© Soma Haberi 2020

MADEN İŞÇİLERİNDEN DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Soma maden işçileri dönüşümlü çalışma talep ediyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu işyerlerinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle yayınlanan dönüşümlü çalışma yöntemini uygulamıyor. Özellikle Zonguldak, Kütahya ve Soma’da işçi sayısının yoğun olduğu yeraltı ve yerüstü kömür ocaklarında durumun vahim olduğunu belirten işçiler dönüşümlü çalışmak istiyor.

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre, çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Ancak Soma madenlerindeki işçiler “normal çalışmaya devam ediyoruz, servislerden yemek yediğimiz ortamlara kadar tıka basa birbirimizle temas içindeyiz” diyerek dönüşümlü çalışmanın yapılmamasına tepki gösteri.

“ELİ’DE YAKLAŞIK 200 İŞÇİ POZİTİFTİ”
Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı 1200 işçisi olan Ege Linyit İşletmeleri (ELİ)’nde bugüne kadar yaklaşık 200 e yakın işçinin kovid-19 pozitif olduğunu hatırlatan işçiler “Yüzlerce işçi de temaslı konumuna düştü ve virüsü evlerine, ailelerine taşıdı.” diyerek durumun öneminin bir an önce farkına varılıp gerekli tedbirlerin alınmasını talep etti.

“KALABALIK PANOLAR DÖNÜŞÜMLÜ ÇALIŞMALI”
“İşçi servislerinde 1 saat işe giderken, 1 saat dönerken onlarca işçi tıka basa gitmek zorunda kalıyoruz” diyen ELİ işçikeri“İşyeri ve barakalar yüzlerce işçinin zorunlu olarak birbiriyle temas ettiği, çalıştığı, yemeğini yediği ortamlar. Bakanlık duruma acil müdahale etmeli. Hiç değilse kalabalık panolar dönüşümlü çalışmalı, servisler arttırılmalı ya da birer saat arayla işyerine gidiş gelişler sağlanmalıdır” dediler.

Soma’nın 15 bin madencinin yeraltında ve yerüstünde çalıştığı bir yer olduğunu hatırlatan işçiler, “Hayat çok normalmiş gibi bu 15 bin işçi her gün işe gidip geliyor” diye ekledi.
Koronavirüsten korunma yolunda sadece maskenin yeterli olmadığını ekleyerek ” örneğin eynez panosu 300 kişi. Zaten işçilerin tamamı işe tertip edilemiyor. Özelleştirilen A panosundan da buraya işçiler kaydırıldığı için normalin ötesinde bir kalabalık var” dediler.
Soma’daki madenlerin normal çalıştığını ifade eden ELİ işçileri “ Örneğin işyerinde 1200 işçi var, ekipler ikiye bölünebilir diye düşünüyoruz. Üretimi aksatmadan sayıyı düşürerek çalışma uygulanabilir bir yöntem. Geçen yıl 15 Mart -1 Haziran tarihleri arasında yapılmıştı. 1 Haziran’dan sonra ise her yer normale döndü. Şu an Pandemi o döneme göre 4 kat daha fazla artmışken dönüşümlü çalışmanın uygulanmaması bizleride ailelerimizi de büyük riskle karşı karşıya bırakıyor diyen işçiler TKİ ve ENERJİ BAKANLIĞI’nı konuya duyarlı olmaya, çözüm bulmaya davet ettiler.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER