© Soma Haberi 2020

Hangi Mahallelerde Türüf Mantarı Var.

Soma'da Çerkez Hamidiye ve Karaçam Mahalleleri sınırlarında tespit edilen ve kilogram fiyatının 1000 Eurolara kadar alıcı bulduğu kaydedilen trüf mantarı, Soma ile birlikte ülke gündemini de yakından ilgilendirmeye başladı.

Soma'da Çerkez Hamidiye ve Karaçam Mahalleleri sınırlarında tespit edilen ve kilogram fiyatının 1000 Eurolara kadar alıcı bulduğu kaydedilen trüf mantarı, Soma ile birlikte ülke gündemini de yakından ilgilendirmeye başladı. 
Son günlerde gündemden düşmeyen Trüf mantarı ile ilgili Soma'da bir program gerçekleştirildi. Programa Trüf Mantarı ile ilgili ciddi çalışmalar yürüten Muğla Stkı Koçman Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aziz Türkoğlu trüf mantarı ile dikkat çeken bilgileri Somalılarla paylaştı. Soma Belediye Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkan Vekili Ali Tulup, İlçe Tarım Müdürü İsmail Kaya, Ziraat Odası Başkanı Emin Benli, mahalle muhtarları, belediye daire amirleri ile trüf mantarının tespit edildiği Çerkez Hamidiye ve Karaçam Mahallesi sakinleri katıldı. 

Trüf mantarının yemeklerde damak zevkini arttıran bir yönünün olduğunu ve özellikle yurt dışında çok arandığını belirterek konuşmasına başlayan Prof Dr. Aziz Türkoğlu, Soma'da tespit edilen mantarın yazlık siyah trüf türü olduğunu kaydetti. Türkoğlu, "Ekonomistler 20 yıl içinde bunun 6 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşacağını tahmin ediyorlar. Son yüzyılda miktarı 20 kar düştüğü için aranan bir mantar oldu. Küştürü ne kadar olursa olsun bunun talebi karşılanamıyor. Trüf mantarının çok özel bir aroması var. Özellikle yemeklerin üzerine rendelenerek insanlar bunu tüketerek mutlu oluyorlar. Prototein ve vitamin açısından diğer mantarlardan farklı bir yönü yok. Sadece aromasıyla öne çıkıyor. Örneğin, bir makarnaya çok az miktar konduğu zaman onun fiyatı 10 liradan 200 liraya çıkıyor. Örneğin trüflü zeytinyağı 200 cc İtalya'da 10 Euro değerinde. Birçok ürüne de ilave edilebiliyor." dedi. 

Soma'da bulunan trüf mantarı çeşidinin yazlık siyah trüf olduğunu belirten Prof. Türkoğlu, "Dünyanın en değerli 3 trüf mantarı var. Soma'daki trüf çeşidi de 3. değerli olan trüf çeşidi. En değerlisi Beyaz Trüf kilogramı 3 bin 500 Euro ancak Türkiye'de henüz bulunamadı. İkincisi Kışlık Sİyah Trüf bunun değeri de kilogramı 1000 Euro dünyada en çok kültürü yapılan mantar türü. Son olarak Soma'da da tespit edilen Yazlık siyah trüf kilogramı 200 Euro. Dünyada en çok bulunan ve tüketilen trüf mantarı çeşididir. Ülkemizde de hemen hemen her bölgemizde bulunabilen bir mantar türü." dedi. 

Prof. Dr. Aziz Türkoğlu konuşmasına şöyle devam etti; "Trüf Mantarı bazı ağaçların bazı ağaçların kökleri ile ortaklık oluşturarak toprağın 5-20 cm altında yetişir. Bunun için özel yetiştirilmiş köpekler sayesinde bulunması daha kolay olabiliyor. Bu mantar tüketiminden öte sürdürülebilir ormanlar için daha çok önemlidir. Bugün bu mantarlar olmasayhdı çam ormanları olmazdı. Bunun yerine çalılar olurdu. Son günlerde medyada yer almasıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu konuya el attı. Trüf ormanları oluşturmaya başladı. Trüf mantarı yetiştirmek için alan belirleme çalışması başlatıp bölge ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amaçlanıyor." 
 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER