MHP MANİSA MİLLETVEKİLİ ERAKN AKÇAY, MADEN KAZALARININ ÖNLENMESİ İÇİN ÖNERGE VERDİ
GÜNDEM0
MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY’ın Madenlerdeki kazaları azaltmak için verdiği önergede madenlerde özelleştirme, taşeronlaştırma, rödövans ve hizmet alımı gibi uygulamalara son verilmesi, yeraltı işlerinde çalışan iş güvenliği uzmanlarının sosyal ve mali haklarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden karşılanması, teknik nezaretçi ve daimi nezaretçiye bu görevleri dışında başka bir görev verilememesi ve nezaretçilerin ruhsat sahibinden bağımsız olması gibi öneriler yer alıyor.
Torba Kanun Tasarısının 17 nci maddesinde verdiği önerge üzerine konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “Türkiye’nin ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sıradadır. 1955-2014 tarihleri arasında maden kazaları nedeniyle 3.400 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 326 bin kişi de yaralanmış, 15 bin maden işçimiz meslek hastalığına yakalanmıştır. Özelleştirme, taşeronlaştırma, hizmet alımı sözleşmesi ve rödövans gibi yanlış uygulamalar sonucu madencilik sektörü, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmıştır. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödovans gibi yanlış uygulamalar, yeterli iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması ve bilhassa denetimin yeterince yapılmaması iş kazalarının artmasına neden olmuştur. Madencilikte kazaları azaltmak için özelleştirme, taşeronlaştırma, rödövans ve hizmet alımı gibi uygulamalara son verilmelidir.” dedi.
Madenlerdeki iş güvenliği uzmanları Çalışma Bakanlığı tarafından istihdam edilsin
Madenlerdeki iş güvenliği uzmanlarının sosyal ve mali haklar bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlanması gerektiğini söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Madenlerde istihdam edilen iş güvenliği uzmanlarının istihdam, sosyal ve mali hakları işverenin iki dudağı arasındadır. Yeraltında istihdam edilen iş güvenliği uzmanları iş güvenliği konusunda gerekli tedbirleri almaya çalıştığı zaman üretimi yavaşlattığı gerekçesiyle prim sistemiyle çalışan taşeronlarla tartışmaya girmektedir. Öncelikli hedefi üretim olan işyeri sahipleri ve taşeronlarla tartışan iş güvenliği uzmanlarının sözleşmelerine son verilmektedir. İstihdamı ile sosyal ve mali hakları işverenin iki dudağı arasında olan iş güvenliği uzmanları, en ufak bir ihmalin onlarca kişinin hayatına sebep olduğu yeraltı işlerine gerekli önlemleri almakta zorlanmaktadır. Bu nedenle madenlerdeki iş güvenliği uzmanları sosyal ve mali haklar bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlanmalıdır.” dedi.
Madenlerdeki teknik veya daimi nezaretçilere iş güvenliği uzmanlığı, vardiya mühendisliği ve işletme müdürlüğü gibi görevler verilmesin.
Nezaretçilerin işletmeler teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan sorumlu ve yetkili maden mühendisleri olduğunu söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ 3213 sayılı Maden Kanununa göre nezaretçi; İşletmelerin teknik ve emniyet yönünden nezaretini yapan sorumlu ve yetkili maden mühendisidir. İş güvenliği uzmanlığı, vardiya mühendisliği gibi sorumlulukların veya işletme müdürlüğü yapan kişilerin aynı zamanda uygulamadan teknik nezaretçilik ve/veya daimi nezaretçilik görevi yürüttükleri bilinmektedir. Bu durumda denetimi yapan ve yapılan uyarı ve önlemleri yerine getirmek zorunda olan kişilerin aynı kişi olması eksikliklerin yerine getirilmesini engellemektedir. Ruhsat sahibi ile nezaretçi arasındaki ilişki basit bir işçi-işveren ilişkisinin çok ötesinde madenin üretiminden, verilen beyanlara teknik ve emniyet yönünden yürütülen bir görevdir.” dedi.
TBMM’de devam eden Torba Kanunun görüşmeleri sırasında verdiği önerge hakkında TBMM Genel Kurulunu bilgilendiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Önergemizle; madencilikte kazaları azaltmak için özelleştirme, taşeronlaştırma, rödövans ve hizmet alımı gibi uygulamalara son verilmesi amaçlanmıştır. Yeraltı işlerinde iş güvenliğini arttırabilmek amacıyla, yeraltı işlerinde çalışan iş güvenliği uzmanlarının istihdam, aylık, çalışma koşulları mali ve sosyal hakları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden karşılanması amaçlanmaktadır. Ruhsat sahasında görev yapan teknik nezaretçi ve daimi nezaretçiye bu görevleri dışında başka bir görev verilemeyeceğine dair hüküm eklenerek kazaların önlenmesi amaçlanmıştır. Teknik nezaretçilik gibi önemli bir görevi yerine getiren maden mühendislerinin görevini layıkıyla yerine getirebilmesi için ruhsat sahibinden bağımsız olmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Nezaretçi bu görevi nedeniyle işverene karşı bağımsızlığının korunabilmesi için nezaretçilik ücretlerinin Bakanlıkça oluşturulacak bir havuzda toplanması amaçlanmıştır. Nezaretçilerin sadece işlerini yapmalarından dolayı sözleşmelerinin feshedilemeyeceği ve fes edilmesi durumunda uygulanacak yaptırımlar düzenlenmiştir.” dedi
İlginizi Çekebilir