© Soma Haberi 2020

*Her yerden zeytinyağı almayın

Manisa'nın Soma ilçesinde zeytinyağı üretimi ve fiyatları üreticiyi zorluyor. Sezon başında 240 TL olan fiyatlar, 140 TL'ye kadar düştü. Artan işçilik ve üretim maliyetleri, çiftçiyi zorlarken uygun depolama koşullarının önemi bir kez daha vurgulandı. Üreticiler, yağın güneş ışığına açık, 18 dereceyi aşmayan krom nikel tanklarda saklanması gerektiğini belirtiyor. Sokak satıcılarından alınan yağların kansere yol açabilecek risklere taşınmasına dikkat edilerek kullanılan, kaliteli ve bilindik bir alışveriş dönemi öneriliyor. "Zeytinyağı tam yatırım zamanı!" Zeytinyağının çok iyi depolanması gerektiğini söyleyen üretici ve yağ üretimi yapan Şerif Ali Uysal, konu ile ilgili şunları söyledi: "Zeytinyağının kesinlikle güneşsiz bir ortamda çelik tanklarda saklanması gerekir. Vatandaşlar da yol kenarlarında güneş gören yerlerde satılan zeytinyağlarını almamalı ve zeytinyağlarını bilindik yerlerden almalılar."

Manisa'nın Soma ilçesinde zeytinyağı üretiminin sonuna gelindi. Üretim sıkıntıları 2024 senesindeki fiyatlarla üreticiyi sevindirmedi. Şu anda gelinen noktada zeytinyağının toptan fiyatının 140 liraya kadar düşmesi, üreticiyi tedirgin etmeye başlarken depolama sorunu ortaya çıktı.

Zeytinyağında Düşük ve Depolama Krizi!** Manisa'nın Soma ilçesinde, zeytinyağı üretimi ve fiyatları üreticiyi zorluyor. Sezonun başında 240 TL olan Fiyatlar, 140 TL'ye kadar düştü. Artan işçilik ve üretim maliyetleri, çiftçiyi zorlarken uygun depolama koşullarının önemi bir kez daha vurgulandı. Üreticiler, yağın güneş ışığına açık, 18 dereceyi aşmayan krom nikel tanklarda saklanması gerektiğini belirtiyor. Sokak satıcılarından alınan yağların kansere yol açabilecek risklere taşınmasına dikkat edilerek kullanılan, kaliteli ve bilindik bir alışveriş dönemi öneriliyor. **"Zeytinyağı tam yatırım zamanı!

Zeytinyağının çok iyi depolanması gerektiğini söyleyen üretici ve yağ üretimi yapan Şerif Ali Uysal, konu ile ilgili şunları söyledi: "Zeytinyağının kesinlikle güneşsiz bir ortamda çelik tanklarda saklanması gerekir. Vatandaşlar da yol kenarlarında güneş gören yerlerde satılan zeytinyağlarını almamalı ve zeytinyağlarını bilindik yerlerden almalılar."

"2024-2025 zeytin ve zeytinyağı sezonunun sonuna geldik. Sezon başında 240 lira olan zeytinyağı, sezon ilerledikçe 235, 220, 210, 200 gibi her geçen gün düştü ve 150 lira seviyesine kadar indi. En son geldiği nokta şu anda 140 lira. Geçtiğimiz sezon 300 dolara kadar çıkan zeytinyağı bu sezon sonunda yarı yarıya düşerek 140 lira bandına geldi."

"Üreticiler ve bizler, bu yıldan büyük beklentilerimiz vardı. Bu sene çok zeytin olacağını söylemiştik ve gerçekten de çok zeytin oldu. Bütün ağaçlar zeytin tuttu, Türkiye'de ve dünyada da durum böyleydi. Buna 'zeytinler tohur tuttu' diyoruz. Sezon başında bu çok iyiydi, 1-2 ay böyle devam etti. Havalar iyi gitti, zeytinler iyileşmeye başlamıştı. Zeytinler leblebi seviyesine kadar geldi ama yağmur yağmadı. Yağmur yağmayınca zeytinler strese girdi. Zeytinler suyu kendi bedenine aldı ve kendini korumaya aldı. Böyle olunca zeytinler ufak kaldı ve çekirdek halinde kaldı. Yağmurlar geldiğinde ise zeytinlerin toplanmasının yüzde sekseni tamamlanmıştı. Şu anda yağmurlar devam ediyor."

"Üretilen zeytinyağlarının fiyatları şu anda çok düşük, 140-150 lira gibi. İşçi maliyetleri ise çok yüksek. Geçtiğimiz yıl kadın yevmiyesi 300-350 lira iken bu sene 1000 lira seviyesine çıktı. Erkeklerde bu rakam 1500-2000 lira, makine kullananlar ise 2500 liraya ulaştı. Bu durum, zeytinin bir an önce hasat edilmesi gerekliliği nedeniyle oluştu. Hasatlar yapıldı fakat maliyetler çok yüksek."

"Geçen sene maliyetler 300 liraydı, bu sene yarı yarıya daha düşük oldu. Mazot, gübre ve işçilik maliyetleri de yüzde 50 azaldı. Şu anda yağın maliyeti 140-150 lira, ancak masraflar iki katına çıktı. Bu masraflar çiftçinin cebinden çıktı."

"Çiftçi şu anda çok zor durumda. Yapması gereken tek şey yağını satmamak. Çiftçi yağını korumalı, çünkü bu yağın fiyatı eninde sonunda yükselecek."

"Bu sene zeytin ağaçları çok yoruldu. Bir taraftan çok meyve verdi, ama yağmur yağmadığı için ağaçlar kendini korumaya aldı. Bu ağaçların yorulması yağmurlarla ne kadar iyileşir bilemiyoruz. Önümüzdeki sezon bu şekilde zeytin olmayacağını varsayıyoruz."

"Ben fiyatların eninde sonunda artacağını düşünüyorum. Çiftçimiz zeytinyağına sahip çıkmalı. Üretilen kaliteli zeytinyağını korumalı. Zeytinyağında depolama çok önemli. Depolamanın krom nikel tanklarda yapılması gerekir. Zeytinyağının bulunduğu ortamda kesinlikle güneş almaması, sıcaklığın 18 dereceyi aşmaması, pis kokuların olmadığı bir ortamda depolanması gerekiyor. Böylelikle zeytinyağının nefasetini koruyabiliriz."

"Maalesef, zeytinyağı yanlış saklama koşulları nedeniyle bozulabiliyor ve bu da çiftçinin üretim kaybına ve para kaybına neden oluyor. Çiftçi, yağını 150 liraya satmıyor. Geçen sene maliyetler yarı yarıya düşük olmasına rağmen 300 liraya satıyordu. Bu sene iki katına çıkan maliyetler nedeniyle yağ fiyatı 150 liraya düşmüş durumda. Çiftçi bu fiyatlarla kurtulamaz. Çiftçi bekliyor ve yağını eş, dost, akrabalarına 200-250 lira gibi rakamlara satmaya çalışıyor."

"Biz de fabrikada bu yağı makul fiyat olan 200 liradan satıyoruz. Geçen seneye göre kıyaslandığında fiyatlar çok düşük. Şu anda fiyat bu."

"Soma ilçe sınırları içerisindeki linyit kömürünün toprağa yakın kısımlarındaki leonardit kömür tozu, gübre vazifesi gördüğü için Soma bölgesinin zeytinleri aromatik ve daha güzel oluyor. Polifenol değerleri nedeniyle Soma bölgesinin zeytinyağı diğer zeytinyağlarından farklılık gösteriyor."

"Her yerden zeytinyağı almayın. Yol kenarlarında satılan zeytinyağlarını almayın. Bu yağlar güneşin sıcağı ile pet şişelerde etkileşime giriyor ve kanserojen etki yaratabiliyor. Sağlıklı bir yağ tüketelim derken sağlıksız bir ürün almış oluyoruz. Markalı yağları veya bildiğiniz yerlerden alışveriş yapın."

"Türk Gıda Kodeksi'ne göre zeytinyağı; naturel sızma zeytinyağı (asidi 0 ile 0.8 arasında olan), naturel 1. zeytinyağı (asidi 0.8 ile 2 arasında olan), ve riviera zeytinyağı olarak ayrılır. Riviera zeytinyağı, dip zeytinlerinin ve bozuk zeytinyağlarının rafine edilmesiyle elde edilir. Bu yağ kokusuz ve aromasızdır. Kızartma yağı olarak kullanılır. Riviera zeytinyağının içerisine yüzde 10 veya yüzde 15 oranında naturel sızma zeytinyağı katılarak üretilir. Zeytinyağına yeni başlayanlar için kızartma yağıdır."

"Sanki riviera zeytinyağı diğer yağlardan daha iyiymiş gibi bir algı yaratılıyor, ama öyle bir şey yok. Şu anda tüketmemiz gereken, erken hasat soğuk sıkım naturel sızma zeytinyağıdır. Bu zeytinyağı hücreleri yenileyen E vitamini, polifenoller ve kanseri önleyen maddeler içerir."

"2024-2025 zeytinyağı sezonunda büyük beklentilerimiz vardı. Ancak bu beklentilere ulaşılamadı. Şu anda zeytinyağı fiyatları gerçek değerini bulacak. Tüketicilerimiz yağlarını 200 liradan alsınlar. Bu fiyatlar burada durmayacak. Kimse bu tonajı elde edemedi. Herkesin elinde bu kadar yağ yok. Elde edilen yağların maliyeti çok yüksek. Tüketiciler bence zeytinyağına yatırım yapmalı. Zeytinyağı tam alım zamanı."

"Geçen sene ihracat yasağından dolayı çiftçimizin elinde yağ stoku vardı. Eğer bu yağlar uygun koşullarda depolanmadıysa kalite kayıpları oldu. Bu yağlar şu anda piyasada büyük problem yaratıyor. Uygun koşullarda depolanmadıkları için kalitesiz yağlar piyasada. Tahşiş yapıldı; zeytinyağına pamuk yağı, kanola yağı, çiçek yağı gibi yağlar katılarak pazarladılar. Devletin bu konuda mücadelesi var. Ancak bitmiyor, mantar gibi birini bırakıyorsun diğeri ortaya çıkıyor."

"Sonuç olarak, tüketicilere bilmedikleri yerlerden yağ almamalarını söylüyoruz."

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER