“İŞTE GERÇEKLER” DEDİ…TEK TEK SIRALADI…
GÜNDEMTicaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Doğan basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek yaptığı açıklamasında ‘İşimizi, gücümüzü bir kenara bırakıp gönüllülük esasıyla koşan kişiler olarak bizler, bırakılan emaneti en iyi şekilde yönetip alnımızın akıyla görevimizi tamamlamak zorundayız.’ dedi.
Soma Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Doğan, Göreve geldikleri 14 aylık süreçte bir çok önemli çalışmaya imza attıklarını belirtti. Üye aidatları ile bir çok başarılı projeyi tamamladıklarını belirten Doğan ‘Bizler odalardan hiçbir şekilde maaş almayan sadece Soma için güzel birşeyler yapma adına bu görevlerde bulunuyoruz’dedi.
Doğan açıklamasında ‘ Saygıdeğer Üyelerimiz; Son dönemlerde oda aidatlarıyla ilgili yapılan gerçekle bağdaşmayan açıklamalara karşı, doğruları sizlerle paylaşmak durumundayız.
‘250 üyemizi ziyaret ettik’
Öncelikle, ilk göreve gelirken de söylediğimiz gibi oda olarak önceliğimiz; üyelerimizin ticari hayatlarıyla ilgili sorunları ile ilgilenmek ve her zaman onların yanında olarak onlara yol göstermektir. Üyelerimizin yok sayıldığı, sorunlarının paylaşılmadığı, işyerlerine ziyaret bile edilmediği, fikirlerinin alınmadığı, sorunlarını çözmek adına hiçbir girişimde bulunulmadığıdönem sona ermiş ve oturdukları yerden yönetme anlayışı artık son bulmuştur. Göreve geldiğimiz 2018’in ikinci yarısından bu yana gerek yeni kayıtlı gerekse eski kayıtlı, yaklaşık 250 üyemizi işyerlerinde ziyaret ettik. Hayırlı olsun dedik, sorunlarını dinledik, önerilerini aldık, çaylarını içtik, paylaştık ve her zaman onlara yanında olduğumuzu gösterdik. Önümüzdeki zamanda da tüm üyelerimizi işyerlerindeziyaret etmeye devam edeceğiz.
İşte Gerçekler;
1) 5 senedir hiçbir şekilde ilgilenilmeyen Soma Kömürleri A.Ş.’den alacaklı olan esnaf arkadaşlarımız için yeni bir sayfa açtık. Yaklaşık 4 aylık bir çalışma sonucunda bu dosyayı Maliye Bakanlığı’na kadar taşıdık. Şu da bir gerçek ki; eski dönemlerde bununla ilgili çalışma yapılsaydı, bugün itibariyle bu tahsilatlar bitmişti. Belki işimiz çok zor ama bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz.
2) İnşaat grubundaki müteahhit arkadaşlarımızdan, birim inşaat ruhsatı başına Soma Belediyesi tarafından kesilen katkı paylarının kaldırılmasını sağladık.
3) Soma Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili diğer odalarla görüşmeleri başlattık. Yatırımcılara bölgeyi tanıtmak adına, yeni çıkacak dergimizde de ve bire bir görüşmelerle de çalışmayı başlattık. Bugüne kadar hiçbir şekilde odamız tarafından (ilk kuruluş aşaması hariç) maddi yardımda bulunulmayan Organize Sanayi Bölgesi projemize çok kısıtlı bütçemiz olmasına rağmen 43.000 TL katkı sağladık.
4) 5 kişiye kadar düşürülen öğrenci burslarımızı 28 kişiye çıkardık. 9 ay boyunca ayda 100 TL’lik burs sağladık.
5) Oda hizmet aracımızı büyüttük. Çünkü her yere hep birlikte gittik. Yerimizde durmadık.
6) Geçen dönemde oda hizmet binamızın 1 / 2’sinin ipoteklenip alınan 435.000 TL ve geri ödemesi 700.000 TL olan, 1 sene ödemesiz, ayda yaklaşık 15.000 TL taksitli kredilerin ödemesinin yeni döneme denk gelmesi de bize ciddi bir yük getirmiştir.
7) Gerek esnaflarımızın geriye dönük ana firma ve taşeronlarla ilgili yaşadığı tahsilat sıkıntıları, gerek banka faizlerinin yüksekliği, gerek finansal çözümleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklığlu’nun ve Bakanların da katıldığı Yüksek İstişare Kurulu ‘na taşıdık ve ayrı sayfa açtırdık. Yeni dergimizde de bunları paylaştık.
8) Üyelerimiz ile kurduğumuz sağlam ilişkiler neticesinde galerici üyelerimizin talepleri doğrultusunda, 200’e yakın galerici esnafımıza Mesleki Yeterlilik Belgesi için aracı olduk. Galerici esnafın yerle ilgili sorunlarını da Soma Belediyesi’ne taşıdık. Yine kurmuş olduğumuz sağlam ilişkiler sonucunda kömürcü esnafımızın taleplerini Ankara’ya taşıdık. Sanayi esnafımız ile görüştük, yer problemleri için Soma Belediyesi ile görüşerek çalışma başlattık. Nakliyeci, gıdacı, inşaatçı, giyimci, sigortacı esnaflarımızla görüştük. Kapımızı her zaman tüm üyelerimize açık tuttuk.
9) İstanbul ve Antalya’ya fuarlar düzenledik. Önümüzdeki dönemde yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere fuar programlarımızı düzenliyoruz.
10) Soma’nın maden faciası dışında hiçbir mecrada tanınmıyor olması sebebiyle Soma’nın tanıtımı için kapsamlı lobi faaliyeti çalışmaları devam etmektedir. Zafer Kalkınma Ajansı destekleriyle Soma’nın kapsamlı tanıtımı için proje çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. 2020 yılında da Türkiye çapında bu projeyi tanıtacağız.
11) Odamız 2019 eğitim planları doğrultusunda oda bütçesinden hiçbir harcama yapmayarak üyelerimizin talepleri doğrultusunda Dış Ticaret, Online Ticaret ve Pazarlama, Markalaşma ve Kurumsallaşma eğitimleri verilerek oda üyelerinin Kurumsallaşmasına da katkı sağlanmış olacaktır. Bu eğitimler Zafer Kalkınma Ajansı destekleriyle yapılacak olup Ağustos ve Eylül ayı için planlaması yapılmaktadır.
12) Girişimcilik kurslarına yoğun talep olması sebebiyle, odamız 2019 yılı için KOSGEB Girişimcilik Eğitim kurs planlamalarını da yapmıştır. KOSGEB Girişimcilik kurslarının birincisi 2019 Haziran ayında gerçekleştirilmiştir.
‘Tüm Meclis Üyelerinin
Oy birliği ile karar alındı’
Sonuçta burada saymakla bitmeyecek çalışmalarımızı 14 aylık döneme sığdırmaya çalıştık. Önemli olan hizmetlerinizle anılmaktır. Çünkü bizler bunun için buradayız. Odamızın sadece aidatlarla yaşamını sürdürdüğünü, bunun dışında herhangi bir gelir kalemi olmadığını düşündüğümüzde ve de son 2 seneden beri giderlerde çok ciddi artışların olduğunu herhalde en iyi ticaretle uğraşan üyelerimiz bilmektedir. Giderlerin artışlarındaki oranların tavan yaptığı son 2 seneye bakıldığında, odamızın bu faaliyetleri sürdürebilmesi, çalışanların maaşlarının ve sabit giderlerin karşılanabilmesi ve geçen dönemden gelen çok büyük mali yükle beraber artış kaçınılmaz olmuştur. Ayrıca yakın çevredeki odalara baktığımızda, bu odalar yaşamlarını aidatlarla sürdürmektedir. Yani kıyas yaparken, il odalarla kıyaslama yapılmamalıdır. Bunlara baktığımızda, şahıs ve şirketlerdeki aidatların 650 TL ile 700 TL aralığında olduğu gözükmektedir. Bizde ise 450 TL ile 600 TL aralığındadır. Bütün derecedeki kalemleri topladığımızda ortalama artış %58,3 olarak gerçekleşmektedir. Ayrıca odamıza yıllık 30.000 –35.000 TL aralığında gelir sağlayan Temel belgeler (Oda Sicil Kayıt Sureti, Faaliyet Belgesi, Ortaklık Teyit Belgesi vb.) 2019 yılı itibariyle ücretsiz verilmektedir. Munzam aidatları ise Ticari işletmelerin kazançları üzerinden binde beş oranında alınan, bizim inisiyatifimizde olan bir kalem değildir. Gazetelerde çıkan 2018 yılında 27,55 TL, 2019 yılında 30,57 TL olan bir işletmenin bu farklılığı 2017–2018 yıllarındaki ticari kazancıyla ilgilidir.
Ayrıca basında çıkarılan bu haberlerin dayanak noktaları önemlidir. Bu haberleri yapan basın mensuplarına şunu söylemek isterim ki; bu tür haberlerin doğruluğunu gerekli mercilere sorarak yaparlarsa herkesin söylediğini doğru kabul etmek zorunda kalmazlar. Sadece gerçekleri haber yaparlar. Bazı gazetelerde çıkan “2018 yılı Odanın 1.üyelik aidatı 90 TL iken 2019 yılı 1.üyelik aidatı 225 TL yapılarak %250 zam geldi.” Haberleri kesinlikle doğruyu yansıtmamaktadır. Bu gerçek dışı bilgileri basına sunan kişilere ve bu bilgilerin doğruluğunu onaylatmadan haber yapan basın mensuplarına da üzüntülerimizi bildiririz. 2018 Aralık ayında yapılan son meclis toplantısında bütçe sunumu içerisinde 2019 aidatları oda tarafından alınacak hizmet bedelleri tüm meclis üyeleri ile paylaşılmış ve toplantıya katılanların (Nadirhan Hızlı, Murat Ekrem Akbay, Kemal Çamzeybek, Nüvit Iğnak, Mustafa Sinan Özcan, Kamil Altınbaş, Abdullah Köroğlu, Ahmet Ok, Ali Köse, Cem Doğan, Damla Özlen, Hayrullah Çetin, Kemal Türkeri, Murat Suer, Mustafa Kurt, Tahir Yazar, Yılmaz Analı) oy birliğiyle kabul edilmiştir.
‘ Harcama yaparken 1 değil,
bin kez düşünüyoruz’
Bizler odalardan hiçbir şekilde maaş almayan sadece Soma için güzel birşeyler yapma adına bu görevlerde bulunuyoruz. En büyük sorumluluğumuz, üyelerimizden toplanan bu paraların bir kuruşuna bile zeval gelmeden yönetmek ve yine onlar için harcamaktır. İşimizi, gücümüzü bir kenara bırakıp gönüllülük esasıyla koşan kişiler olarak bizler, bırakılan emaneti en iyi şekilde yönetip alnımızın akıyla görevimizi tamamlamak zorundayız. Çünkü bu yerler bizlere göre kutsal yerlerdir. Bir harcama yapılacaksa bir değil bin kere düşünmemiz gerekirken, gelecek arkadaşlara da temiz sayfalar bırakmak zorundayız. Bu dönemde odaların sadece aidat toplama yeri değil, üyeleri için hizmet veren yerler olduğunu üyelerimize anlatabilirsek ki, bu yapılan çalışmalarla olacaktır. İşte o zaman “evet bizimde arkamızda bir odamız var” düşüncesini oturtabiliriz. Bizler temsilciler olarak yapılması gerekenleri, hakkaniyet ve hizmet çerçevesinde yapmak için buradayız’dedi.
İlginizi Çekebilir