© Soma Haberi 2020

İş Sağlığı Ve Güvenliğin Yalnızca İşçiler Ve İşverenler Değil Ailelerde Önemli

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (T.Maden-İş) tarafından, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eşgüdümünde, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Programı kapsamında Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti eş mali desteğiyle “Dayanışma İle İş Güvenliği: İSG İçin İşveren, İşçi ve Aileler El Ele” Projesi yürütülmektedir.

Şubat 2021 itibariyle uygulanmaya başlayan ve Mayıs 2022 sonu itibariyle tamamlanacak olan proje, mevcut durum araştırması, Gölge İSG uzmanı eğitimleri, işçiler ve ailelerine yönelik fotoğraf, öykü-şiir ve resim yarışmaları ile İSG Günleri kutlaması olmak üzere dört ana aşamadan oluşmaktadır.

Madencilik Sektöründe, İş Sağlığı ve Güvenliğinin yalnızca işçiler ve işverenler değil, aynı zamanda ailelerin de bilinçlenmesi ve katılımı ile güçleneceği düşüncesinden hareketle, proje kapsamında çalışanlar ve ailelerine yönelik ödüllü yarışmalar düzenlenmiştir.Çalışanlara yönelik fotoğraf, çocuklara yönelik resim ve ailelere yönelik öykü-şiir alanlarında olarak tasarlanan yarışmalar, 5 Ağustos 2021 itibariyle Türkiye Maden İşçileri Sendikası (TMİS) şubeleri aracılığı ile duyurulmuştur.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından birinciye tam, ikinciye yarım ve üçüncüye çeyrek altın ödül olarak verilecek olan yarışmalar için son teslim tarihi 15 Eylül olarak belirlenmiş olup, katılım için ayrıntılı bilgi ve katılım formlarına TMİS Şubelerinden ulaşılabilir.

 

 

 

 

 

Editöre Not:

Proje Hakkında Özet Bilgi

Projenin genel amacı, her yönden sorumluluğun teşviki ile maden sektöründe iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uygulamalarının önemi hakkında farkındalık yaratmak, aileler, yöre halkı, işçi ve işverenler dâhil tüm taraflara güvenli bir ortamı geliştirmek ve güvenlik kültürünün yaşamın her alanına işlenmesini sağlamaktır.

Güvenlik kültürü çok boyutlu olmakla beraber, projede iki boyut ön plandadır.

1. İşçi ve işverenlerin çalışma alanının her bölümünde güvenlik konusunda, inanç, davranış ve değerleri

2. Çalışma alanında güvenliğin geliştirilmesi yönünden pratikler, kontroller ve politikalar

Özel anlamda projenin amacı; her seviyede sendikalaşma, örgütlenmeye dair haklar ve İSG ilişkilerinin gelişmesini desteklemek, işçi ve işverenlerin sendikalaşmasına katkı sağlamak, bireysel ve kurumsal İSG denetim ve yönlendirme kapasitesini güçlendirmek, hedef bölgelerde güvenlik kültürünü oluşturmaktır.

Projenin uygulama illeri, Ankara (Nallıhan), Konya (Ilgın), Kütahya (Hisarcık, Tunçbilek), Sivas (Divriği), Amasya (Merzifon), Manisa (Soma), Kahramanmaraş (Afşin, Elbistan*), Eskişehir, (Seyitgazİ), Balıkesir, Muğla (Yatağan), Çanakkale, Mardin, Kayseri, Antalya, Isparta’dır. Ancak proje uygulama merkezleri üye sayıları ve konumları göz önünde bulundurularak 5 şube ile sınırlandırılmıştır. Bunlar, Manisa- Soma, Kütahya-Tunçbilek, Kahramanmaraş- Elbistan, Ankara- Nallıhan, Eskişehir –Kırka olarak belirlenmiştir.

Proje hedef kitleleri İSG’nin geliştirilmesi ve güvenlik kültürünün işlenmesine yönelik olarak, işçiler ve aileleri başta olmak üzere, işverenler ve yöneticiler, yöre halkı, yerel yönetimler ve yerel basın yayın kuruluşlarını kapsamaktadır.

Hedef kitlelerin bahsedilen amaçlar doğrultusunda farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik olarak 4 temel faaliyet kurgulanmıştır. Bu faaliyetler;

1. Mevcut durum analizi ve odak grup görüşmeleri; İSG’nin sendikalaşma ile sosyal diyalog ve sendikal haklar arasındaki ilişkileri her düzeyde geliştirmek, çalışanların ve işverenlerin sendikalaşmasına katkıda bulunmak amacıyla analiz ve çözüm önerileri sunmak üzere uygulanacaktır.

2. Eğitimler; Beş uygulama merkezinde madencilik sektöründe denetim ve rehberlik ile işçi ve temsilcilere eğitimler düzenlenerek sahada yer alan risklerin en aza indirgenmesi hedeflenerek uygulanacaktır.

3. Yarışmalar; Güvenlik kültürünü hedef bölgelerde oluşturmaya yönelik, anne-baba ve eşler için öykü-şiir, çocuklar için resim, işçiler için ise fotoğraf yarışması düzenlenecektir. 

4. İSG günleri; Güvenlik kültürünün yaşam biçimi olarak dönüştürülmesi hedefi dolayısıyla, uygulama merkezlerinde ikişer gün sürecek olan yöre halkı ile beraber işçilerin, sosyal etkinliklerle İSG’yi benimsemesi, çocuklar içinde güvenlik parkuru gibi oyun alanlarıyla bu alana ilgi duymaları hedeflenmiştir.

Temel faaliyetler kapsamında uygulanacak olan projenin beklenen sonuçları;

1. Sendikalaşma ile İSG arasındaki ilişki hakkında durum analizi

2. İSG’nin önemi hakkında farkındalığın işçi, işveren ve işçi aileleri arasında gelişmesi

3. İSG ‘ye ilişkin bireysel ve kurumsal farkındalığın artması

4. İyi uygulamalardan alınan dersler ve işçilerin teşviki

5. Gölge İSG uzmanları olarak işçi temsilcilerinin eğitimi

Yukarıda yer alan dört temel faaliyetlerin raporlanması, duyurulması ve dağıtımının sağlanarak projenin yaygınlaştırılması için görsel ürün tasarım, basım ve yayım işlerinin yürütülmesi gerekmektedir.

 

Bilgi ve İletişim için: madenis.isgproje@gmail.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER