MHP’Lİ AKÇAY, ‘ ÖĞRETMEN, SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE YERÜSTÜ MADEN ÇALIŞANLARINA FİİLİ HİZMET ZAMMI VERİLMESİNİ’ TEKLİF ETTİ
GÜNDEM0
MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri devam torba kanun tasarısında yerüstü maden ocakları, sağlık kuruluşlarında sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında görev yapanlar, öğretmenler ve silah ve mühimmat imalatı yapan fabrikalarda çalışanlara yılda 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesine yönelik önerge verdi.
Maden ocaklarının yerüstünde çalışanlara yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilmelidir
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 40 ıncı maddesine yeraltı maden ocaklarında çalışanlara 180 gün fiili hizmet zammı uygulanmaktadır. Bu doğru bir uygulamadır. Ancak, aynı maden ocaklarında yerüstünde oldukça zor koşullarda çalışıp aynı kömür tozunu soluyanlar fiili hizmet süresi hakkından yararlanamamaktadır. Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yeraltı işlerinde yerüstünde çalışanlara bir yılda 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.
Sağlık çalışanlarına yılda 90 gün fiili hizmet zammı verilmelidir
Sağlık Kurumları 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Birçok mesleki riskle karşı karşıya kalarak hizmet veren hekimlerimiz ve yardımcı sağlık çalışanları, kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok sorunla mücadele etmektedir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında şiddet öyle bir hal almıştır ki Türkiye’de ilk defa bir meslek grubuna yönelik şiddetin önüne geçilmesi için TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Binlerce sağlık çalışanı her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Personel eksikliğinden kaynaklanan yoğun iş yükü, yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer hekimlerimizi ve diğer sağlık çalışanlarımızı her geçen gün yıpratmaktadır. Kendi sağlıklarını direkt etkileyen birçok unsura maruz kalan sağlık çalışanlarının hastanelerde yaşanan aşırı yoğunluk ve fazla iş yükü nedeniyle psikolojileri olumsuz etkilenmektedir. Bu yoğun tempo ve zor şartlar altında hizmet veren ülkemizdeki en zor mesleklerden biri olan hekimlere ve onlara yardımcı diğer sağlık çalışanlarına yılda 90 gün “fiili hizmet zammı” verilmelidir.
Öğretmenlere fiili hizmet zammı verilmelidir
Öğretmen ve derslik açığı, okullardaki teknik ve fiziki alt yapı imkânlarının yetersizliği, kalabalık sınıflar, öğretmenlere yönelik itibarsızlaştırma politikaları, okullarda yaşanan güvenlik sorunu, öğretmenlere yönelik artan şiddet olayları, öğretmenlerin yaşadığı maddi sıkıntılar, eğitim çalışanlarının özlük ve sosyal haklarının gün geçtikçe tırpanlanması gibi onlarca sorun altında fedakârca görevlerini yapan öğretmenlerimiz her geçen gün yıpranmaktadır. Geleceğimizin güvenceleri olan çocuklarımızı hayata hazırlayan, bilgiyle tanıştıran ve onlara irfan kazandıran, milletimizin gelişmesi ve aydınlanması amacıyla her türlü fedakârlığı gösteren öğretmenlerimize yılda 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.
Silah ve mühimmat imalatı yapan fabrikalarda çalışanlara fiili hizmet zammı verilmelidir
Fiili hizmet zammının uygulanmasının özünde ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan sigortalıların korunması düşüncesi vardır. Silah ve mühimmat imalatı yapan fabrikalarda çalışanlar 5434 sayılı Kanunun 32 nci maddesi kapsamında fiili hizmet süresi zammından yararlandırılırken 5510 sayılı Kanunla kapsam dışına çıkarılmıştır. Oysa 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte işyerleri ile ilgili 5 risk gurubu olup, mühimmat ve patlayıcı üretimi yapan fabrikalar en riskli grup olan 5 inci grupta yer almaktaydı. 29.03.2013 tarihinde yürürlüğe giren işyeri tehlike sınıfları tebliğindeki sıralamaya göre silah ve mühimmat üretimi yapan işyerleri çok tehlikeli olarak tanımlanmıştır. İşin mahiyeti, tehlike ve zarar düzeyi değişmemiş olmasına rağmen 5510 sayılı Kanun ile bu iş yerlerinde çalışanlar gerekçesiz biçimde kapsam dışına bırakılmıştır.
İlginizi Çekebilir