MANİSA’DAN DEV EĞİTİM PROJESİ: KODLA(MA)NİSA
GÜNDEM0
Türkiye’de ilk kez Manisa Valiliği tarafından il genelinde başlatılan Kodla(ma)nisa Projesi kapsamında Soma’daki bütün ortaokullarda Bilişim Teknolojileri derslerinde kodlama eğitimi verilmeye başlandı. Ayrıca ilçemizde Kaymakamlığımızın ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteği ile yetenekli öğrencilerin projelerini üreteceği, kendi oyunlarını, kendi programlarını yapacağı bir kodlama atölyesi kuruldu. Okullarımızdaki ilgi, yetenek ve kodla yazma becerileri açısından öne çıkan öğrencilerimiz atölyede kendi oyunlarını, kendi programlarını, kendi ürünlerini geliştirme fırsatı bulacaklar.
TÜİK verilerine göre 6-15 yaş arası çocuklarda bilgisayar kullanma yaşı ortalama 8 iken 6-10 yaş grubunda ortalama bilgisayar kullanmaya başlama yaşı 6’dır. 6-15 yaş arası çocuklarımızın yaklaşık %45,6’sı hemen hemen her gün internet kullanmaktadır. Çocukların ağırlıklı olarak, ödev yapmak, oyun oynamak ve sosyal medya ortamlarına katılmak için interneti kullandıkları görülmektedir.
Kodla(ma)nisa Projesi’nin gerekçesi de 6 yaşında bilgisayar kullanmaya başlayıp, zamanının çoğunu bilgisayar oyunu oynayarak geçiren çocukların; bu zamanı kendi istekleriyle eğlenerek öğrenmeye ayırması, bilgisayar karşısında tüketici olmaktan çıkıp üretici konuma gelmesi, köyden kente tüm öğrencilerin program kodlama ile tanışmasıdır.
2015- 2016 Eğitim öğretim yılının ilk yarıyılında Manisa Spilos Otel’de proje çalıştayı yapılmış ve çalıştaya Manisa Valisi Erdoğan BEKTAŞ, Vali Yardımcısı Dr. Muhammet KIRILMAZ, İl Milli Eğitim Müdürü Recep DERNEKBAŞ ile il ve ilçe proje ekipleri katılmıştı. Bu çalıştayda projenin yol haritası belirlendi ve artık Manisa’nın bütün ilçelerinde bu proje hayata geçirilmiş durumda.
Peki proje nasıl uygulanıyor?
Ortaokullarımızdaki bilişim teknolojileri derslerinde öğrencilerimize algoritma ve kodlama dersleri veriliyor. Amaç bütün öğrencileri bilişim alanına yönlendirmek değil. Kodlama bilmenin gelecekte okuma –yazma bilmek kadar önemli bir beceri olacağı öngörülüyor. Kodla(ma)nisa Projesi ile öğrencilere 21. Yüzyıl becerilerinden olan analitik düşünme, problem çözme, akıl yürütme, yaratıcılık, sistemler arası ilişkileri anlama, farklı bakış açıları geliştirme ve etkili çözümler üretme gibi becerileri kazandırma amaçlanıyor
İlginizi Çekebilir