulmuş mudur? Bugüne kadar hangi illerde toplulaştırılmış geçici yaşam alanları oluşturulmuştur?
- 2010/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde öngörüldüğü şekilde, bugüne kadar mevsimlik tarım işçilerinin konaklama alanları için hangi illerde kaç adet Hazine arazisi tahsis edilmiştir? Hazine arazisi tahsis edilmeyen illerde özel kiralama yoluyla kaç adet alan temin edilmiştir?
- Mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan toplulaştırılmış barınma alanlarında Toplum Yararına Çalışma Programı çerçevesinde kaç adet görevli istihdam edilmiştir?
- Mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan toplulaştırılmış barınma alanlarındaki atıkların yerel yönetimlerce toplanması noktasında nasıl bir uygulama söz konusudur?
- Mevsimlik tarım işçiler için oluşturulan toplulaştırılmış barınma alanlarının güvenliği nasıl sağlanmaktadır?
Mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak için gittikleri yerlerde oy kullanmalarını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması düşünülmekte midir
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkanı olmamıştır. Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir.
Bu bağlamda Raporun içinde yer alan çözüm önerilerinden;
- Bakanlığınızca taşra teşkilatına verilen tarım makinelerinin güvenli kullanımı, zirai mücadele ilaçlarının bilinçli kullanımı ve tarımda iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine mevsimlik işçilerin de dahil edilmesi yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
- Halihazırda kullanılan traktörlerden eski ve güvenlik donanımlarından yoksun traktörlerin hurda indirimi vb. teşviklerle yenilenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
- Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğince çiftçilerin yeni ve daha güvenli tarım aletlerine geçişlerinin teşvik edilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Tarım kimyasallarının gereksiz kullanımını önlemek için bu kimyasalların reçete ile satılması hususunda Bakanlığınızca daha sıkı ve etkin bir denetim sağlanması amacıyla hangi önlemler alınmıştır?
- Tarım kimyasalları üreticileri ve distribütörlerinin, bütün ürünlerin içine; işçilerin ve işverenlerin anlayacağı nitelikte bu kimyasalların ne gibi etkileri olabileceği, bu etkilerden korunmak için neler yapılabileceği, beklenmedik maruziyetlerde neler yapılması gerektiği vb. hususları görsel ve okunabilir büyüklükte yazılarla Türkçe olarak ifade eden “Malzeme Güvenlik Bilgi Formu” benzeri bilgilendirme formları koyması için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Mevsimlik tarım işçilerinin mutlak yoksulluk içinde olmaları ve hayatlarını idame ettirecekleri gelirden yoksun olmaları nedeniyle, yerelde desteklenen tarımda istihdam politikaları için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkanı olmamıştır. Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir.
Bu bağlamda söz konusu Rapor’da yer alan çözüm önerilerinden;
- Mevsimlik tarım işçilerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan gıda ve yakacak yardımlarının artırılması için herhangi bir düzenleme yapılmış mıdır?
- Yerleşim alanları yakınında ortak çamaşırhane ve mutfak kurulması için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mevsimlik tarım işçisi ailelerin küçük çocukları için kreş ve bakım evlerinin kurulması için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mevsimlik tarım işçisi kadınların analık sigortasından yararlanması için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mevsimlik kadın tarım işçilerine, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık eğitimlerinin verilmesi için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
Çocukları eğitime devam eden mevsimlik tarım işçisi yoksul ailelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılacak ayni ve nakdi yardımlarda öncelik verilmesi yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkanı olmamıştır. Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir.
Bu bağlamda söz konusu Rapor’da yer alan çözüm önerilerinden;
- ILO’nun 184 sayılı Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Sözleşmesi’nin ülkemizce onaylanması için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır? İlgili sözleşmenin ne zaman onaylanması düşünülmektedir?
- Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma saatlerinin yasaların belirlediği günlük çalışma saatlerine çekilmesi yönünde herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
- Mevsimlik tarım işçilerinin kayıt dışılık sorununun çözülmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yürütülmüştür?
- Mevcut iş mevzuatının birçok tarım işçisine yeterli koruma sağlamamasından doğan problemlerin önüne geçmek için hangi çalışmalar yapılmıştır?
- İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının tarım sektöründe etkin bir şekilde uygulanabilmesi için, iş müfettişlerine gerekli eğitimlerin verilmesi, tarım işyerlerinin kayda alınarak işverenlik çerçevesinin oluşturulması ve iş müfettişlerinin tarım alanlarına kolayca ulaşabilmeleri için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
- Görevlendirilecek iş güvenliği uzmanlarının tarım sektörü ve tarımsal faaliyet konularında bilgi sahibi olmaları için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Tarımda kullanılan makine ve ekipmanın tasarımı, üretimi, kurulumu ve kullanımı hakkında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen güvenlik standartlarına uygunluğunun tesisinin sağlanması ve denetimlerinin yapılması amacıyla bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Ziraat Odalarının (gerekli belgeler verilmeden önce); işverenlere veya tarla sahiplerine yönelik kendilerinin ve tarım işçilerinin sağlık ve güvenliklerini koruyucu her türlü tedbiri almalarının gerekliliğine yönelik bilinçlendirme eğitimleri düzenlemesi hususunda bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü çerçevesinde oluşturulan Ortak Danışma Kurulunun katılımcı kurumlarının arttırılması ve toplantıların daha sık periyotlarla yapılması yönünde herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
- Mevsimlik tarım işçilerinin Sigorta Primine Esas Kazanç asgari tutarı üzerinden sigorta primlerine ilişkin kısımlarının devlet prim desteği kapsamına alınması yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
- Tarımda süreksiz (geçici) çalışanlara uygulanan sosyal güvenlik rejimleri arasında norm ve standart birliğinin sağlanması için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Genel sağlık sigortası primleri Devlet tarafından ödenmek suretiyle sağlık yardımlarından (60/c-1 eski adıyla yeşil kartlı) yararlandırılan mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu sigortalılığa geçişleri ve hizmet sonrası tekrar 60/c-1’e geçiş işlemlerinin karşılıklı olarak kolaylaştırılması amacıyla bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- 5510 sayılı Kanun’un Ek-5’inci maddesinde mevsimlik tarım işçilerinin “isteklerine” bırakılan sigortalılık “zorunlu” hale getirilmesi için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
- Mevsimlik gezici tarım işçilerine ödenecek ücretin (günlük, haftalık ve aylık olarak) asgari ücret ve piyasa koşulları dikkate alınarak belirlenmesi için ve ücretlerini alamadıkları durumda uyuşmazlıkların çözümü için hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu hususlardaki yetkili birim hangisidir?
- Yürürlükteki ilgili mevzuat (Tarım Aracılığı Yönetmeliği, 2010/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi) uyarınca belgelendirmeleri gereken mevcut tarım aracılarının faaliyetlerinin kayıt altına alınmasına yönelik etkin bir denetim ve takip sistemi kurulmuş mudur?
- Mevsimlik tarım işçilerinin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması için hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Tarımda çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik caydırıcı nitelikte gerekli mevzuat düzenlemesi yapılmış mıdır?
- Mevsimlik tarım işçilerine ikamet yerlerinde daimi iş imkanları (tarım ve sanayileşme politikaları vb.) sağlanması ve göçü engelleyici teşvikler noktasın ne gibi adımlar atılmıştır?
- 16-17 yaş grubu çocukların mevsimlik ve gezici olarak tarım işlerinde çalışmalarının sonlandırılması için ne gibi tedbirler alınmıştır? Bu çocuklardan çalışmak isteyenlerin mesleki eğitime yönlendirilmesi hususunda herhangi bir uygulama veya düzenleme mevcut mudur?
-
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkanı olmamıştır.
Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir.
Bu bağlamda Raporun içinde yer alan çözüm önerilerinden;
- 5 Şubat 2015 tarih ve 29258 sayılı Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimler Yönetmeliği ile Toplum Sağlığı Merkezlerinin mevsimlik nüfus hareketlerine ilişkin görevleri arasında “Mevsimsel tarım işçilerine sunulan sağlık hizmetlerinin kayıtlarını, Kurumun belirlediği standartlar doğrultusunda tutmak; bu kayıtları ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda kişinin kayıtlı olduğu aile hekimliği birimi ve toplum sağlığı merkezi (TSM) ile paylaşmak” hüküm altına alınmıştır (md.30 2/b). Söz konusu verilerin yalnız aile hekimliği sistemi ile entegre edilmekle kalmayıp mevsimlik tarım işçilerine hizmet sunacak diğer kamu kurumları ile de paylaşılması yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Tarım işçisi ailelerin gezici olarak çalışmaları nedeniyle sağlık hizmeti sunulması için yerlerinin tespit edilmesinde yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Şehir merkezlerine uzak alanlarda çalışan işçilerin ve ailelerinin bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı düzenli sağlık taramaları, çocukların gelişimi ve gebelik takiplerini periyodik olarak yapan mobil sağlık ekiplerinin sayısının artırılması yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mobil sağlık ekiplerinin, işçilerin çalışma saatlerinde değil tarlaya döndükleri saatlerden sonra, akşam saatlerinde hizmet sunması yönünde herhangi bir düzenleme yapılmış mıdır?
- Aile hekimliği veri tabanına kişilerin mevsimlik tarım işçisi olup olmadığı ve göç bilgilerinin eklenmesi yönünde herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
- İşverenlerin tarım işçilerinin kaza ve yaralanmalarına karşı ilkyardım malzemesi dolabı bulundurması için gerekli düzenlemeler yapılmış mıdır?
- Şebeke suyunun tarım işçilerinin bulundukları yerlere taşınmasının mümkün olmadığı yerlerde tarım işçilerinin su ihtiyacı için kullandıkları kuyu suları, tankerlerle taşınan sular ve dere ya da kanallardan sağlanan sular düzenli olarak tetkik edilmesi ve dezenfeksiyonu için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Tarım işçilerinin tarım alanlarında çalıştıkları dönemde bireysel klorlamayı gerçekleştirebilmeleri önem taşımaktadır. Bu bakımdan tarım işçileri klor kullanımı ile ilgili bilgilendirilmesi, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı bölgelerde klorun devlet eliyle dağıtılması yönünde bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Toplum Sağlığı Merkezleri farkındalık oluşturmak için mevsimlik tarım işçilerinin kolaylıkla anlayabileceği dilde, açık bilgiler ihtiva eden afiş, kitapçık vb. eğitici materyaller hazırlamış ve dağıtmış mıdır?
- Koruyucu sağlık hizmetlerine erişimi artırmak için, mevsimlik tarım işçilerinin ikamet ettikleri illerde aile sağlığı merkezleri arttırılmış mıdır?
- Tetanos aşılarının tüm mevsimlik gezici tarım işçilerine ücretsiz olarak yapılması herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Tarımsal üretimin yoğun olduğu illerde ise Toplum Sağlığı Merkezlerinin sayı ve nitelik açısından geliştirilmesi ve insan gücü ihtiyacının giderilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik, Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Özgür Özel
Manisa Milletvekili
6 Temmuz 2015 tarihinde Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde yaşanan trafik kazası sonucu çoğu genç kadınlardan oluşan 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiş, bu facianın ardından mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yeniden kamuoyunun gündemine oturmuştur.
Kasım 2014’te Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde çalışan işçileri Gelendost’a götüren midibüsün kaza yapması ve kazada 17 işçinin ölmesi üzerine 11 Kasım 2014 tarihinde TBMM’de Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, 13 Ocak 2015 tarihinde görevine başlayan bu Komisyon Mart 2015’te raporunu tamamlamamıştır.
24. Dönem yasama faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle söz konusu Komisyonun hazırladığı bu rapor gündeme alınamamış, TBMM’de görüşme imkanı olmamıştır. Söz konusu rapor 03.06.2015 tarihinde TBMM tarafından ilgili Bakanlık ve kurumlara gönderilmiştir.
Bu bağlamda söz konusu Rapor’da yer alan çözüm önerilerinden;
- Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım ve taşıma koşullarının standartlara uygun yapılması için gereken önlemlerin alınmasını sağlayacak yasal düzenlemelere ilişkin bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Tarım işçilerinin göç dönemlerinde tren seferlerinin artırılması, ek seferlerin konulması veya vagon sayısının artırılması yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki dönemde böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Tarım işçilerinin trenle yolculuğunun özendirilmesi yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mevsimlik tarım işçilerinin göç takvimleri/güzergahlarına ilişkin harita oluşturularak tarım işçilerinin güvenliğine yönelik trafik denetimlerinin alınmasına ilişkin bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Göç mevsiminde artan güvenli ulaşım aracı ihtiyacının karşılanması ve mevsimlik tarım işçilerinin kalkış ve varış noktaları ile göç güzergahlarının belirlenmesi amacıyla bir ulaşım planlaması yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Karayolları Trafik Yönetmeliğinin uzun mesafede üstü kapalı araç kasalarında yolcu taşınmasına izin veren 130’uncu maddesinin değiştirilmesi ve bu uygulamanın yasaklanması yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Karayolları Trafik Yönetmeliğinin lastik tekerlekli traktörlerle insan taşınmasını düzenleyen 131’inci maddesinin değiştirilmesi yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Mevsimlik gezici tarım işçilerinin ulaşımını sağlayan araçlar için alınmak zorunda olan D2/D4 belgesinin bedellerinin düşürülmesi için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- Özellikle mevsimlik tarım işçilerinin göçü sırasında yol denetimlerinin uygulanması ve bu denetimlerin daimi hizmet olarak devam ettirilmesi için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
- 2010/6 sayılı Başbakanlık Genelgesinin, mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım sırasında şehir içinde otogar ve istasyonlarda, parklarda vs. elverişsiz koşullarda konaklama ve beklemelerine engel olmak için bu işçilere kamuya ait alan ve tesislerden yararlanma imkanı sağlanmasını öngören 3’üncü maddesinin hayata geçirilmesi için bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?
- Mevsimlik tarım işçisi gönderen illerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım masraflarının karşılanması yönünde bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise önümüzdeki süreçte böyle bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
İlginizi Çekebilir