© Soma Haberi 2020

ONBİNLERCE HEKTAR ORMAN YANDI

Türkiye'de artan hava sıcaklıkları ile birlikte çıkan orman yangınlarında, birçok ormanla birlikte dikili alanlar ve çevrede bulunan ağaçlar da zarar gördü.

Geçtiğimiz gün Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Yarbasan Mahallesi ve civarında çıkan orman yangınında birçok zeytinlik alan zarar gördü. 12 saat süren yangında yaklaşık 10.000 dekar, 1000 hektar zeytinlik yandı. Yangında 5 ev ve hayvanlarda kayıplar olduğu öğrenilirken, yangına 5 uçak, 4 helikopter ve onlarca araç müdahale etti.

Yangın mahallinde incelemede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, vatandaşların tek dileğinin devletin yardım elini uzatması olduğunu belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç şunları söyledi:

DEVLET YARDIM ELİNİ UZATMALI

"Manisa'nın Salihli ilçesi Yarbasan Mahallesi'nde 21.06.2024 günü öğle saatlerinde başlayan yangın gece boyunca devam etti. Bu bölgede Kara Savcı, Yarbasan bölgesi, 4-5 ev, traktör ve ekipmanlar, hayvanlarda kayıplar var. Zeytinlik alanlar yandı. Bu yanan bölgeye devletimizin bir an önce el uzatması gerekiyor. Biz oda başkanı olarak mahalle mahalle, köy köy gezerek ne kadar zarar var tespit etmeye çalışıyoruz. Devletimizden destek istiyoruz."

Yangın bölgesini gezen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlı oğlu ise şunları ifade etti: "Yaklaşık 10.000 dekar bir alan üzerinde yanan zeytinlikler içerisindeyiz. 12 saat süresince yanan bölgede 5 uçak, 4 helikopter ve onlarca araç müdahale etti. Çıkan yangını 5 uçak ve 4 helikopterle, onlarca araçla 12 saat sonra zorlukla söndürebildiler. Çıkan yangın sonrası Türkiye'nin her yerinde benzer yangınlar vardı.

“BEKİR PAKDEMİRLİ İNADI YÜZÜNDEN  ONBİNLERCE HEKDAR ALAN YANDI”

2019 yılına dönmek istiyorum. 2020 yılında dönemin Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin inadı yüzünden on binlerce hektar ekili alanımızın yandığını gördük. Tarım Bakanı o zaman inat etmişti. 3-4 uçakla Türkiye'deki çıkan yangınları söndüreceğini iddia etmişti. Şu anda uçak filomuz 26'ya çıkmış durumda. Sadece buradaki yangın için 5 uçak kullanılmış. Geçmişe dönüp baktığımız zaman, yapılanın ne kadar bir aymazlık olduğunu ve bu ihanet yüzünden on binlerce dekar ormanımızın nasıl yandığını görüyoruz."

Salihli Yarbasan Mahalle Muhtarı da yangın hakkında bilgi vererek, "Öğle saatlerinde başlayan yangında ciddi miktarda zeytin ağacımız zarar gördü. Evlerimizden yananlar oldu. Traktörleri yananlar oldu. Bu konuda devletimizin bize yardım etmesini talep ediyoruz," dedi.

Yangın bölgesini gezen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Yarbasan Mahalle Muhtarı ve vatandaşlarla incelemelerde bulundu. Gündüz 11 sıralarında başlayan yangın gece birlere kadar devam etti. Burada Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın söndürme ekipleri, havadan müdahalede 5 uçak ve 4 helikopterle 12 saat boyunca yangına müdahale etti. Bunun dışında çevre köylerdeki insanlar da traktör ve diğer ekipmanlarıyla gelip yangın söndürmeye katkıda bulundu. Ancak 12 saatte durdurulabilen bir yangın oldu.

DEVLET YARDIM ELİNİ UZATMALI

Hava sıcaklığı yüksek ve çok ciddi rüzgar var. Bu durumun birleşmesiyle Manisa'nın birçok yerinde aynı anda onlarca yangın çıktı. Şu anda en büyük hasarın olduğu yerlerdeyiz; binlerce dekar zeytinlik alan yanmış durumda. Bunun dışında bağlar da zarar görmüş durumda. 5 tane yanan ev, traktörler ve ekipmanlar var. Bu bölgede zarar oldukça büyük. Devletin yapması gereken şeylerden biri, çiftçilerimize ve zarar gören insanlarımıza bir an önce yardım elini uzatmaktır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER