© Soma Haberi 2020

Görme Engelli Öğrencinin Buluşu

Tebrikler.Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi üst üste 3.kez TUBİTAK finallerine kaldı

Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi üst üste 3.kez TUBİTAK finallerine kaldı

.Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi öğrencisi olan Arda Özgür Görme Engelli bir öğrenci  TÜBİTAK tarafından düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında 10.000 den fazla proje içinde Danışmanlığını Coğrafya Öğretmeni Sözer Vurgun 'un yaptığı proje ile Arda Özgür bölge finallerine kalarak  "ENGEL TANIMIYORUM"dedi.Görme Engellilerin hayata bağlanması için belki de bir umut olacak olan  Arda ile ile binlerce proje içinde Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesi üst üste üçüncü kez  TUBİTAK finallerine kaldı. Coğrafya alanında danışmanlığını Sözer Vurgun 'un yaptığı projede Arda Özgür finallere kalan görme engelli ilk öğrenci olmuştur.

Toplum refahının ülkenin tüm bireyleri kapsayacak şekilde geliştirilmesi ve bunun sürdürülebilir olması için bireysel ve kurumsal temelde sosyal sorumlulukların bilincinde olunmasına ve gerekli etkinliklerin gerçekleştirilmesine bağlıdır. Eğitimin her basamağında ve her alanında üzerinde önemle durulması gereken sosyal sorumluluk bilincinin de gereği olarak coğrafya eğitiminde de evrensel ölçütlere ve çağın gerektirdiği eğitim anlayışına ulaşılması son derece önemlidir. Eğitimin giderek önem kazandığı günümüzde, dezavantajlı gruplar arasında yer alan görme engelli bireylerin de günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ve bilgi edinmelerini sağlayacak ürünlerin tasarlanması ve yaygınlaştırılması bir lüks olarak görülmemelidir. Herkes için fırsat eşitliği, bağımsızlık ve özgürlük ilkesi sosyal sorumluluk bilincinin ve evrensel eğitimin bir gereği olarak coğrafi ürün tasarımında ve coğrafya eğitiminde de dikkate alınmalıdır.

Dokunma duyusu görme engellilerin yazılı ve grafik bilgiye erişim ve aynı zamanda çevrelerinin ve ortamlarının özellikleri hakkında bilgi edinmek için kullandıkları temel duyudur. Şimdiye kadar dokunulabilir haritalar, sadece dokunularak algılanabilir yükseltilmiş kabartmalar içermiştir. Coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun ve Resim Öğretmeni Barış Tuzak tarafından desteklenen bu projede Arda Özgür 'ün kullandığı Dokunsal Haritalarda ise, bilgi farklı doku ve desen ile hazırlanarak dokunulabilir sembollerle ve Braille etiketleri (kabartmalı yazı) ile ifade edilmiştir.

Dokunsal haritalar ile görme engellilerin coğrafya eğitim sürecinden daha fazla ve daha etkin olarak yaralanmasını sağlanmıştır.

Harita bilgisi ve uygulamaları gibi oldukça zor bir konuda Dokunsal Haritaların görme engelli öğrencilerin akademik başarılarını olumlu etkilediği somut sonuçlar ile görülmüştür.Arda Özgür bu başarımda 9.sınıftan itibaren en büyük destekçim olan her zaman yanımda olup beni maddi manevi yanlız bırakmayan Danışman Öğretmenim Sözer Vurgun 'a ,proje aşamasında büyük destek sağlayan Barış Tuzak hocama ayrıyetten Bizim her zaman yanımızda olan desteğini bizden esirgemeyen Okul idaremize,öğretmenlerime  okul arkadaşlarıma  ,aileme çok teşekkür ediyorum.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER