Firma Soma'dan Kaçmadan Devleti Uyarıyorum
GÜNDEM0
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma'da çıkarılan kömürü torbalayan Ege Linyit İşletmesi tesisindeki taşeron firma işçilerinin sorunlarını yeniden Meclis gündemine taşıdı.
Sakine Öz, kömür torbalama işçilerinin izin, mesai ve maaşlarının eksik ödendiğini, aylarca maaş almadan çalışan işçilerin, yıllık izin kullanmak isteyince maaşlarından kesildiğini ve bordrolarında 10-15 gün çalışmış gösterildiklerini belgeleyerek bir kez daha Bakanlar Faruk Çelik ve Taner Yıldız'ı acil göreve çağırdı.
Milletvekili Öz, "Çalışkan Kardeşler adlı taşeron firmanın, Soma'nın kömürünü paketleyen işçilerimizin alacaklarını uzun süredir ödemediği, özlük haklarında kesintiye gittiği Soma'da herkesin bildiği bir sorun. Aylardır Soma'da devletin, yani Ege Linyit İşletmesinin hizmet aldığı bu taşeron firmanın işçilere verdiği zararı gündemde tutuyoruz ama Bakanlık ancak bu ay müfettiş gönderip hesapları inceletebiliyor. İncelenen hesaplarda ve işçilerden alınan ifadelerde hangi sonuca varıldı, Bakanlık bunu açıklamalı" ifadesini kullandı.
Firma Soma'dan Kaçmadan Devleti Uyarıyorum
Sakine Öz, "Yıl sonunda sözleşmesi bitecek taşeron firmadan alacakları birikmiş işçilerin parasını, asıl işveren olarak devlet üstlenmezse, Soma'da yerin altında olduğu gibi, bu defa da yerin üstünde mağduriyet derinleşecek.
Firma, işçileri ayda 10-15 günlük bordrolarla gösteriyorsa, Ege Linyit ise "biz sizi 30 gün çalışıyor gösterdik" açıklaması yapıyorsa, aradaki payı kim alıyor? İşçilerin özlük hakkından kimler besleniyor?" sorularını Bakanlar Taner Yıldız ve Faruk Çelik'e sordu.
"Soma Torbası Devlete Sorumluluk Yüklüyor"
Kömür işçilerinin sorunlarını anlatmaya devam eden Sakine Öz, "Soma torba yasasının 3, 6 ve 8. maddeleri çok açık… Devlet, asıl işveren olduğu yerde firmanın işçilere olan borçlarını karşılamak zorunda. Şimdi firma sene sonunda kaçmaya kalkarsa şimdiden Bakanları uyarıyorum: Soma'da Uyar Madencilik nasıl ki alacakları ödemeden ortadan kayboldu ve Ermenek'te karşınıza çıktıysa, şimdi önleminizi alın ve kömür torbalama işçilerimizin sorunlarını devlet olarak üstlenin." uyarısında bulundu.
Sakine Öz'ün Taner Yıldız ve Faruk Çelik'e yönelttiği soru önergesi şöyle:
Manisa ili Soma-Dereköy'de bulunan Dereköy Torbalama Tesisindeki farklı madenlerden çıkarılan kömürlerin paketlenme ve nakliye sürecinde, Ege Linyitleri İşletmesi Müessese Müdürlüğü'nün (ELİ) hizmet satın aldığı bir firmanın taşeron işçisi olarak çalıştırılan paketleme işçilerimiz, Soma maden faciasının öncesi ve sonrasındaki süreçte, özlük hakları, işçi sağlığı ve güvenliği, çalışma koşulları konularında bizim de defalarca dile getirdiğimiz sorunlarının, çıkan yasal düzenlemelere rağmen, Bakanlığınız tarafından hala çözüme kavuşturulmadığını belirtmektedir.
Konu hakkındaki 27/10/2014 tarihli soru önergeme de yanıt verilmemiştir. İddialara göre; ek mesai için 5 Lira alan, yemek paralarının ise hiç ödenmediğini belirten, Ekim ayı bordrolarında çalışma günleri oldukça az gözüken işçilerimizin, çalıştıkları süreler içinde de ek çalışma süreleri sigorta vd. özlük haklarına yansıtılmamaktadır. İşin aşırı yoğun olduğu günlerde ise, aynı taşeron firmanın önce işçilerinin izinlerini iptal ettiği, bu da yetmediği takdirde yevmiyeyle dışarıdan işçi getirdiği tanıklarca dile getirilmektedir.
Taşeron firmadaki bu işçilerimiz, 11 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Soma ve taşeron çalışma ilişkileri hakkında düzenlemeleri de içeren "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un alt işveren-asıl işveren ilişkisine dair 3, 6 ve 8 inci maddelerinin, ELİ ve firma tarafından gözetilmediğini savunarak taleplerini sürdürmektedir:
Bu bilgi ve iddialara göre;
1. İşçilerimizin maaş, ek mesai, yıllık izin, yemek, ulaşım, sağlık vb. sorunlarını size soru önergesiyle ilettiğim 27/10/2014 tarihinden bugüne yapılan teftişlerde hangi sonuçlara ulaşılmış, ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
2. Asıl işveren olan ELİ'nin işçi alacaklarını kanunen üstlenmesi konusunda yapılan çalışma var mıdır; 6552 Sayılı Yasa kapsamında, işçi alacakları konusunda ELİ hangi çalışmaları yapacaktır?
3. Bahse konu iş yerindeki firmanın ve ELİ'nin uyguladığı çalışma şartları üzerine herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
4. ELİ, çalışan işçilerin bordrolarındaki çalışma gün sayısının doğru bildirilip bildirilmediğini, ek mesai, çalışma koşulları, yıllık izin ve geciken maaş ödemelerini neden takip etmemiştir?
5. İşçilerimizin alacakları ve özlük haklarının, "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" kapsamında uygulanmasına dönük çalışmalar neden aksatılmaktadır?
6. Firmanın sözleşmesi yıl sonunda bitecekse, 6552 Sayılı Yasa gereği, birikmiş alacakların ELİ tarafından ödenmesi ve firmadan mahsup edilmesi yönünde çalışma ne zaman başlatılacaktır
İlginizi Çekebilir